[#1] Pamiec do Blizzard PPC
Witam!

Czy orientujue sie ktos, czy ciezko jest utrafic z SIMami, ktore beda pasowaly do Blizzarda PPC 603e? Chodzi mi o moduly 2x64MB, albo 2x128MB. Jesli ma ktos w tej sprawie jakies doswiadczenie, to prosilbym o informacje, z jakimi konkretnie modelami, o jakich parametrach calosc bedzie funkcjonowac. Bo domyslam sie, ze pierwsza lepsza pamiec dzialac nie bedzie?

Pozdrawiam wszystkich

[#2] Re: Pamiec do Blizzard PPC

@Adam_K, post #1

Akurat BPPC sa mniej wybredne niz reszta Amigowych kart , najlepiej zeby byly to EDO 50ns , obie tej samej firmy .

[#3] Re: Pamiec do Blizzard PPC

@Darek S., post #2

O simmkach 50ns można sobie pomarzyć ostatni raz widziałem takie ponad trzy lata temu w sprzedaży i tylko 32MB, ale jaki problem prodkręcić z 60ns do 50ns w menu BPPC :)

[#4] Re: Pamiec do Blizzard PPC

@Darek S., post #2

wlanie kupilem (dzis przyszly) na ebay 2x64 za 25 eur, nowe, 2 lata gwarancji. w uzywanych albo z usa mozna kupic nawet 2x256 ale nie wiem czy pojda bezproblemowo (choc z danch technicznych wynika ze powinny o ile sie gabarytowo zmieszcza)
[#5] Re: Pamiec do Blizzard PPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

-> ebay
[#6] Re: Pamiec do Blizzard PPC

@Valwit, post #5

50ns w ogóle niema sprawdzałem cały świat :( są tylko 60ns i EDO, ale ja się nie martwię bo mam już 2x 64MB 60ns kręcone do 50ns i śmigają w BPPC od roku, ba nawet się nie grzeją :)
[#7] Re: Pamiec do Blizzard PPC

@Adam_K, post #1

Hmm...Na Allegro.pl czesto bywają takie kostki...np:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63055704
Tylko czy się zmieszczą ??..tego nie wiem...
[#8] Re: Pamiec do Blizzard PPC

@Adam_K, post #1

Pierwsze 32MB do BPPC kupiłem gdy jeszcze nie było EDO a drugie 32MB to na pewno EDO, działają razem bez problemu a żeby było ciekawiej to ta piersza jest dwustronna a druga nie. Obydwie 60ns.
[#9] Pamięć do BlizzPPC - mały (?) problem

@Adam_K, post #1

Podpinam się, bo temat zbliżony. Dorwałem na allegro 2 SIMMy 64MB i jest kłopot - wetknąłem toto do BlizzkaPPC i Amiga widzi tylko połowę tegoż (i to nie tak, że działa tylko jeden moduł - po prostu widziane jest 32MB z każdego SIMMa :(); i za cholerę nie mogę dojść, co jest przyczyną. Może jakieś pomysły?

[#10] Re: Pamiêć do BlizzPPC - mały (?) problem

@LeMan, post #9

Mam prawie ten sam problem. Z tym ze u mnie jest jeszcze gorzej bo jak wetkne dwa (takie same 64) to Ami wogole nie chce startowac... A jak jedna to widzi tez tylko polowe tegoz.

[#11] Re: Pamiêć do BlizzPPC - mały (?) problem

@LeMan, post #9

Miałem taki sam problem na CyberStormPPC - kupiłem 4x32 (takie same kostki) a Ami widziała 4x16 (czyli w sumie 64MB zamiast 128) Pamięć oczywiście była sprawna.
Doszedłem, że przyczyną są zbyt nowe SIMMy, których karty PPC nie obsługują (te moje miały "płaskie" kości pamięci jak w SDRAM a nie jak w tradycyjnych simach dosyć "grube")
Wiem, że podobne objawy występowały na innych kartach CyberStormPPC (pewnie to samo jest z BlizzardPPC) więc to nie jest wina karty, a jedynie należy dobrać odpowiednie SIMMY (drugi komplet 128MB działa u mnie do tej pory bez zarzutu).
[#12] Re: Pamięć do BlizzPPC - mały (?) problem

@LeMan, post #9

A masz nową flaszke? Znajomemu (amigowcowi) Warlockowi to nawet długi simm HP 128mb działa z jakąś 64mb i ma całe 192mb widoczne ;)
[#13] Re: Pamiêć do BlizzPPC - mały (?) problem

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Zależy, jak nową. Mam bodaj z kwietnia 2000, wczoraj chciałem zassać coś nowszego, ale "www.dcecomp.de not found" :(
[#14] Re: Pamiêć do BlizzPPC - mały (?) problem

@LeMan, post #9

Takie są właśnie objawy używania pamięci EDO, są za szybkie (niestety) i nic nie można na to portadzić :(

[#15] Re: Pamiêć do BlizzPPC - mały (?) problem

@11MASTEr, post #14

Mozliwe karty przetaktowane szybszym oscylatorem, beda dzialac prawidlowo z szybszymi simmami (?)

Natomiast karty taktowane oscylatorem 50 MHz, widocznie tak jak wspomina instrukcja, dobrze dzialaja tylko z simami 60 i 70 ns...
[#16] Re: Pamiêć do BlizzPPC - mały (?) problem

@11MASTEr, post #14

Wiem, że EDO mogą się tak zachowywać, bo dawno już tego doświadczyłem. Rzecz w tym, że co do tych pamięci, jestem prawie pewny, że to nie są EDO.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.05 12:52
[#17] Re: Pamiêć do BlizzPPC - EDO, czy nie EDO?

@LeMan, post #16

Jestem teraz lekko zdezorientowany, bo na poczatku slysze glosy, ze najlepiej, zebym sobie kupil pamieci EDO. A w kolejnych postach czytam narzekania na te kosci. Jak wiec to wyglada? EDO, czy nie EDO? - oto jest pytanie ;)

[#18] Re: Pamiêć do BlizzPPC - mały (?) problem

@LeMan, post #13

Strona DCE działa - http://www.dcecom.de/html/reballing.html ale nigdzie nie widzę flaszki masz tutaj - http://skolman-mws.w.interia.pl/pliki/FlashUpdate-BPPC_4535.lzx ale wpierw sprawdź z innymi ustawieniami pamięci w bootmenu na tej flaszce co masz, a moze tą flaszke akurat masz ;)
[#19] Re: Pamiêć do BlizzPPC - flash

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

I co sądzicie o tej wersji?

[#20] Re: Pamiêć do BlizzPPC - mały (?) problem

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

Na stronie DCE już od dawna nie ma nic dotyczącego Amigi (zlikwidowali też wszystkie pliki do ściągnięcia).

Ja ze swoją pamięcią kombinowałem nawet z najnowszą wersją firmware do CSPPC/MKIII z 2001 i nic nie pomogło. Trzeba kupić inny RAM.
[#21] Re: Pamiêć do BlizzPPC - mały (?) problem

@amigafan, post #20

Trzeba kupić inny RAM.

Racja, EDO czy nie-EDO, flaszki i inne bajery to sprawy drugorzędne, ważny jest sposób adresowania pamięci, chodzi o te 8x1 czy 9x1 czy coś w ten deseń, znawcy będą wiedzieć w czym rzecz.

[#22] Re: Pamiêć do BlizzPPC - flash

@11MASTEr, post #19

Używam od dawna i działa na AGA z CGX 41.x, a z GFX jeśli cgxsystem to min CGX 42.0.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem