kategoria: A500
[#1] A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!
Witam, ja z małym pytaniem Amisiowym :) Mianowicie wcześniej miałem A500 z romem 1.3 i robiłem sobie dyskietki z pakietami programów niezbędnych, które często używałem (np DPaint, Protracker, jakiś player i powiedzmy Disk Master). Zwalniałem miejsce kasując wszystko co możliwe w Workbenchu 1.3 i w pliku startup-sequence zostawiałem tylko wpis LOADWB i ENDCLI ewentualnie jeszcze jakiś program przed endcli i wszystko ładziało... Teraz dopadłem A500+ z romem 2.04 i jak chcę w ten sam sposób okroić dyskietkę z WB 2.04 to wywala komunikat FORM failed returncode 10 i już nie odpala automatycznie dalej tak jak to było w WB1.3... Proszę mi powiedzieć gdzie tkwi błąd ??? Jakie pliki w ogóle muszą zostać do tego żeby WB automatycznie startował ???? Może to jeszcze jakaś dodatkowa komenda albo dodatkowy plik w katalogu "S" ???? Albo chociaż jak usunąć ramdysk który jest mi co najmniej zbyteczny ?? A jeżeli okaże się że nie da rady to jak tworzy się menu startowe w CLI ????

Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2012 15:53:20 przez wojtekmedia
[#2] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@wojtekmedia, post #1

przy ROM 2.0 wystarczy miec na dyskietce w C:LoadWB workbanch.library i endcli jest w ROMie i nie jest wymagany na dysku chyba ze nowsza wersja.

wpisw startup-sequence

C:LOADWB
C:ENDCLI

i masz Workbencha 2.0

ps.RAM DYSK w postaci sterownika Ramdisk.device tez jest w romie Ram dysk mountuje se z automatu przechodzac do niego
CD RAM:

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2012 16:44:01 przez HOŁDYS
[#3] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@HOŁDYS, post #2

No i jednak nie ładzia... Wykonałem wszystko oprócz jednego, mianowicie nie mogłem znaleźć pliku workbench.library, w LIBSach tego nie ma, gdzie go znajdę ?? No i resztę wszystko robiąc uzyskałem ponownie komunikat:

FORM: unknown command
FORM failed returncode 10
1

i po wpisaniu komend ręcznie działają one ale mi chodzi o automatykę bo to nie ms-dos i Windows 3.1
[#4] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@wojtekmedia, post #3

Przeczytaj to co Hołdys napisał. Plik workbench.library jest w romie i nie musi być na dyskietce.

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

No ok źle odczytałem zgadza się ale to nie zmienia faktu że dalej stoję w martwym punkcie :(
[#6] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@wojtekmedia, post #5

podaj nam zawartosc pliku startup-sequence
[#7] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@Mir3k, post #6

Wszystko według polecenia i tak samo jak to robiłem z romem i WB 1.3 czyli:

C:LoadWB
C:EndCli
[#8] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@wojtekmedia, post #7

a sproboj zrobic nowy plik i skopiuj ten wpis lub wpisz od nowa ...masz jakies smiecie w startup ..
cos jakby kopiowanie ustawien srodowiskowych z ENVARC do RAM ...stad polecenie sterujace FROM .. i komunikat z bledem.... dlatego wpisane z palaca dziala a z pliku nie.. czy jestes pewny ze ponizej nic nie masz wpisane ??? przewin plik A+end na koniec)
[#9] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@HOŁDYS, post #8

Achhhh dziękować, eureka po napisaniu nowego pliku startup-sequence wszystko załadziało prawidłowo !! Dziękuję za wszystkie pomoce, pozdrawiam i zamykam temat :)
[#10] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@wojtekmedia, post #9

Fourm jest od tego zeby dzielic sie wiedza i pomagac.
pozdrawiam
[#11] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@HOŁDYS, post #10

Witam, jeszcze jedno do tego tematu, mianowicie ma ktoś może listę podstawowych plików systemowych na dyskietce WB 2.04 tak żeby hulał AExplorer, Disk Master, jakiś X Copy i np Protracker ??
Co musi być katalogach systemowych: C, LIBS, DEVS, itd ??

W peckowym systemie dos jest pest prościej bo jest tylko msdos.sys, io.sys, comand.com i finito...
pozdrawiam Wojtek
[#12] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@wojtekmedia, post #11

jest jeszcze emm386, mscdexe i masa himem.sys i masa innych rzeczy. Ms dos jest systemem dużo mniej zaawansowanym od amigaos z mniejszymi możliwościami.

Co do amigaos i programów. To skopuj interesujący Cię program na dyskietkę i zrób reboot tak aby amiga wystartowała z dyskietki. Następnie uruchom program i jeśli będzie mu coś brakowało to sam o to poprosi.

Do ss najlepiej abyś dopisał

assign env: ram:
setpatch

Obydwie komendy powinieneś umieścić w katalogu c: dyskietki.

Benedykt Dziubałtowski
[#13] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

A które katalogi muszą zostać żeby to hulało ?? C, LIBSy i DEVSy ?? Ewentualnie co z nich usunąć dla zwolnienia miejsca ??
[#14] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@wojtekmedia, post #13

Nie wiem co usunąć bo nie wiem co Ci jest potrzebne. poeksperymentuj tak jak Ci radziłem post wyżej. Żeby amiga wystartowała z dyskietki musi być katalog s z plikiem startup-sequence. Na pewno przyda się libs i c. reszta to jest fonts, devs, l, niekoniecznie aczkolwiek zależy od potrzeb.

Benedykt Dziubałtowski
[#15] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

dokładnie metodą prób i błędów :) jeśli chcesz dyskietkę która sama startuje zacznij od wpisu w startup-sequence
Assign env: ram:env
LoadWB
EndCli

powinien ukazać ci sie workbench na dyskietce wystarczą Ci chyba jedynie pliki które są wywowoływane mianowicie w katalogu c: assign loadwb i endcli
Jak coś będzie Ci płakało o jakieś biblioteki to je dodaj.

Chyba setpatch też nie jest niezbędny jeśli bardzo Ci zależy na miejscu na dyskietce. Swoją drogą może szybciej i łatwiej drugą stację sobie podłączyć?
[#16] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@wojtekmedia, post #13

Ewentualnie co z nich usunąć dla zwolnienia miejsca ??

jesli chcesz zrobic sobie dyskietke z wieksza iloscia miejsca skorzystaj z mozliwosci ROMu 2.0 ktory pozwala zbootowac amige z systemem plikow Fast File System i sformatuj tak wlasnie dyskietke

uruchom Workbencha .. wejdz do Shella (lub Prawa Amiga + E )
i wpisz

SYS:System/Format Drive DF0: Name Amiga FFS

jak system poprosi o wlozenie dyskietki do sformatowania ..postepuje zgodnie z instrukcja i nacisnij Enter:

jak proces sie zakonczy sukcesem .. ponownie Prawa Amiga + E )

i wpisujesz

C:Install DF0:+ FFS

zmieniasz ponownie na dyskietke ktora sformoatowales i wciskasz enter ..

masz juz dyskietke bootowoalne o pojemnosci 880kb .. zamiast 856kb

mozna to wyklikac z gui .. ale gui jest dla mieczakow

dobrze abys zaopatrzyl sie w jakies File Managery typu FileMaster 2.2
nie wiem ile masz w tej pluskwie Ramu jest 1.5 MB .. to mozesz zrobic

C: Copy DF0: ALL to RAM:

jak sie WB skopiuje to wpisujesz

C:Copy RAM: ALL to DF0:

masz juz klona pelnego WB .. i kilka kb wiecej co mozesz wywalic sporo narrator.device , printer.device pare bibliotek . z prefs mozesz usunac toole do modyfikacji srodowiska WB
najlepiej to robic wlasnie File Masterem 2.2

a jak masz 1.5 MB naprawde zamontuje RAD:

C:mount RAD:

potem
C: DiskCopy DF0: to RAD:

i usuwaj co chcesz robiac resety ;-] bedziesz wiedzial kiedy przekombinowales .. jak uzyskasz pozadany efekt zrob kopie C: DiskCopy RAD: to DF0: na nowej dyskietkce.

jakby co sluze pomoca w wolnym czasie...

ps.AExplorer potrzebuje Serial.device i req.library reszte ma w ROMie 2.0

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2012 10:21:30 przez HOŁDYS
[#17] Re: A500+ i dyskietka z użytkami, proszę o pomoc !!

@wojtekmedia, post #1

[skasować]

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2012 12:10:22 przez _arti
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem