[#1] Moduł SCSI w Apollo 1260
Tak jak w temacie potrzebuję pomocy/informacji odnośnie modułu SCSI do Apollo 1260. W najbliższych dniach stanę się szczęśliwym(czy aby naprawdę?) posiadaczem tego modułu(New Old Stock - oryginalne pudełko, instrukcja, dyskietka instalacyjna, kabelek sygnałowy do podłączenia dysku oraz sam moduł SCSI) .
O dyskach/kontrolerach SCSI wiem niewiele:
a) jest znacznie lepsze od IDE,
b) praca dysku nie obciąża procesora - system, ikonki itp itd będą znacznie szybsze(pewno dzięki m.in. zwiększeniu transferu z 2.3(na IDE) do ~8MB/s taką mam nadzieję),
c) trzeba to odpowiednio ze "zworkować" - nie mam pojęcia o tym. Wszelka pomoc mile widziana.

I teraz moje pytania:
1. Jaki dysk SCSI zakupić i gdzie (eFunzine?, allegro?)? Bez szaleństw proszę;).
1a. Czy potrzebne będą jakieś przelotki? Jakie? Ile one mogą kosztować?
2. Już ktoś mi wylał kubeł zimnej wody na głowę, że te kontrolery SCSI do Apollo nie są takim dobrodziejstwem. Czy ktoś ma jakieś w tej materii doświadczenie?
3. Na czym polega montaż tego modułu? Z tego co widziałem na płycie Apollo 1260 są tylko otworki pod piny dla modułu kontrolera SCSI. Trzeba coś lutować?
4. Jak wygląda sprawa z pojemnościami dysków? Czy jest ten sam problem co w IDE? Chodzi mi m.in. o magiczną wielkość 4GB widziane przez system.
5. Jak rozumie to mogę używać jednocześnie napędów na wbudowanym kontrolerze IDE jak i na tym SCSI?
6. Ile napędów mogę podpiąć pod ten moduł SCSI?

Na początek może wystarczy:D.
[#2] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #1

Nie trzeba nic lutowac.
Wiecej informacji mozna zdobyc tutaj:

http://www.bboah.com/index.php?action=artikel&cat=71&id=3234&artlang=en
[#3] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Phibrizzo, post #2

No ale chyba jednak trzeba przylutować ten modół do płytki Apolla, albo chociaż wlutować w nie gniazdo do podłaczenia tego modułu.
[#4] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@jarob, post #3

Nie słyszałem aby trzeba było je lutować, moduł SCSI dla Blizzardów wkładasz na złącze i działa.
Niestety nie słyszałem też aby moduły SCSI od Apolla poprawnie pracowały, przez wiele lat kursowała informacja że z powodu jakiegoś błędu nie obsługują napędów HD, skanery SCSI podobno obsługują bez problemu.
Dlatego w A1200 miałem zawsze Blizzardy z kontrolerem SCSI.

Pozdrawiam
[#5] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@RadoslawF, post #4

bzdura
apollo nie ma gniazda jak blizzard. Trzeba wlutować złącze.
[#6] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@RadoslawF, post #4

"Pocieszajcie" mnie dłużej z tymi wadami. Przeczytałem o tym kontrolerze, że wyciąga 4MB/s oraz nie wykorzystuje DMA . Czyli w praniu może okazać się, że ma jedynie znaczenie kolekcjonerskie - na czym mi nie zależy - a nie użytkowe.
[#7] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #1

a) było lepsze od IDE, teraz już takie nie jest, teoretycznie SCSI II wyciąga 10MB/s, praktycznie 8MB/s a wszystko i tak zależy od konkretnego dysku jaki kupisz, na tym samym kontrolerze jeden dysk osiąga 7,6MB/s, inny 2MB/s a tyle to wyciąga standardowy kontroler w A1200.
b) dobre kontrolery z obsługą DMA wyciągają 8MB/s, u mnie w A1200 i A4000 większość dysków wyciąga 6MB/s, jak tyle osiągniesz to będzie sukces.
c) dyskom SCSI przydzielasz numer ID odpowiednią zworką, nie może być dwu urzadzeń z tym samym ID na jednej taśmie, ostatni napęd na taśmie musisz zaterminować czyli włożyć zworkę w odpowiednie miejsce, bez tego kontroler może nie zobaczyć dysku.

1. Dysk ze złączem 50pin, te na 68 czy 80 pin nie muszą być rozpoznane przez kontroler.
2. Jeśli masz na kontrolerze typowe gniazdo 50 pin i kupisz dysk ze złączem 50 pin to potrzebujesz tylko taśmy.
3.
4. Zasada taka sama jak przy IDE, do 4GB bez kombinacji, powyżej nowe device ale nie będzie to SCSI.device tylko to obsługiwane przez kontroler.
5. Możesz, używam SCSI ale dla szybszego startu mam wpięty w kontroler na płycie dysk IDE.
6. Generalnie pod jedna linię można wpiąć 7 napędów.

Władowałeś się z tym kontrolerem, trzeba było kupić Blizzarda.

Pozdrawiam
[#8] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #1

Mnie zastanawia nieco konstrukcja tego kontrolera. Generalnie, to ta płytka kontrolera składa się z jednego Macha, poza tym nic ciekawego tam nie ma. W szczególności nie ma tam żadnego dedykowanego układu SCSI...

Można z tego wywnioskować, że cała obsługa szyny realizowana jest programowo.
[#9] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #1

Witam - po pierwsze nie trzeba nic lutować.

Oryginalny nowy kontroler ma specjalne piny, które wkłada się w dziurki na karcie i siedzi on w niej dobrze i pewnie. Miałem i wiem.

2. Przejściówka to potrzebna będzie, bo tam jest złącze (kabelek) 25 pinowy, podobny do złącza od drukarki lum złącza szeregowego choćby w Amidze.

3. Mi osobiście nigdy nie udało się uruchomić na nim żadnego dysku. To znaczy program do jego formatowania, go widział, system zaraz po jego sformatowaniu również, ale po restarcie kompa, musiałem go z powrotem montować. Dysk nie chciał się sam montować, już nie mówiąc o instalacji systemu na nim. Dodatkowo oryginalnie, instrukcję, mimo, że kupowałem kontroler w Elboxie dostałem w języku niemieckim. Porażka.
4. Teraz wiem, że wtedy były to wyrzucone pieniądze. Ale cóż. Choć już Amigi nie mam, to napisz, jak już system na dysku zainstalujesz, jak tego dokonałeś, bo ciekawy jestem.

Potrzebujesz przejściówki z 25 pin na 50.

Program do partycjonowania jest dziwny, i znajduje się w komplecie na dyskietce.

Kontroler do blizzarda a ten do Apollo, to jak dzień do nocy.

Tak jak sama karta Apollo wraz z programem RemApollo działa super, nawet ciut szybciej niż Blizzard, tak ten kontroler SCSI to jest pomyłka niestety.

ps. O podłączeniu skanera scsi pod ten kontroler to można zapomnieć.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2012 08:34:37 przez gilban
[#10] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@gilban, post #9

No to treraz Tomskiego pocieszyłeś.
I potwierdziłeś plotki o tym że urządzenie to techniczna pomyłka.
Oraz jako jedyny tutaj miałeś styczność z tym sprzętem, czyli informacja z pierwszej ręki.

Ja od siebie mogę dodać że wkładanie kontrolera w otwory na Apollo bez ich przylutowania to techniczna pomyłka ze strony ACT.
I widziałem jednego Apollaka gdzie te piny były jednak wlutowane (pewnie przez użytkownika "po bojach").
Połączenie lutowane bardzo poprawia stabilność.
Co i autorowi wątku polecam.
[#11] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@stachu100, post #10

wtf!?

No nic powalczę ze sprzętem i zobaczymy co wyjdzie w razie czego zapisujcie się na mój cały sprzęt;) co bym go przez okno nie wyrzucił;).
A poważnie to chyba przyjdzie mi jeszcze z A1200 powalczyć. Podczas gry dzieciaków nagle i niespodziewanie zniknął dźwięk. Monitor sprawdzony działa dźwięk z innego źródła podpiętego przez SCART. Jeszcze pozostało mi sprawdzenie kabelka i samej Amigi
[#12] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@stachu100, post #10

Hmmm, a ja z drugiej strony znalem czlowieka, ktory mial to ustrojstwo i wielce byl zadowolony z jego dzialania. Sam wielce byl zdziwiony dlaczego tyle pomyj lecialo na ten kontroler. Tak czy inaczej fajny kawalek rzadkiego sprzetu, bialy kruk mozna by napisac nawet:). Pisz Tomski jak to smiga jak juz zainstalujesz, bom ciekaw niezmiernie.
[#13] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #11

SCSI to naprawdę fajna sprawa. Obyś się do niego nie zraził po tych bojach. Bo problemy nie będą wynikać z tego że SCSI jest do kitu tylko z tego że ten konkretny pseudo kontroler jest do kitu.

Podczas gry dzieciaków nagle i niespodziewanie zniknął dźwięk.

Pewnie standardowo znikło -12V na wznacniaczach operacyjnych.
[#14] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@stachu100, post #13

Podczas gry dzieciaków nagle i niespodziewanie zniknął dźwięk.
Pewnie standardowo znikło -12V na wznacniaczach operacyjnych.

Jadę na stareńkim zasilaczu AT i może coś poszło na spacer. Spróbuję podpiąć zasilacz od A1200 i zobaczę co wtedy. Dzięki za info.
[#15] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #14

na zasilaczu od A1200 standardowym dysków twardych i karty Apollo na 100% nie uciągniesz. Raczej zaproponował bym minimum zasilacz os A500, choć i ten nie wiem, czy nie jest za słaby.

I jeszcze z początku to nic nie lutuj. Szkoda bowiem karty Apollo, jak nic z kontrolera nie będzie. Dopiero jak jakimś cudem uda Ci się uruchomić ten kontroler, tak aby móc system na dysku scsi zainstalować i aby działał (odpalał się system), to dopiero możesz myśleć o lutowaniu, taka jest moja propozycja.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2012 18:37:38 przez gilban
[#16] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@gilban, post #15

Podociskałem wszystkie kable: zasilający oraz video i dźwięk wrócił automagicznie :).
Co do zasilacza to mam od PC jakiś stareńki AT pewno. A podpiąć chciałem tylko samą A1200 z kartą turbo na standardowym zasilaczu w celach prób z dźwiękiem. Dyski mam zasilane oddzielnie - patrz Piekarnik w stopce.
SCSI moduł zrobię pewno jak piszesz na próbę nie będę lutował choć nie omieszkam przeczytać instrukcji jak będzie napisana w cywilizowanym języku dla mnie - angielski.
P.S. Post pisany z tegoż klasyka:D.
[#17] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@stachu100, post #10

Widziałeś wersję lutowaną ponieważ zdobycie złącza żeńskiego goldpin do druku to było niezłe osiągnięcie. Karta w wersji przystosowanej do montażu modułu SCSI musi mieć to złącze - po prostu trzeba było zamówić kartę z tym złączem wlutowanym, albo wlutować samemu. Lutowanie kontrolera bezpośrednio do karty to "mniejsze zło" w obliczu braku złącza. Wszelkie kombinacje typu wkładanie pinów w otwory na karcie to jakieś nieporozumienie. Po pierwsze metalizacja otworów lutowniczych nie stanowi styku mechanicznie przystosowanego do montowania czegokolwiek "na wcisk" i zwyczajnie można łatwo ją zerwać, po drugie tego typu połączenie jest niestabilne i może spowodować uszkodzenie urządzenia na skutek przepięć (w najlepszym przypadku okazjonalne zwiechy), po trzecie jest po prostu niechlujne. Przywodzi to na myśl popularne niegdyś wsadzanie odizolowanych i poskręcanych przewodów do gniazdka sieciowego jako wtyczki - ludzie, mamy dwudziesty pierwszy wiek - ja wiem że można tak, tylko po co, skoro części elektronicznych dookoła się wala cała masa. Podpowiem - złącze można zesztukować z międzymordzi do płyt głównych Asusa wykorzystywanych przy montażu resetów, głośniczków i innych takich bzdur (takie kolorowe kosteczki).

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2012 21:43:29 przez _luk
[#18] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@_luk, post #17

SCSI kit dotarł dzisiaj do mnie po prawie 2 tygodniowej podróży z Filipin:D. Wygląda jak NOS. Oryginalne pudełko, dyskietka, instrukcja jak i sam kontroler SCSI. Wizualnie wszystko doskonałe:D. Na razie nie mogę go przetestować fizycznie w swoim Apollo 1260 gdyż na drodze jest bateria z A1260 . Co do mocowania kontrolera to nie za bardzo wiem czy trzeba lutować czy też nie? Końcówki złącza wpinanego w płytę Apollo są takie dziwne(jestem mechanik nie elektronik, nie znam się na nich). Rozszerzają się w połowie wysokości aby potem znowuż się zwęzić. W tym najszerszym miejscu mają dodatkowo przecięcie na wylot. Coś jak ucho w igle. Może wystarczy wetknąć w płytę. Na pierwszy rzut oka nie mogłem włożyć - bateria przeszkadza w tym.
Szwagra będzie czekała robota z przestawieniem baterii, zamontowaniem SCSI kontroler - najlepiej tak aby można było łatwo zdemontować go(bez lutowania, on to oceni jak z tym jest). Na szybko przejrzałem instrukcję i nie znalazłem info o tym jak instalować na płycie. Po kombinujemy też aby dołożyć dodatkowe 32MB(w sumie 64MB) tak aby zmieściło się w desktopie. Na to ostanie już jakiś pomysł mam:D.
[#19] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #16

Witaj! Pisze to co prawda juz po fakcie bo widze, ze dzwiek Ci powrocil - ja kiedys mialem ten sam problem - zobacz ten watek. Tutaj altcomputing mi poradzil co i jak trzeba zrobic. Po przeczyszczeniu i docisnieciu przejsciowki zasilania dzwiek powrocil i gra do dzisiaj szeroki uśmiech WIdac te -12V jest niezbedne (ale jak znasz podstawy elektroniki to wydedukujesz to ze to do wzmacniaczy operacyjnych jest potrzebne). Trzymam kciuki za ten Twoj moful SCSI do Apollo 1260. Zmartwilo mnie troche to, ze jest to jakis "wynalazek" nie w pelni sprzetowy i ze nie korzysta z kanalow DMA ale watek bede sledzil.
[#20] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@adi, post #19

Wieści z pola walki z SCSI Apollo. Bateria(nie oryginalna lecz już zamieniona na CR3220-jak dobrze pamiętam) została wymontowana i zamocowana na uwięzi(na kabelku). Inaczej nie mógłbym zainstalować modułu. Moduł SCSI nie chciał wejść w przygotowane miejsce. Przeszkadzała też podstawka pod boot rom w Apollo. Trzeba było przeciąć plastykowe mostki w podstawce łączące dwa rzędy gniazd pod EPROM. Były na drodze pinów z modułu SCSI. Po wycięciu ich moduł ładnie wskoczył na swoje miejsce bez lutowania i trzyma się pewnie i sztywno. W boot manu amigi nie widać nic, że jest zainstalowany. Amiga odpala się jak zwykle z tym, że troszkę dłużej(dałem zworkę na SCSI na płycie turba). Odpaliłem soft z dyskietki ale niestety nie wykrył podłączonego dysku, gdyż go nie podłączyłem jeszcze i na tym zakończyło się instalowanie kontrolera SCSI(soft do instalki go ma wersje 5.xx). Na tym etapie muszę zakończyć, na razie, testy modułu SCSI. Brak funduszy na brakującą 1 przejściówkę 25Z -50M oraz taśmę 50żyłową. A co najważniejsze inne priorytety pojawiły się na pierwszym planie - praca a dokładnie jej brak.
Montaż turbiacza w Amidze też nie jest za prosty z nałożonym modułem SCSI. Musiałem trochę pokombinować aby go podłączyć. Gdy wie się już jak go wcisnąć(jak obrócić, prze kosić itp) to nie ma już problemu. Na drodze stał układ scalony modułu SCSI z tym plastykowym "wywinięciem" podtrzymujące turbo z dolnej obudowy Amigi.
[#21] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #20

Myślę że bez podłączonego dysku moduł SCSI jest nieaktywny. Tak samo jak moduł SCSI w Blizzardach. Czyli musisz najpierw prawidłowo podłączyć dysk żeby cokolwiek przetestować.
[#22] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@stachu100, post #21

A czy potrzebny jest mi do tego zestawu jeszcze jakiś terminator do taśmy? Mam dysk SCSI z 4 zworkami TE, A0, A1, A2. Jak rozumiem to tam ustawiam ID dysku. Kontroler SCSI w Apollo obsługuje, z tego co wyczytałem, do max ID6.
[#23] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #22

TE to powinna być właśnie zworka terminacji. Dołóż jeszcze zworkę na A1 lub A2 i uruchamiaj.
Samo działanie karty wstępnie sprawdzisz po obecności odpowiedniego devica w pamięci Amigi, wyświetli to np. stary SysInfo.

Pozdrawiam
[#24] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@RadoslawF, post #23

Moduł SCSI jest sprawny sprawdziłem w SysInfo. Jest ten device, o którym pisałeś - "SCSI - Apollo" w wersji 5.2. Zakładam zatem, że jest sprawny. Podłączyłem dysk, ustawiłem zworki na TE i próbowałem dwie kombinacje z A1 i A2(A1 zwarte, A2 rozwarte; A1 i A2 zwarte - wtedy jest SCSI ID 6, sam kontroler ma ID 7 - tak wynika z instrukcji) i pupa bladziochna. Jest tez zworka A0 - której nie ruszałem(czyli rozwarta jest). Przy odpalaniu systemu z HDD(IDE) a następnie instalacji z dyskietki(Apollo-Install 5.0) wywala błąd po dłuższym czekaniu #80000004. Przy odpaleniu Amigi z dyskietki ze sterownikami, po krótkiej chwili wyrzuca informacje, że nie znalazł urządzenia(device).
Teraz pytanie co robić?
Kabel SCSI 50żyłowy jest nówka na dwa urządzenia(na początku wpiąłem w złącze przejściówki 50PIN-25DSUB, na końcu dysk - po środku złącze było wolne, ale próbowałem też po środku podłączać i bez rezultatu). Kabelek 25DSUB-25DSUB używany ale solidny z wyglądu - posiada na obu końcach filtry(czy jak to się tam zwie) no i ta przejściówka na śledziu 25DSUB -50PIN.
Problem może być z którymś z kabelków(w sumie mogę przemierzyć ten 25-25, ten 25-50 będzie gorzej gdyż nie wiem jak sprawdzić).
Wiem, że często problem jest ta terminacja. Czy u mnie jest ten sam problem? Jak sobie poradzić z uruchomieniem tego modułu SCSI z dyskiem? Wszelkie podpowiedzi mile widziane:).

Aaaa sam dysk kupiłem jako sprawny. Słychać jak pracuje i grzeje się.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2012 21:17:59 przez Tomski

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2012 21:26:03 przez Tomski
[#25] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #24

Dla pewności sprawdź dysk w PC. Za grosze kupisz kontroler SCSI 50pin. Wtedy będziesz miał 100% że dysk sprawny i że to nie winna kabli. Sam ostatnio kupiłem dysk SCSI niby sprawny a nie udało mi się go odpalić. Sam jestem ciemny ze SCSi. Ale mam inny dysk i udało się go odpowiednio ustawić.
Nie powinieneś mieć problemu z terminacją bo większość dysków SCSi ma terminację. A jaki model dysku ?
[#26] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Dark_luke, post #25

Na razie wydatki muszę przycinać i tak przeginam już w obecnej sytuacji ...

Wezmę dysk na AmiWawa to może ktoś będzie mógł go sprawdzić czy działa.

A dysk to Quantum Fireball 3200S TM32S012 REV04
[#27] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #26

[#28] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #24

To że dysk się rozkręca jak dostaje zasilanie nie gwarantuje że jest sprawny. Tak jak ktoś radził sprawdź dysk i kable na innym kontrolerze, nie masz nikogo z takim w okolicy kup jakiś tani do peceta.

Najczęściej A0=1, A1=2, A2=4, w ten sposób zakładając zworki możesz uzyskać numeracje od 1 do 7 u ciebie też tak jest.

Poszukaj w sieci, może trafisz na porady kogoś kto już walczył z kontrolerem SCSI do Apolla, na pewno ktoś o tym pisał na forum PPA, ale to było ładnych kilka lat temu.

Pozdrawiam
[#29] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #26

Widzę, że na AmiWawie więcej będzie takich co mają Amigi ze SCSI i mają z tym problemy. I liczą że ktoś im pomoże.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2012 22:35:20 przez gilban
[#30] Re: Moduł SCSI w Apollo 1260

@Tomski, post #26

Czy udało się wkońcu uruchomić dysk przez ten kontroler SCSI ?
Zastanawia mnie to, że jeśli ten kontroler jest taki kiepski, to nie wyszła żadna następna lepsza wersja kontrolera dla kart Apollo, chyba że ograniczeniem jest samo złącze na karcie turbo które nie pozwala skonstruować lepszego kontrolera SCSI z DMA.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem