[#61]
Re: Amiga vs PC (początkujący)
@konkarol,
post #1
Sadze, ze mimo wszystko opcja minimum jest dla Ciebie A1200 lub CD32. Priorytetem zapewne sa gry 2D z tego co widze, wiec tutaj na CD32 bedziesz mial chyba najwiecej frajdy.
Jezeli chcialbys jednak sprzet rozbudowac bardziej i nizszym kosztem (do CD32 tez sa karty turbo, ale poza PROMODULE z pamiecia Fast, to ze swieca szukac tych z procesorem szybszym), to lepszym wyborem jest A1200. Co do internetu, to tak jak pisza koledzy wyzej jest ciezko i nie dosc, ze trzeba miec odpowiednio rozbudowana konfiguracje, to dochodza jeszcze problemy z uboga przegladarka.
Amiga 600, ktora bardzo milo wspominam (to byla moja pierwsza Amiga) jest fajna w formie, bo najbardziej filigranowa. Na dzien dzisiejszy mozna do niej dokupic karty turbo, jednak jak na moj gust ma jedna powazna wade jezeli chodzi o gry. Nie posiada wysluzonych jednak lepszych od ECS/OCS kosci AGA, a jednak na kosci AGA powstalo kilka fajnych tytulow bijacych po oczach paleta barw i efektami. Gdyby ktos kiedys pokusil sie o jakas karte do A600 ktora oprocz procesora 030 dawala jej tez rozszerzenie o kosci AGA to z miejsca bym wymienil duza A1200 na zgrabna A600 :).
I jeszcze taka dygresja odnosnie MP3 na Amidze z karta 30/50. Faktycznie, jak ktos wyzej napisal jest to kolejna dyskusja z cyklu "dzielenie wlosa na cztery" i zwyczajne lapanie za slowka.
Osobiscie odczucia audio-estetyczne sa dla mnie bardzo wazne i wiekszosc mp3 na swoim PC staram sie tworzyc z parametrem 256 kbps, a nie standardowym 128 (co odtwarzane na stacjonarnym, porzadnym zestawie stereo, porzadnych glosnikach podlogowych i tak odstaje jakoscia od oryginalnej plyty CD). Jednak przyznam szczerze, ze ostatnio sam dosyc pozytywnie zostalem zaskoczony jakoscia dzwieku mp3 na mojej Ami1200 z 30/50. Nie jest to jakosc swietna, ale mozna powiedziec dosyc subiektywnie "tak czysto po ludzku" wystarczajaca. Tym bardziej gdy slucha sie tego na standardowym, PeCetowym zestawiku stereo. Po prostu spodziewalem sie ze bedzie o wiele gorzej.
Nie wiem czy to urok mojej Amigi tak na mnie wplywa ;) ale mialem dziwne wrazenie, ze mp3 odtwarzane z tak samo "marnymi" parametrami odtwarzania brzmi na PC gorzej niz na Ami :)