[#1] Padnięta DF1
No ja mam taki problem Oryginalna amigowa stacja. Ładnie jest wykrywana przez amisię i nawet sobie stuka charakterystycznie. Knif polega na tym, że jak włożę dyskietkę to nie ma reakcji. Dalej sobie stuka, śmieje mi się w twarz i nie czyta dyskietki. Podejrzewam, że walnięty jest czujnik wykrywający obecność w stacji. Gdzie go szukać??

Benedykt Dziubałtowski
[#2] Re: Padnięta DF1

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

ja kiedys tez to przerabialem, z tego co pamietam to po lewej stronie na dole patrzac oczywiscie od frontu stacji, powinien byc taki maly czujnik ktory mogl sie wylamac lub zabrudzic, mozna go przelutowac z innej stacji. Ja tak zrobilem
[#3] Re: Padnięta DF1

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Podejrzewam, że walnięty jest czujnik wykrywający obecność w stacji.

Tak prowizorycznie możesz użyć polecenia AmigaDOS:

diskchange DF1:

Dzięki temu można ręcznie "zmienić" dyskietkę, nawet gdy nie ma czujnika. Nie wiem czy Ci sie to przyda, ale spróbuj :)
[#4] Re: Padnięta DF1

@Skiba, post #2

Diskchange niestety nie pomagało. Ale zrobiłem tak jak radziłeś. Zlokalizowałem czujnik i delikatnie go przeczyściłem. Stacja ruszyła. Zrealizowałem swoje marzenie z dzieciństwa mam teraz w amidze 2k 4 flopy dwa zewnętrzne (jeden pecetowy) i dwa zewnętrzne. Fajnie to wszystko sobie tyka :)

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: Padnięta DF1

@monohrs, post #3

to polecenie działa gdy nie ma sygnału diskchange na złączu stacji, a nie gdy w ogóle nie wykrywa włożenia dyskietki (tykanie powinno zniknąć po włożeniu dyskietki)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem