witam;
przeczytałem uważnie artykuł w PPA "Amiga w sieci lokalnej Ethernet (2) - Samba i Tango"
tekst pod linkiem
Chcę wymieniać dane pomiędzy PCtem a Amigą przez LAN (przewód skorosowany, połączenie pomiędzy świecówkami).
PC przepuszcza pingi do AMIGI. Nie sprawdzałem z AMIGA na PC - dzisiaj to zrobię.
Jednak MiamiDX pokazuje, że amiga jest w trybie online, PC także po włączeniu w tryb online przez MiamiDX przydziela adres. Adresy przydzielam statyczne, ustawiam te same bramy, ustawiam gateway; np:
PC: 192.168.0.1, 255.255.255.0, 192.168.0.1
AMI; 192.168.0.5, 255.255.255.0, 192.168.0.1
Wydaje mi się, że jednak nie wychodzą pingi z AMIGI na PC, bo na PC w połączeniu sieciowym pakiety idą tylko wysłane.
Co dalej za tym idzie, po uruchomieniu Tango, nie znajduje hosta oraz nie wyskakuje okienko z browser list.
Czy ktoś z Was wie gdzie popełniam błąd? Jak mam ustawić MiamiDx aby pingowało na AMIGĘ?.
Dodam, że w PC wyłączone są: zapora, firewall, itp. i udostępniony jest folder.
System PC to WIN XP HOME
I jeszcze jeden tekst przez mnie nie zrozumiały:
Cyt. "Pierwsze odpalenie powinno zaowocować pojawieniem się listy. Program wcześniej będzie sprawdzał stos TCP/IP, szukał mastera i innych rzeczy. Często się zdarza, że mastera nie znajdzie i wtedy nie pokaże nic - czasami pomaga ponowne odpalenie programu, ale jeśli sytuacja będzie się powtarzała,
to możemy mastera przyznać sobie sami,
lub w gadgecie tekstowym pod listą wpisać nazwę Biosu interesującego nas komputera."
W jaki sposób mam wykonać to o czym pisze autor artykułu (pogrubione)?
dzięki z góry za odpowiedź, pozdrawiam