Witam, ja z małym pytaniem Amisiowym :) Mianowicie wcześniej miałem A500 z romem 1.3 i robiłem sobie dyskietki z pakietami programów niezbędnych, które często używałem (np DPaint, Protracker, jakiś player i powiedzmy Disk Master). Zwalniałem miejsce kasując wszystko co możliwe w Workbenchu 1.3 i w pliku startup-sequence zostawiałem tylko wpis LOADWB i ENDCLI ewentualnie jeszcze jakiś program przed endcli i wszystko ładziało... Teraz dopadłem A500+ z romem 2.04 i jak chcę w ten sam sposób okroić dyskietkę z WB 2.04 to wywala komunikat FORM failed returncode 10 i już nie odpala automatycznie dalej tak jak to było w WB1.3... Proszę mi powiedzieć gdzie tkwi błąd ??? Jakie pliki w ogóle muszą zostać do tego żeby WB automatycznie startował ???? Może to jeszcze jakaś dodatkowa komenda albo dodatkowy plik w katalogu "S" ???? Albo chociaż jak usunąć ramdysk który jest mi co najmniej zbyteczny ?? A jeżeli okaże się że nie da rady to jak tworzy się menu startowe w CLI ????
Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi
Ostatnia aktualizacja: 10.01.2012 15:53:20 przez wojtekmedia
No i jednak nie ładzia... Wykonałem wszystko oprócz jednego, mianowicie nie mogłem znaleźć pliku workbench.library, w LIBSach tego nie ma, gdzie go znajdę ?? No i resztę wszystko robiąc uzyskałem ponownie komunikat:
FORM: unknown command
FORM failed returncode 10
1
i po wpisaniu komend ręcznie działają one ale mi chodzi o automatykę bo to nie ms-dos i Windows 3.1
a sproboj zrobic nowy plik i skopiuj ten wpis lub wpisz od nowa ...masz jakies smiecie w startup ..
cos jakby kopiowanie ustawien srodowiskowych z ENVARC do RAM ...stad polecenie sterujace FROM .. i komunikat z bledem.... dlatego wpisane z palaca dziala a z pliku nie.. czy jestes pewny ze ponizej nic nie masz wpisane ??? przewin plik A+end na koniec)
Achhhh dziękować, eureka po napisaniu nowego pliku startup-sequence wszystko załadziało prawidłowo !! Dziękuję za wszystkie pomoce, pozdrawiam i zamykam temat :)
Witam, jeszcze jedno do tego tematu, mianowicie ma ktoś może listę podstawowych plików systemowych na dyskietce WB 2.04 tak żeby hulał AExplorer, Disk Master, jakiś X Copy i np Protracker ??
Co musi być katalogach systemowych: C, LIBS, DEVS, itd ??
W peckowym systemie dos jest pest prościej bo jest tylko msdos.sys, io.sys, comand.com i finito...
pozdrawiam Wojtek
jest jeszcze emm386, mscdexe i masa himem.sys i masa innych rzeczy. Ms dos jest systemem dużo mniej zaawansowanym od amigaos z mniejszymi możliwościami.
Co do amigaos i programów. To skopuj interesujący Cię program na dyskietkę i zrób reboot tak aby amiga wystartowała z dyskietki. Następnie uruchom program i jeśli będzie mu coś brakowało to sam o to poprosi.
Do ss najlepiej abyś dopisał
assign env: ram:
setpatch
Obydwie komendy powinieneś umieścić w katalogu c: dyskietki.
Nie wiem co usunąć bo nie wiem co Ci jest potrzebne. poeksperymentuj tak jak Ci radziłem post wyżej. Żeby amiga wystartowała z dyskietki musi być katalog s z plikiem startup-sequence. Na pewno przyda się libs i c. reszta to jest fonts, devs, l, niekoniecznie aczkolwiek zależy od potrzeb.
dokładnie metodą prób i błędów :) jeśli chcesz dyskietkę która sama startuje zacznij od wpisu w startup-sequence
Assign env: ram:env
LoadWB
EndCli
powinien ukazać ci sie workbench na dyskietce wystarczą Ci chyba jedynie pliki które są wywowoływane mianowicie w katalogu c: assign loadwb i endcli
Jak coś będzie Ci płakało o jakieś biblioteki to je dodaj.
Chyba setpatch też nie jest niezbędny jeśli bardzo Ci zależy na miejscu na dyskietce. Swoją drogą może szybciej i łatwiej drugą stację sobie podłączyć?
Ewentualnie co z nich usunąć dla zwolnienia miejsca ??
jesli chcesz zrobic sobie dyskietke z wieksza iloscia miejsca skorzystaj z mozliwosci ROMu 2.0 ktory pozwala zbootowac amige z systemem plikow Fast File System i sformatuj tak wlasnie dyskietke
uruchom Workbencha .. wejdz do Shella (lub Prawa Amiga + E )
i wpisz
SYS:System/Format Drive DF0: Name Amiga FFS
jak system poprosi o wlozenie dyskietki do sformatowania ..postepuje zgodnie z instrukcja i nacisnij Enter:
jak proces sie zakonczy sukcesem .. ponownie Prawa Amiga + E )
i wpisujesz
C:Install DF0:+ FFS
zmieniasz ponownie na dyskietke ktora sformoatowales i wciskasz enter ..
masz juz dyskietke bootowoalne o pojemnosci 880kb .. zamiast 856kb
mozna to wyklikac z gui .. ale gui jest dla mieczakow
dobrze abys zaopatrzyl sie w jakies File Managery typu FileMaster 2.2
nie wiem ile masz w tej pluskwie Ramu jest 1.5 MB .. to mozesz zrobic
C: Copy DF0: ALL to RAM:
jak sie WB skopiuje to wpisujesz
C:Copy RAM: ALL to DF0:
masz juz klona pelnego WB .. i kilka kb wiecej co mozesz wywalic sporo narrator.device , printer.device pare bibliotek . z prefs mozesz usunac toole do modyfikacji srodowiska WB
najlepiej to robic wlasnie File Masterem 2.2
a jak masz 1.5 MB naprawde zamontuje RAD:
C:mount RAD:
potem
C: DiskCopy DF0: to RAD:
i usuwaj co chcesz robiac resety ;-] bedziesz wiedzial kiedy przekombinowales .. jak uzyskasz pozadany efekt zrob kopie C: DiskCopy RAD: to DF0: na nowej dyskietkce.
jakby co sluze pomoca w wolnym czasie...
ps.AExplorer potrzebuje Serial.device i req.library reszte ma w ROMie 2.0
Ostatnia aktualizacja: 09.02.2012 10:21:30 przez HOŁDYS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.