[#1] Say Amiga po polsku
Czy jest program say dla os wyższego niż 1.3? Instaluje sobie pakiet locale i widzę, ze chyba jest polska wersja tego. Jednak żeby działała to trzeba mieć angielską czy jakoś tak. Zdaje sobie sprawę, ze to nie będzie działać jak IVONA ale chętnie bym się tym pobawił.

Benedykt Dziubałtowski
[#2] Re: Say Amiga po polsku

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Nie wiem, ale właśnie, czemu zrezygnowali w późniejszych wersjach z tej pchełki ;)
[#3] Re: Say Amiga po polsku

Oczywiście, że jest. Say usunięto dopiero w wersji systemu v38, czyli wraz z wprowadzeniem lokalizacji. Jednak ktoś później usprawnił translator.library poprzez wprowadzenie akcentów i są patche, aby stare programy wykorzystywały ten patent.
[#4] Re: Say Amiga po polsku

@parallax, post #2

ze względów licencyjnych
[#5] Re: Say Amiga po polsku

@rzookol, post #4

A może, nigdy nie wnikałem w to. Kiedyś się tym bazowałem, że komputer mówi ;)
[#6] Re: Say Amiga po polsku

@parallax, post #5

To nie była jakaś wielka rewelacja, podobne syntezatory mowy były dostępne na popularne ośmio bitowce, z kolei Makowy stary system też miał swojego gadacza z którego korzystały niektóre aplikacje do odczytywania użytkownikowi swoich komunikatów.

Generalnie się to nie przyjęło poza specjalistycznym oprogramowaniem dla niewidomych i czytaczem napisów oraz lektur dla szkolnych półanalfabetów.

Pozdrawiam
[#7] Re: Say Amiga po polsku

@RadoslawF, post #6

No tak, tylko ja zacząłem od Amigi, chociaż miałem wcześniej styczność z c64, kuzyn miau, ale to tylko gry. Na ami pierwszy raz zobaczyłem taki bayer OK
[#8] Re: Say Amiga po polsku

zobacz TalkPL
[#9] Re: Say Amiga po polsku

@Norbert, post #8

A co to za link? Albo plik?

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2012 16:46:49 przez Dark_luke
[#10] Re: Say Amiga po polsku

@Dark_luke, post #9

A co to za link?

Wygląda na link do zasobu na serwerze HTTP.

Albo plik?

$ file TalkPL 
TalkPL: AmigaOS loadseg()ble executable/binary

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2012 16:56:23 przez strim
[#11] Re: Say Amiga po polsku

@strim, post #10

Ok. Dzięki bo mi otwierało jakieś dziwne rzeczy.
[#12] Re: Say Amiga po polsku

@RadoslawF, post #6

Tak wlasnie a'propos programu Say to jak kiedys przesiadlem sie z 8-bitowego komputerka Acorn Master Compact (czy ktos wogole o tym slyszal?)na Amige 500 i uruchomilem ten program to bylem zalamany Na tym 8-bitowcu ten syntezator mowy nazywal sie SPEECH i byly nawet programy edukacyjne dla dzieci - nawet po polsku, ktore go wykorzystywaly. Dzialalo to o niebo lepiej niz amigowski Say. Na Acornie moglem zamknac oczy i rozumialem co mowi do mnie komputer a na Amidze to mi sie nie udalo
[#13] Re: Say Amiga po polsku

@adi, post #12

Lepiej napisany syntezator po prostu. Pewnie w AOS dołożyli to na szybko, a Acorn przeważnie był używany do edukacji, więc pewnie bardziej się przyłożyli do tego aspektu.
[#14] Re: Say Amiga po polsku

@adi, post #12

Nie słyszałem o Acorn Master Compact. Jakiś klon ZX Spectrum? Możesz kilka słów o tej maszynie napisać?
Zaś amigowy Say był w swoim czasie fajną zabawką. Ktoś, kto interesował się fonetyką miał masę frajdy. Ja z wykształcenia filolog polski jestem, zajęcia z logopedii miałem, zatem bawiło mnie to. Można było kombinować tak, by Ami "mówiła" w miarę zgrabnie po polsku. Dawało się nawet zmusić Say do jakiego takiego wymawiania nosówek.
Nie pamiętam już, jakiej kombinacji znaków użyłem, ale nawet tę niezapisywalną głoskę mieszczącą się między "ę" a "ą" - np. w słowie "tramwaj" Amiga przyzwoicie mi wypowiadała

Pozdrawiam
Des
[#15] Re: Say Amiga po polsku

@Des, post #14

TalkPL tez daje rade z polska wymowa bez zadnych kombinacji.

Jesli dobrze pamietam to byl nawet program ktorym mozna bylo wplywac na sposob wymowy polskich liter oraz akcentu. Tylko jako on sie nazywal? :)
[#16] Re: Say Amiga po polsku

@Des, post #14

Witaj Des! Kilka slow moge napisac. Tak "w pigulce" przyblize ten mikrokomputer. Tak jak pisał flops-byl to 8-bitowy komputer używany głównie w szkołach w Wielkiej Brytanii i tam rozpowszechnil sie najbardziej. Do Polski trafil gdzies, jak pamiętam, w roku 1987 (może wcześniej?) za sprawą sklepów "Górnik" do których był sprowadzany i tam sprzedawany. Tym wlasnie sposobem i ja go pozyskałem (a raczej kupil mi go moj tata). Ze względu na te sklepy duza czesc użytkowników jest właśnie na Slasku. Pelna nazwa to Acorn BBC Master Compact. Tutaj masz link do dobrej, moim zdaniem, stronki o tym komputerze a tutaj jest link do oprogramowania - "The BBC lives!". tutaj dane techniczne i opis po polsku . Jak widac, sercem komputerka jest procesor MOS 65C02 a wiec blizej mu do Commodore 64 niz do Spectrum. Komputer posiadal pamiec RAM 128 KB oraz, moim zdaniem, bardzo dobry interpreter BASIC'a, ktory mozliwosciami przypominal mi ten BASIC z AMSTRADA CPC 464, 664. Sam pamietam jak przepisywalem z "Bajtka" listingi programow w BASICU i te programy z AMSTRADA wlasnie wymagaly najmniej przerobek zeby dzialac. Inne jezyki programowania to
np. Pascal, C, LISP, chyba FORTH ale ja zatrzymalem sie wtedy na BASIC'u. Tryb graficzny to rozdzielczosc 640x256 (najwieksza) w 2 kolorach az do 16 kolorow w rozdz. 160x256. Te 16 kolorow to takie oszukane bylo bo kolory od 0 do 7 byly normalne a pozostale to mrugajace (np. zolto-niebieski, zielono-rozowy itp.). Ciekawostka jest specjalny tryb teletekstu (tzw. Mode 7) w ktorym mogles sobie robic taka semigrafike jak jest w telegazecie. Dzwiek to 4 kanaly. Kanaly 1-3 to kanaly 7 oktaw a kanal 0 to generator szumu. Zlacza to mialo raczej typowe. Komputer od razu wyposazony byl w stacje dyskow 3,5" (wiec gdy przesiadalem sie na Amige 500 to ta technologia byla juz mi znana . Dyskietki mozna bylo sformatowac na max. pojemnosc 640 kB. Wczytywanie gier czy programow zajmowalo doslownie sekundy. Pamietam jak kumple na podworku nie chcieli mu uwierzyc, ze gra wczytuje sie u mnie np. w 5 sekund a kumplowi, ktory mial Atari 65XE (bez turbo) zajmowalo to ok. godziny i jeszcze nie bylo pewnosci ze sie to wczyta. W Polsce w tamtym czasie nie bylo duzo gier i programow na te maszynke. Osobiscie mialem ok. 250 gier i programow z czego duzo oryginalow, kupionych przez tate we wspomnianych sklepach "Gornik" Zlacza do urzadzen peryferyjnych to: monitor RGB (oryginalny monitor mam do dzisiaj-jest podlaczona do niego Amiga przez SCART), composite (czyli obraz po "cinchu" - niestety czarno-bialy), RS-232 (nietypowy bo w zlaczu DIN), zlacze do sieci komputerowej ECONET (wlasne rozwiazanie firmy Acorn), 1 gniazdo do joysticka/myszki (mozna bylo podlaczyc wlasnie myszke AMX jednak ja jej nie mialem), drukarka, gniazdo do podlaczenia stacji dyskietek, podlaczenie zasilania. Z boku komputera bylo jeszcze zlacze - wyprowadzenie szyny krawedziowej, ktora pozwalala na rozbudowe komputera (np. podlaczenie drugiego procesora Z80 i prace w systemie CPM). W owych czasach narzekalem na brak oprogramowania no i to, ze nie bylo sie z kim wymieniac a teraz widze, ze na stronie BBC Lives! jest tego troszke Acorna sprzedalem w roku 1991 i kupilem Amige 500 ale w 2004 roku udalo mi sie go odkupic od osoby mieszkajacej na Slasku i komputerek jest teraz u mnie. Gdy tylko dorobie sie jakiegos porzadnego biurka, ustawie go na nim i uruchomie juz na dobre.
[#17] Re: Say Amiga po polsku

@Des, post #14

Ja bawilem sie w Basicu emulatorem mowy, staralem sie zrobic polska wersje (na postawie niemieckiej, zamieszonej w zrodlach Basica na dyskietce Extras 1.3). Szampan wymawial tak samo jak Żaba. :D Cos jak Szapa. Stracilem zrodla, gdy sprzedalem moja Amige 500 w 1999 :
[#18] Re: Say Amiga po polsku

@adi, post #16

Adi, serdeczne dzięki za solidną informację o Acornie. Lepiej dowiedzieć się od użytkownika, niż z wiki, czy innego czysto faktograficznego źródła. Wiedza nabyta od użytkownika, z pierwszej ręki - bezcenna. Ciekawa, sympatyczna, niebanalna maszyna, jak widzę. Mam przeogromny sentyment do takich - już zapomnianych, a świetnych przecież komputerów.
Chętnie bym się pobawił, ale póki co - w planach Commodore 128. Się uparłem, że muszę tę maszynkę mieć:)

Serdecznie pozdrawiam z mroźnych (-20 w tej chwili) Prus Wschodnich.
Des
[#19] Re: Say Amiga po polsku

@Des, post #18

Nie ma sprawy Des. Zwykle nie odchodzimy tutaj do glownego tematu watku, prawda? No ale z racji tego, ze sobie przypomnialem, ze kiedys mialem komputer (teraz, na szczescie, mam go nadal , ktory z synteza mowy radzil sobie troszke lepiej niz Amiga, nieomieszkalem o tym wspomniec.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem