[#1] hd sampling z AHI i problem...
Mam pewnien problem. Zainstalowałem AHI. Posiadam sampler. Dotąd nagrywałem sobie próbki do pamięci chip w octamedzie soundstudio. Ich długość mnie nie satysfakcjonowała więc zachciało mi się hd-recordingu. Ściągnąłem i sprawdziłem kilka programów:
-MuiHDRecord
-HdFrequency
-PlayHD
-MTRS
-AhiRecord
jednak żadnym z nich nie udało mi się zsamplować dźwięku bezpośrednio na dysk. Zamiast dźwięku nagrywana jest... cisza... Kable mam dobrze połączone, wykluczam błąd hardwaru. Wejście w AHI i w tych programach jest ustawione na parallel port sampler, zmieniałem głośność, monitor i nic. Częstotliwość ustawiałem na 8 albo 11kHz.

Czy ktoś wie co tu nie gra (albo lepiej dlaczego)?

[#2] Re: hd sampling z AHI i problem...

@Radek, post #1

Tez próbowałem różnymi programikami jednak najlepszy okazał się ahirecord - działa wyśmienicie (ja jednak mam karte muz).
Co do twojego pytania to zainteresuj się opcją filesave w ahi (w preferencjach) - jeśli jej nie masz to zainstaluj ahi jeszcze raz.

[#3] Re: hd sampling z AHI i problem...

@11MASTEr, post #2

Ahi ver. 5.5
a ahi instalowałem ręcznie bo ahiusr miałem. Instalator z ahidev się zacinał na stoktórejś linii.
[#4] Re: hd sampling z AHI i problem...

@Radek, post #1

"Nie da sie". A jezeli komus sie udalo to dajcie znac. Nie uzywam AHI 5.x. Mam aktualnie juz od dawna 4.x (zdaje sie ze 4.16). Jedyne co uzyskalem, to tylko cos za pomoca AHIRecord i raczej przypominalo to "pierdniecia" z przeblyskami lekkich dzwiekow. Ogolnie polecam samplowac na Octamedzie Sound Studio 1.03c w 44100 i pozniej przekonwertowac sampla do 11025 (bedzie zdecydowanie mniej szumow i trzaskow). No ale potrzeby jest Fast...
[#5] Re: hd sampling z AHI i problem...

@Andrzej Drozd, post #4

Fast? Jak Ci się udało zsamplować do fastu? Ja nigdy nie mogłem zsamplować gdzie indziej niż do chipu...
[#6] Re: hd sampling z AHI i problem...

@Radek, post #5

OctamedSS 1.03c automatycznie sampluje do Fastu. A jezeli nie, to popatrze co i jak jest skonfigurowane. Tak czy siak w Settings mam ustawione tak, aby odtwarzal/wczytywal kawalki z/do Fastu. A sampluje klikajac na Digitize w oknie Sample Editor.

Dodalem: Mozesz tez sprobowac DSS oraz Audioastera IV. Tez maja dosc dobra jakosc samplowania.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.05 00:07
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem