kategoria: Programy
[#1] Połaczenie sieciowe i Tango
witam;

przeczytałem uważnie artykuł w PPA "Amiga w sieci lokalnej Ethernet (2) - Samba i Tango" tekst pod linkiem

Chcę wymieniać dane pomiędzy PCtem a Amigą przez LAN (przewód skorosowany, połączenie pomiędzy świecówkami).

PC przepuszcza pingi do AMIGI. Nie sprawdzałem z AMIGA na PC - dzisiaj to zrobię.
Jednak MiamiDX pokazuje, że amiga jest w trybie online, PC także po włączeniu w tryb online przez MiamiDX przydziela adres. Adresy przydzielam statyczne, ustawiam te same bramy, ustawiam gateway; np:
PC: 192.168.0.1, 255.255.255.0, 192.168.0.1
AMI; 192.168.0.5, 255.255.255.0, 192.168.0.1

Wydaje mi się, że jednak nie wychodzą pingi z AMIGI na PC, bo na PC w połączeniu sieciowym pakiety idą tylko wysłane.

Co dalej za tym idzie, po uruchomieniu Tango, nie znajduje hosta oraz nie wyskakuje okienko z browser list.

Czy ktoś z Was wie gdzie popełniam błąd? Jak mam ustawić MiamiDx aby pingowało na AMIGĘ?.
Dodam, że w PC wyłączone są: zapora, firewall, itp. i udostępniony jest folder.
System PC to WIN XP HOME

I jeszcze jeden tekst przez mnie nie zrozumiały:
Cyt. "Pierwsze odpalenie powinno zaowocować pojawieniem się listy. Program wcześniej będzie sprawdzał stos TCP/IP, szukał mastera i innych rzeczy. Często się zdarza, że mastera nie znajdzie i wtedy nie pokaże nic - czasami pomaga ponowne odpalenie programu, ale jeśli sytuacja będzie się powtarzała, to możemy mastera przyznać sobie sami, lub w gadgecie tekstowym pod listą wpisać nazwę Biosu interesującego nas komputera."

W jaki sposób mam wykonać to o czym pisze autor artykułu (pogrubione)?

dzięki z góry za odpowiedź, pozdrawiam
[#2] Re: Połaczenie sieciowe i Tango

@Phemo, post #1

"Wydaje mi się, że jednak nie wychodzą pingi z AMIGI na PC, bo na PC w połączeniu sieciowym pakiety idą tylko wysłane."

Nie ma wydaje mi się, albo dochodzą albo nie.
Jak nie potrafisz zinterpretować tego co czytasz to zrób ping na siebie 127.0.0.1 i porównaj wyniki z pingiem na drugiego kompa.
Jak pingi będą "chodzić" to możesz zacząć konfigurowanie Samby, Tanga i otoczenia sieciowego.
A i tak wygodniej i szybciej zainstalować serwer FTP.

Pozdrawiam
[#3] Re: Połaczenie sieciowe i Tango

@RadoslawF, post #2

nie mam pojęcia skąd oprócz pakietu AmiTCP wziąć rozkaz ping
podpowiedzcie proszę jak pingować na AMIDZE

MiamiDX konfiguruje na wszystkie sposoby i przykłady wskazane w necie - pisze że jest "online" a nie widzi otoczenia sieciowego (przez Tango)

nie chce korzystać z netu na Amidze a jedynie wykorzystać LAN do przenoszenia danych

może ktoś z Was jeszcze raz wytłumaczy i opisze mi jak skonfigurować poprawnie MiamiDx i Tango dla sieciówki 3COM EtherLinkIII 3C589C - proszę pisać w tak prosty sposób jak budowa cepa

lub

w jaki inny sposób mogę przenieść dane między PC a AMIGA? Jak skonfigurować FTP? tak aby widoczne na AMIDZE były udostępnione katalogi pod PC
[#4] Re: Połaczenie sieciowe i Tango

@Phemo, post #3

W MiamiDx tez jest rozkaz ping - nazywa się "miamiping".
[#5] Re: Połaczenie sieciowe i Tango

@Phemo, post #3

Ping masz w pakiecie Miami.
Zostaw Tango i skonfiguruj najpierw poprawnie Miami i peceta żeby się wzajemnie widziały.
Jak się zobaczą (pingi maja dziąłać w obie strony) to zdecydujesz co dalej.

Inne sposoby przenoszenia danych to: dyskietka, kabel szeregowy i równoległy, przelotka PCMCIA-CF.

Pozdrawiam
[#6] Re: Połaczenie sieciowe i Tango

@RadoslawF, post #5

AMIGA pinguje PC i PC pinguje AMIGĘ poleceniem miamiping

co teraz?

tango pokazuje m.w. tak:,
Tcp/IP detected OK!
Searching host 192. OK!
Searching a master browselist ! ! !

i... nic dalej

co teraz?

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2012 22:03:43 przez Phemo
[#7] Re: Połaczenie sieciowe i Tango

@Phemo, post #6

Z tango nie jest taka prosta sprawa. Najprościej to uruchomić snoopdosa i sprawdzać czego brakuje. Dokładnie to będzie brakować plików w envrc: lub env: takie tekstowe zmienne jak host, user itp.
Da się to wszystko poustawiać bo mi ładnie działa/ło.
[#8] Re: Połaczenie sieciowe i Tango

@Phemo, post #6

Teraz się pomódl bo windowsowe otoczenie sieciowe nie jest kompatybilne same z sobą i częstym jest zjawiskiem że dwa pecety z różnymi windowsami nie potrafią się przez nie dogadać.

Ja w tym momencie uruchamiam serwer FTP i dane się kopiują a dodatkowo program podaje mi prędkość przesyłu co i tobie radzę.

Ale jak bardzo musisz się w to ładować to tu masz pomoc:
http://www.ppa.pl/programy/amiga-w-sieci-lokalnej-ethernet-2-samba-i-tango.html

Pozdrawiam
[#9] Re: Połaczenie sieciowe i Tango

@11MASTEr, post #7

pod snoopdos widzę, że brakuje pliku w T: tangot100

akurat w env:mui i w envarc:mui snoopdos wskazuje Read i Write OK

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2012 22:38:22 przez Phemo
[#10] Re: Połaczenie sieciowe i Tango

@Phemo, post #1

http://aminet.net/package/comm/tcp/rc-ftpd
to całkiem ok działa
[#11] Re: Połaczenie sieciowe i Tango

@Mir3k, post #10

wszystko działa

w skrócie:
AMI z PC przez FTP (na PC serwer) na AMI (Ftp klient AmiFTP)

dziękuję wszystkim odpowiadającym za rady i podpowiedzi

działa dosyć szybko - wydaje się mi, że szybciej niż przez CF--PCMCIA AMIGA

temat do zamknięcia
pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem