[#1] "Podstawka pod dwa kicki"
Zastanawiam się czy były by chętne osoby na akcję w stylu 4xIDE? Na podobnych zasadach.
Tym razem chciałbym zrobić akcję pod tytułem - "podstawka pod 2 kicki dla A1200". Akcja polegała by na zamówieniu prze ze mnie(szwagra ;) ) płytki drukowanej, na której znajdowały by się 4 gniazda pod kickstart i można by przełączać się pomiędzy nimi zworką/przełącznikiem. Czyli można by mieć np kick 3.1 i 3.9(custom made). Cała akcja jest pod kątem wykonania tylko płytki drukowanej. Nie szukałem jeszcze gniazd itp itd. Nie zajmowałbym się programowaniem kicka, może ktoś chciałby się tego podjąć(na jakich zasadach?) - to już coś ekstra do rozważenia. Na obecnym etapie myślę o samodzielnym montażu wszystkiego przez zainteresowanych. Elementy do zdobycia samodzielnie przez zainteresowanych-można podyskutować o tym. Wszystko jest do przedyskutowania na forum:D.
[#2] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Tomski, post #1

Witaj. Do Amigi 1200 sądzę, że pomysł jest średni ponieważ zawsze można sobie zmałpować kick nawet na gołej1200.

Natomiast do amig 16 bitowych jak najbardziej taki pomysł by się sprawdził. Mam na myśli a500/+/600/2000.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Niższe modele mnie nie interesują. A z mopowaniem wiem, że można zrobić. Ale wkurza, przynajmniej mnie, czekanie na ponowne resetowanie się Amigi przy takim mapowaniu.
[#4] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Tomski, post #3

Dzięki mapowaniu zyskujesz przyrost prędkości. CO prawda tak faktycznie to czuć to na procku od 040 wzwyż ale wtedy warto mapować. Szkoda, że niższe modele Cie nie interesują.

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Nic nie szkodzi na przeszkodzie aby taką akcję zrobić dla niższych modeli. Chętni wystąp:D. Mało precyzyjnie się wyraziłem. Ja się tym nie zajmę. Chętni do zajęcia się tym problemem - wystąp. najlepiej zacząć nowy wątek.

zawsze można sobie zmałpować kick nawet na gołej1200.

Ooo tego nie wiem. Jak to można zrobić?

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 11:30:19 przez Tomski
[#6] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Tomski, post #5

Testowałem TO na Amidze 600. Działa.

Jestem pierwszy, który występuje. Chętnie coś takiego nabędę dla amigi 2000

Benedykt Dziubałtowski
[#7] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Także na 030 wyraźnie czuje się przyśpieszenie pracy OS'a przy zamapowanym ROM'ie do FAST'u.
[#8] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@XeNeS, post #7

Naprawdę czujesz przyśpieszenie po zamapowaniu ROMu do Fastu ?

Pozdrawiam
[#9] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@RadoslawF, post #8

Jakoś szybciej okienka się otwierają itp. Wrażenie ogólne, raportów syntetycznych nie robiłem.
[#10] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@RadoslawF, post #8

Ja też się nad tym zastanawiam jaki to może być przyrost? 5% 10% 20% 30% ... ? Serio.

@Benedykt: Czy tym programem co podałeś link z mapuję 1MB ROM? Inne pytanie czym z mapuję 1MB ROM? Chodzi mi o ROM custom made 3.9.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 12:15:30 przez Tomski
[#11] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Tomski, post #10

Nie da się. Temat 1megowego kicka poruszany był wielokrotnie na łamach ppa. Jedyny program który potrafi to zrobić to Ream Apollo w ostatnie ( nieopublikowanej wersji). Mam tę wersję i mam zgodę autora na jej publikację ale o tym w osobnym wątku.

Benedykt Dziubałtowski
[#12] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Założysz ten wątek? Przypominam sobie kiedyś o tym pisałeś ale to ucichło...
[#13] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Tomski, post #12

Temat już jest. To, że coś ucichło nie znaczy że ja porzuciłem dany pomysł czy projekt, Po prostu sobie pracuje po cichu i chwale się jak są efekty :)

Benedykt Dziubałtowski
[#14] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

Podstawka pod 2 kicki ma sens ale jakbyś to wykonywał dla niższych modeli chociaż konkutent dla projektu już jest koleś co sprzedaje 2 kicki w jednej kości tylko jego rozwiązanie wymaga nieco znajomości elektroniki i posługiwania się lutownicą. Przełącznik w formie podstawki byłby dużo prostszym rozwiązaniem. Bynajmniej tak mnie się wydaje.
[#15] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Tomski, post #1

Taki kit, to ciekawy pomysł. Faktycznie nie każdy chce kicka małpować w ramie, czy gdziekolwiek. A także jest to dodatkowy element naszych amig ;)
[#16] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Papier79, post #15

Bardzo ciekawym projektem jest przełącznik dla 16-bit komputerów z przełączaniem realizowanym długim (ok 5sek) przytrzymaniem sekwencji ctrl-a-a. Podoba mi się strasznie, nie trzeba wiercić otworów - super. Szkoda, że kosztuje trochę ...

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 14:36:31 przez posylus
[#17] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@miro_78, post #14

Takie połączenie kicków w jeden rodzi 2 pytania:
1. jak z legalnością
2. trzeba gdzieś wyprowadzić kable
Morał: najlepiej mieć przełącznik obsługiwany programowo, na sieci jest gość co coś takiego kleci, ale drogo i ciężko dostać.
[#18] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@posylus, post #17

Widzę, że tym "moim" pomysłem raczej nie zainteresuję.
Mam pytanie. Jakie to są podstawki pod kickstart? Jakieś oznaczenie części?
[#19] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Tomski, post #18

Zwykłe podstawki dwurzędowe 40 pin. Kosztują kilka groszy. Lepiej kup od razu precyzyjne ( koszt jakieś 2.5-3 pln sztuka)

Twój pomysł ma jak najbardziej sens, ale dla amig 16 bit czyli jak pisałem 500/+/600/2000

Amiga 1200/4000 ma albo kicka 3.0 albo 3.1. Jeśli trzeba cos innego to się mapuje dodatkowe biblioteki w dół nie ma po co schodzić bo jest whdload.

Benedykt Dziubałtowski
[#20] Re: "Podstawka pod dwa kicki"

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

Tutaj dla chętnych link do automagicznego przełącznika kicków za pomocą LMB:

przełączniki kicków
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem