kategoria: A500
[#1] Amiga rev. 8a.1 + elbox 2mb - Czy da radę 2 MB Chip
Witam,
Posiadam A500 rev. 8a.1 z 512 chip, dodatkowo mam a590 z 2mb fast oraz rozszerzenie elbox 2mb dające 512 chip + 1.5 slow.
Teraz pytanko - czy jest możliwość w takiej konfiguracji uzyskanie 2 mb chip (mam agnusa obsługującego 2mb). Czy korzystając z rozszerzenia elbox - można zmienić konfigurację amigi na 2 mb chip + reszta ?
Ewentualnie, po dolutowaniu brakujących 512 na płytę - wykorzystam rozszerzenie elboxu.
I ostatnie, czy lepiej pozostać przy 2 fast + 1 chip + 1.5 slow, czy pchać się na siłę w 2 fast + 2 chip (stracę 512 slow)...
Lubie gadżety, więc chciałbym pozostawić sobie te bajeranckie rozszerzenie (fajnie można sobie zmieniać jego konfigurację łącznie z udawaniem tylko zwykłego rozszerzenia 512 - Polacy to mają łeb).
[#2] Re: Amiga rev. 8a.1 + elbox 2mb - Czy da radę 2 MB Chip

@posylus, post #1

To załeży do czego będziesz używał Ami. W niektórych przypadkach 2MB Chip jest niezbędne np. WHDLoads. Konfiguracja 2MB CHIP + 2MB FAST w większości zastosowań A500 spokojnie starczy.
Jeśli to ten elbox to masz Instrukcje
Jeśli chcesz mieć 2MB chip to bardziej skomplikowane.
Musiałbyś dolutować 0,5MB. Ale nie wiem czy te 1MB w rozszerzeniu byłby widziany jako CHIP
[#3] Re: Amiga rev. 8a.1 + elbox 2mb - Czy da radę 2 MB Chip

@posylus, post #1

Znowu dubel.

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2012 17:08:28 przez Dark_luke
[#4] Re: Amiga rev. 8a.1 + elbox 2mb - Czy da radę 2 MB Chip

@Dark_luke, post #2

Dzięki - tą instrukcję mam (dzięki niej instalowałem rozszerzenie). Dlaczego napisałeś, że WHDLoads wymaga 2 MB chip ? Czyżby na 1 MB nie ruszy ? Nie mam problemów z lutowaniem (aktualnie płyta a500 ma przelutowane pamięci ze względu na uszkodzenie poprzednich). Mimo wszystko chciałbym uniknąć lutowania pamięci na stałe do płyty - teraz mając rozszerzenie elboxu mogę zasymulować dowolną konfigurację pamięci a500 od gołej 512 chip do 1 chip + 1.5 slow (+ 2 fast na a590). Interesuje mnie czu jest jakiś myk, aby zmusić to rozszerzenie do symulowania większej ilości chip niż 512.
[#5] Re: Amiga rev. 8a.1 + elbox 2mb - Czy da radę 2 MB Chip

@posylus, post #4

Wiekszosc slave'ow do WHDLoad wymaga niestety co najmniej 1MB wolnego CHIPu. Z reguly jest to 1.2 - 1.5MB. Glownie dlatego wlasnie sprzedalem niezle rozbudowana A500 i kupilem A3000. 1MB CHIP bylo nie do przeskoczenia. Zarowno finansowo jak i pod wzgledem ilosci potrzebnej pracy/czasu.
[#6] Re: Amiga rev. 8a.1 + elbox 2mb - Czy da radę 2 MB Chip

@_arti, post #5

Moją a500 mogę rozszerzyć do 2MB chip, tylko musiałbym się pozbyć rozszerzenia elbox 2MB, a ten bajer bardzo mi się podoba...
[#7] Re: Amiga rev. 8a.1 + elbox 2mb - Czy da radę 2 MB Chip

@posylus, post #4

Dawno nie bawiłem się pięćsetką, ale kiedyś kumplowi przerabiałem rev.8a tak, żeby miał 2 mega chipu i 1,5 slow. Tylko, że on miał chyba inne rozszerzenie.
Na pewno trzeba było zworki na płycie głównej poprzekładać JP2. Wlutować U32 74F139, a przedtem rozewrzeć zwory pod nim JP4A i JP4B.

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2012 20:36:45 przez jarob
[#8] Re: Amiga rev. 8a.1 + elbox 2mb - Czy da radę 2 MB Chip

@posylus, post #4

Zainstaluj parę ulepszaczy do WB i zobaczysz ile zostanie ci z 1MB.
[#9] Re: Amiga rev. 8a.1 + elbox 2mb - Czy da radę 2 MB Chip

@Dark_luke, post #8

Czyli jednak bawić się w 2MB Chip ? Cholernie szkoda mi marnować rozszerzenie elboxu...
[#10] Re: Amiga rev. 8a.1 + elbox 2mb - Czy da radę 2 MB Chip

@posylus, post #9

Przejrzyj listę gier w które będziesz chciał grać przy pomocy whdload i sprawdź ich wymagania na stronie whdload.de, wiele gier uruchomisz na 1MB chip + FAST ale istnieją takie, które wymagają np 1024kb wolnej pamięci chip i tego już nie przeskoczysz, chyba że będziesz miał 1.2MB chip :) Pamietaj też, że niektóre gry mogą być zainstalowane na dysku i działać bez whdload (np Settlers, dune 2).
[#11] Re: Amiga rev. 8a.1 + elbox 2mb - Czy da radę 2 MB Chip

@rafgc, post #10

Chyba faktycznie dam sobie na razie spokój, pewnie później zmienię zdanie, ale zobaczymy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem