[#1] Flop z A500 nie chce działać
Kolega odkopał w piwnicy A500, okazało się że płyta uwalona. Kupiłem używaną, odpaliłem - tada! Rączka v1.3 jest.

Teraz dalej - mam jakieś stare zakurzone dyskietki, wrzucam dyskietkę, pomieli i... no właśnie, to że wyskakuje requester że zła validacja albo readerror to pikuś, ale często przekłada się to komunikatem że nie ma dyskietki w stacji.

Stację przedmuchałem itd., przyuważyłem, że jak wsadzę dyskietkę, i czarny koszyk opada na takich białych kółkach, to jedno z tych białych kółek nie spada na sam dół (jest luka na około 0,7mm).

Da sie to jakoś uratować, czy taśmę przerobić i pecetową podpiąć?
[#2] Re: Flop z A500 nie chce działać

@kjb666, post #1

Uratować się da. Ale jeśli masz o tym mgliste pojęcie to lepiej się za to nie łap. Natomiast flopa pecetycznego możesz przerobić tak, że ciężko będzie się połapać, ze to nie oryginał. Przeróbka tasy jest banalna. Niedawno na alledrogo były flopy przerobione tak aby idealnie pasowąły do amigi 500.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: Flop z A500 nie chce działać

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Kiedyś kupowałem u Ciebie bodajże taśmę do flopa tak przerobioną, że flop pecetowy działał jak amigowy. Wystarczy sama modyfikacja taśmy?
[#4] Re: Flop z A500 nie chce działać

@kjb666, post #3

w 99% przypadków tak. Chyba, że trafisz na jakąś archaiczną stacje, która ma numer 0 a nie 1. Ale wtedy tez przeróbkę robisz na taśmie z tym, ze trochę inaczej.

Aby umieścić takiego flopa w amidze musisz przerobić jeszcze przycisk wyjmowania. Trzeba go trochę przesunąć bo się nie mieści.

Ja bym proponował jeszcze przerobić czujnik hdd tak żeby nie trzeba było zalepiać otworka w stacji HDD.

Flop niestety nie jest w 100% kompatybilny z oryginalną stacją. Generowanie sygnału przez diodę to jest właściwe hack a nie przeróbka. Część gier niedosowych może miec problemy przy sejwowaniu na takiej stacji. Mam na myśli takie produkcje jak alfabet smierci cannon fodder, sabre team itp.

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: Flop z A500 nie chce działać

Nabyłem takową stację i chodzi bez zarzutu. Używam jej jako "stacji serwisowej" i podłączam w razie potrzeby do różnych amig
[#6] Re: Flop z A500 nie chce działać

A mógłbyś podać jakiegoś linka do tej przeróbki taśmy?
[#7] Re: Flop z A500 nie chce działać

@mccnex, post #6

Proszę.

Benedykt Dziubałtowski
[#8] Re: Flop z A500 nie chce działać

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

A, dziękuję OK

Znalazłem tam w sumie 3 mody: pierwszy to przewód nr 34 = nr 2 i to załatwia nam obsługę stacji PC, a pozostałe 2 (ACS 6/98 ) to już patent na niektóre gry NDOS, prawda?

Mam płytę 1D4 i Kickstart 3.1 - którą wersję moda 2 czy 3 powinienem zastosować? Wydaje mi się, że tę dla C=/3.0. Ale wolę się upewnić przed grzebaniem w komputerze

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2012 21:36:59 przez mccnex
[#9] Re: Flop z A500 nie chce działać

@mccnex, post #8

Musisz jeszcze zamienić żyły 10 i 12. Dzięki temu stacja będzie działać jako df0. W starszych modelach można przestawić zworkę albo przylutować dzumper. Flop pecetowy ustawiony jest domyślnie na numer 1 a nie 0, dlatego trzeba to zrobić. Dioda teoretycznie generuje imitację sygnału redy dla gier ndos. W praktyce owa imitacja wystarcza do odczytu a czasem do zapisu. Moga być jednak problem z zapisywaniem danych ndos.

Benedykt Dziubałtowski
[#10] Re: Flop z A500 nie chce działać

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

Właśnie dlatego najlepiej przerobić stację a nie taśmę.
[#11] Re: Flop z A500 nie chce działać

@jaa2, post #10

Niewiele Ci to da. Współczesne napędy nie mają redy. Tak czy siak będziesz musiał dołożyć diodę a efekt będzie tan sam co na kablu. Niektóre stare napędy były przystosowane do pracy i z amiga i z pc. Tam wystarczyło przestawić zworkę i redy było poprawnie generowane.

Można skonstruować układ, który będzie generował prawidłowo redy ale do tego trzeba użyć salaka oraz potencjometru. Cały układ należny odpowiednio wysterować za pomocą miernika. Nie pamiętam szczegółów ale amiga czeka pół sekundy i rozpoczyna się praca silnika. Właśnie po to trzeba to odpowiednio wyregulować aby zachować odpowiednie proporcje czasowe.

Benedykt Dziubałtowski
[#12] Re: Flop z A500 nie chce działać

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Współczesne nie mają ? Samsung SFD-321B bardzo popularna stacja w PC. Mam też w miarę młodym PC. http://www.pitsch.de/stuff/amiga/tepe/samsungsfd312b.jpg
Jak przerabiać inne stacje gdy nie ma RDY to wystarczy dioda. Szkoda czasu na konstruowanie układu do generowania sygnału.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2012 22:13:55 przez Dark_luke
[#13] Re: Flop z A500 nie chce działać

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Dark_luke powiedział wszystko co miałem do powiedzenia ;)

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2012 22:17:40 przez jaa2
[#14] Re: Flop z A500 nie chce działać

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

Musisz jeszcze zamienić żyły 10 i 12.

Czyli 10-tke przylutowac do 12-tki a 12-tke do 10-tki? Chyba, ze flop ma zworke do ustawiania 0/1, A/B itp.? Wiem, ze banalne pytania zadaje, ale zielony jestem w temacie, a nie chcialbym czegos sknocic

Mi stacja potrzebna jest do Towera, do pracy w zasadzie wylacznie w systemie, wiec raczej nie bede sie bawil w lutowanie diody, aczkolwiek dobrze wiedziec :)
[#15] Re: Flop z A500 nie chce działać

@mccnex, post #14

Wystarczy, ze 10 ze strony amigi przylutujesz z dwunastką ze strony flopa. Pomiędzy to wlepiaiasz diodę. Polecam te czarne z szary paskiem. Drugiej pary nie musisz lutować, możesz zostawić to rozłączone. Koszt 10-30 groszy. Owy szary pasek kierujesz w stronę żyły czerwonej (1) na taśmie fdd.

Staram się to tak tłumaczyć na chłopski rozum :)

Jeszcze jedna istotna rzecz. Taśma flopowo pecetowa ma oryginalnie zrobiony cross. To jest właśnie ta zamiana żył. Przyszyj się temu. Mi jednak przeróbka na takim crossie działać nie chciała z nieznanych mi powodów. Więc albo sobie rozbierałem wtyczkę i likwidowałem crossa albo przerabiałem z drugiej strony taśmy gdzie owego crossa nie było.

Od dużej biedy zamianę żył możesz olać ale minus jest tego taki, że na wb będzie Ci pisać df0??? a amiga będzie widzieć DF1. Stacja też będzie trochę wariować ale działać będzie.

Benedykt Dziubałtowski
[#16] Re: Flop z A500 nie chce działać

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Flop niestety nie jest w 100% kompatybilny z oryginalną stacją. Generowanie sygnału przez diodę to jest właściwe hack a nie przeróbka. Część gier niedosowych może miec problemy przy sejwowaniu na takiej stacji. Mam na myśli takie produkcje jak alfabet smierci cannon fodder, sabre team itp.

To dlatego, że sygnał READY powinien pojawić się dopiero, gdy silnik się ustabilizuje (powiedzmy 0.5s), dioda powoduje, że sygnał ten pojawia się razem z sygnałem startu silnika, a więc Amiga otrzymuje sygnał, że może zacząć zapis/odczyt zanim silnik zacznie się kręcić. O ile w przypadku odczytu to nie gra większej roli, to w przypadku zapisu, może to doprowadzić do powstania logicznych badblocków. Zamiast diody należałoby wstawić układ opóźniający, zdaje się, że na eab.abime.net coś takiego było.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2012 00:32:26 przez rafgc
[#17] Re: Flop z A500 nie chce działać

@rafgc, post #16

Właśnie nie ma to jak fachowa wypowiedź. Dodam tylko, że od systemu 2.x dioda nie jest potrzebna b ten sygnał generuje AmigaOS. Ale mówimy tu o zapisie kontrolowanym przez system.

Benedykt Dziubałtowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem