[#1] Eksport z Outlooka
Jak łatwo, szybko i przyjemnie przenieść wszystkie wiadomości z windzianego Outlooka do YAMa lub SimpleMaila?
[#2] Re: Eksport z Outlooka

@R-Tea, post #1

do yama tak samo jak do thunderbirda czy mozilli. poszukaj programow konwertujacych dla windy.
[#3] Re: Eksport z Outlooka

@Valwit, post #2

Masz na mysli jakiś windowsowy program, który mi przekonwertuje wiadomości z outlook expresa do formatu YAMa?

Od czego mam zacząć? Jak kliknę exportuj -> wiadomości...
w tym Outluku to mam okienko:

"Ta operacja wyeksportuje wiadomości z programu Outlook Express do programu Microsoft Outlook lub Microsoft Exchange."

jak klikne OK to pojawia się błąd:

"Nie można przeprowadzić eksportu. Wystąpił błąd przy inicjowaniu MAPI."

YAM sobie trzyma wiadomości w swoim katalogu z podkatalogami o nazwach takich jakie foldery sobie stworzy użytkownik. Biegałem po katalogach windowsa i nie moge znaleźć gdzie ten outlook to trzyma. chciałem sobie po prostu przekopiować to jakoś i później na Ami może bym sobie przekonwertował.
kicha...

[#4] Re: Eksport z Outlooka

@R-Tea, post #3

Biegałem po katalogach windowsa i nie moge znaleźć gdzie ten outlook to trzyma.

Poszukaj pliku outlook.pst
[#5] Re: Eksport z Outlooka

@mailman, post #4

Nie ma.
Tu jest w98, może to tylko na xp czy innych jest?
[#6] Re: Eksport z Outlooka

@R-Tea, post #5

"C:WindowsDane AplikacjiIdentities{w piz%$# jakichs tam cyferek i literek}MicrosoftOutlook Express"

Et voila...

W XP podobnie tylko zamiast "Windows" "Documents and Settingsnazwa_useraUstawienia Lokalne"

A jesli ciagle nie znajdziesz to poszukaj po prostu plikow o rozszerzeniu DBX

Ostatnia modyfikacja: 31.08.05 10:46
[#7] Re: Eksport z Outlooka

@Masta Krishna, post #6

o kurcze, ale zakręcone!
faktycznie jest.
mam kilka takich katalogów z tymi zahaszowanymi nazwami. każdy jest od innego konta. Już wyczaiłem który jest mój.
Teraz tylko pytanie jak to przerobić na format YAMa bo YAM ma jak każdy wie każdą wiadomość w osobnym pliku. a tu wszystko jest w całości.
Na Aminecie nic nie znalazłem do konwertowania :(
[#8] Re: Eksport z Outlooka

@R-Tea, post #3

R-Tea napisał(a):

> Masz na mysli jakiś windowsowy program, który mi przekonwertuje
> wiadomości z outlook expresa do formatu YAMa?

do formatu "mailbox". to jest szeroko uyzwany format, a YAM doskonale sobie radzi z jego importem

> "Ta operacja wyeksportuje wiadomości z programu Outlook Express
> do programu Microsoft Outlook lub Microsoft Exchange."

to ci akurat nic nie da

> później na Ami może bym sobie przekonwertował.
> kicha...

bo outlook, podobnie jaka mozillowy thunderbird zapisuje maile do jednego pliku. jedn plik = jeden katalog w yamie
popatrz tutaj:
http://www.mailnavigator.com/reading_ms_outlook_pst_files.html

jak juz zrobisz sobie plik w formacie mbox to przewal go na amige, skonwertuj w nim koncowki lini crlf na lf i potem zaimportuj w YAMie
[#9] Re: Eksport z Outlooka

@Valwit, post #8

ale jak mam wyeksportować wiadomości do formatu mailbox czy mbox jeśli w tym outlooku jest tylko taka możliwość jaką opisałem wyżej.
Może to jest za stara wersja outlooka i nie ma on takiej możliwości?
[#10] Re: Eksport z Outlooka

@R-Tea, post #1

Nie pamiętam dokładnie ale opisze mniej /wiecej reszte sam bedziesz musiał dokombinować (opisane to było w którym numerze acs)

Tworzysz nową wiadomość pustą i zaznaczasz dodaj załacznik i wybierasz wszystki wiadomości z danego katalogu i dajesz zapisz; pzrzenosisz na ami wchodzisz do wiadomosci i w mime type ustawiasz typ na msg-message i mozesz kazdą wiadomosc obejrzec i skopiowac gdzie chcesz.

aha i jeszcze był jakiś myk z rozszerzeniem:
jeden z tych programów ma .msg, a inny (coś innego :) zapomniałem) i należy nazwe zmienić.

Sprawdź musi działać sam tak robiłem (z OuotlookExpress'a na Yama 2.2)

[#11] Re: Eksport z Outlooka

@R-Tea, post #9

poszukaj pliku .pst i go skonwertuj. albo jak nie masz ochoty samamu sie zainteresowac jak outool zapisuje maile czy jak sie konwertuje (google i manual konwertera na przyklad) to zrob jak master ci opisal: wyslij sobie maile z outlooka jako zalacznik
[#12] Re: Eksport z Outlooka

@11MASTEr, post #10

dzięki wam za pomoc.
zrobiłem to trochę inaczej. wyczytałem gdzieś że TheBat importuje pliki dbx (pod ścieżką którą podał Masta Krishna) z Outlooka i eksportuje do UNIX Mailbox więc zainstalowałem jakąś wersję demo. Dalej wszystko poszło w miarę gładko. :D
btw. ten TheBat nawet mi się podoba. Momentami przypomina mi YAMka filozofią obsługi i działania.
[#13] Re: Eksport z Outlooka

@R-Tea, post #1

thunderbird (i mozillowy klient poczty) też to robia :)
[#14] Re: Eksport z Outlooka

@R-Tea, post #1

Chciałbym dzielić się darmowym konwerterem PST, które pozwala użytkownikom konwertować plik PST na MBOX dla Thunderbird, EML dla Windows Live Mail, MSG dla programu Outlook, EMLX dla poczty Apple. https://www.mailvare.com/free-outlook-pst-converter/
[#15] Re: Eksport z Outlooka

@jamswalker, post #14

Nie klikać, śmierdzi podpuchą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem