[#1] CD-3010A i cd-rw
Zastanawiam się czy TEN cd scsi będzie odczytywał współczesne płyty cd-rw. Ktoś może zna odpowiedź?

Benedykt Dziubałtowski
[#2] Re: CD-3010A i cd-rw

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Witaj!

TAK - odczytuje CDRW bez zająknięcia!
[#3] Re: CD-3010A i cd-rw

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Odczytywać płyty CD-RW każdy napęd powinien. Jednakże Nagrywarka do płyt CD-RW x4 nie wypali płyty x10 itd. Nagrywarka do płyt x10-x12 nie wypali płyty CD-RW x24. Jednakże ją odczyta.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2012 17:02:18 przez gilban
[#4] Re: CD-3010A i cd-rw

@gilban, post #3

Kolega jest w częściowym błędzie.
Wychodziły nagrywarki TEACa które odczytywały jedynie CD-R i tak samo wypalały tylko CD-R natomiast CD-RW nie były fizycznie w stanie zapisać/odczytać.

W tym przypadku jest też mowa o samym CD-ROMie, nie nagrywarce.
[#5] Re: CD-3010A i cd-rw

@gilban, post #3

Odczytywać płyty CD-RW każdy napęd powinien

Niekoniecznie. Kiedyś (koniec lat 90) miałem Traxdata CDR4120 PRO (nagrywarka CD x4 na SCSI). Nie umiał odczytywać CDRW.
[#6] Re: CD-3010A i cd-rw

@zyga64, post #5

Zgadza się. Mam nagrywarkę IDE x8x4x32. Nie nagram nią niestety współczesnej płyty cd-rw. Mam też w a2k cd rom scsix6 ale on również nie czyta płyt cd-rw. Wiem, że scsi napęd x24 miały problemy z cd-rw dlatego wolałem zapytać przed zakupem.

Benedykt Dziubałtowski
[#7] Re: CD-3010A i cd-rw

@zyga64, post #5

Niestety nie odczytywała, bo - nie obsługiwała tego formatu jeszcze jak CDRW, dopiero potem ją wprowadzono. Więc były same nagrywarki CDR które nagrywały i odczytywały.
Pamiętam jak za nagrywarkę też w latach 90 (raczej początki) - płaciłem 1400 zł.
[#8] Re: CD-3010A i cd-rw

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Akurat model który chcesz kupić był uwielbiany przez audiofilów właśnie z powodu obsługi CD-RW i świetnego "Audio-grabberu".
[#9] Re: CD-3010A i cd-rw

@Advesarius, post #8

Napęd dzisiaj dotarł i śmiga bezstresowo w mojej a2k. CD-RW czyta bezstresowo.

Benedykt Dziubałtowski
[#10] Re: CD-3010A i cd-rw

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

No to gratulacje OK

Mnie ten temat będzie czekał za niedługo. Muszę poszukać CD pod SCSI, do tego sanki 5.25 dla twardziela i chciałbym całość zamknąć w jakiejś obudowie SCSI.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem