kategoria: A500
[#1] Internet w starej Amidze (A500).
Czy ktoś próbował odpalić na małej Amidze (w moim przypadku byłaby to Amiga 500) internet, korzystając z połączenia przez port szeregowy? Tutaj jest to dokładniej opisane.

http://www.lemonamiga.com/forum/viewtopic.php?t=6521&sid=c5ca8804ac32c6c1bdc5a2f9aa96031d

Wiem że w ten sposób nie da się mieć pełnego dostępu do internetu, z resztą chyba w WB 1.3 nie ma narzędzi do internetu, ale pomyślałem sobie żeby - dla sportu - spróbować odpalić na Amidze jakiś klient IRCa.

Tutaj filmik z pokazem że się da - http://www.youtube.com/watch?v=9kpP-1nFo7I

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2012 11:48:49 przez nikodem

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2012 11:56:53 przez nikodem
[#2] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@nikodem, post #1

Normalnie dla większości problemem nie do przejścia jest udostępnienie internetu na pececie, w twoim przypadku większym problemem będzie znalezienie programów które uruchomią się pod systemem 1.3.
Na pewno uruchomi się pakiet TCP/IP, do IRCa było Grape_cośtam, była tekstowa przeglądarka www i powinien być jakiś klient FTPa nie wymagający MUI.
Potrzebujesz też odpowiedniego sprzętu czyli Amigi z twardym dyskiem i pewnie większa ilością pamięci niż nieśmiertelny jeden megabajt.

Jeśli chodzi o sam fakt podłączenie i ściągnięcia czegoś z Aminetu to powinno się udać, na nic poważniejszego nie licz.
Ja i tak sugerował bym A600 i kartę sieciową na PCMCIA.

Pozdrawiam
[#3] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@RadoslawF, post #2

Mam 9,5 MB RAMu w Amidze i dysk twardy ~200MB. Na nic wielkiego nie liczę, od wielkich rzeczy mam PCty. Na jednym chcę stawiać, tak czy inaczej, linuxa więc udostępnianie portu szeregowego nie powinno być najmniejszym problemem.

Z drugiej natomiast strony rozważam przesiadkę z Kicka 1.3 na 3.1 i także wyższego WB, co pozwoli mi pracować z większą ilością programów. Obsługa TCP/IP a przez to IRC i ftp w zupełności mi wystarcza, jak się uda odpalić na tekstowej przeglądarce np. wikipedię to już będzie 100% radości.

Sugeruję nie sugerować rozwiązań typu "zmień na Aileśtam plus cośtam", bo mam A500 i to jedyna Amiga którą się bawię - póki co - i nie zamierzam zmieniać na inną. Nie zamierzam przecież na tym pracować normalnie ;).
[#4] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@nikodem, post #3

Jak masz kabelek NULmodem to zacznij szukać informacji jak udostępnić internet przez RSa, w systemie który używasz na PC, podobno od XP w górę już można udostępniać bez problemu.
Jak się uda nie zapomnij opisać tego na grupie, może będziesz miał naśladowców.

Pozdrawiam
[#5] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@nikodem, post #1

Bede sie w to bawil w weekend prawdopodobnie, wiec tez sprobuje to opisac jakos.
[#6] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@nikodem, post #3

[#7] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@_arti, post #5

_arti, na A500?
[#8] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@nikodem, post #7

Nie nie, na swojej 3000-ączce, ale też przez Null-Modem.
[#9] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@_arti, post #8

No tak, ale wtedy to nie jest WB 1.3 jak w moim przypadku. To coś zmienia?
[#10] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@nikodem, post #9

No na pewno wiele ułatwia ale sam schemat pewnie pozostanie ten sam.
[#11] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@_arti, post #10

Oby, bo czytałem że do AmiTCP potrzebny jest Kick 3.0 / WB 3.0.

P.S. Czy amigowy port szeregowy ma taki sam standard jak pecetowy? Chodzi mi o rozkład pinów. Dużo szybciej będzie ogarnąć przejściówkę DB25-DB9 od PC-AT niż lutować coś samemu.
[#12] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@nikodem, post #11

Czy amigowy port szeregowy ma taki sam standard jak pecetowy? Chodzi mi o rozkład pinów. Dużo szybciej będzie ogarnąć przejściówkę DB25-DB9 od PC-AT niż lutować coś samemu.

Tak ten sam. Używam takiej przejściówki w A600 (podłączonej pod pc z debianem jako terminal szeregowy - do irssi, ekg i links2 wystarczy :D i zawsze to jakaś namiastka netu w amidze ;) )
[#13] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@binmoder, post #12

Używasz EKG pod Amigą? ale jak rozumiem Ami jest tylko terminalem w linuxie? Tak czy inaczej - super fajnie :D.
[#14] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@nikodem, post #13

Ogólnie jest to strasznie niewygodnie i czasem potrafi zrobić się paskudny bałagan na ekranie, ale można trochę się pobawić. Do dłubania w samej konsoli debiana, amiga nadaje się świetniejako terminal, problem stanowią programy z namiastką GUI bo w końcu terminal (używam ahost z aminetu) przewija tekst i nie działa jak prawdziwy monitor. Oczywiście można też wykorzystać amigę jako klawiaturę, właśnie poprzez terminal, a obraz wyświetlać z pecetycznej grafiki na zwykłym monitorze (tv nie bardzo sie nadaje szczerze mówiąc).
[#15] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@nikodem, post #13

Możliwe jest używanie ekg "normalnie" pod NetBSD na Amidze. Tyle że trzeba posiadać procek z MMU i ze 24MB RAMu.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2012 17:20:47 przez strim
[#16] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@binmoder, post #14

A jak Amiga radzi sobie z wyświetlaniem kolorków tekstu etc? Z tego co pamiętam EKG było dosyć kolorowe.

Swoją drogą - dzięki za fajne pomysły na wykorzystanie Amigi. Postaram się podłączyć ją do PCta z linuxem (tylko sobie jakiegoś skręcę ;) póki co wszystkie maszyny mam na Windowsie) i pochwalić swoimi rezultatami.
[#17] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@nikodem, post #16

Nie jestem pewien czy to nie kwestia samego terminala, ale w moim przypadku wszystko jest czarno-białe. Z drugiej strony Hyper-Terminal z windowsa i putty zarówno pod win jak i lin tez nie pokazują kolorów, choć może to być wina ustawień - dla koloru trzeba chyba ustawić ANSI. Ja mam wszystko ustawione default'owo i nie widze potrzeby zmieniania skoro działa :)
[#18] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@_arti, post #5

Przysiadlem do tego dzis i niestety - bez sukcesu. Amiga sie laczy (MiamiDx - "Finding IP addressess... Please wait.") i zaraz pozniej - "The modem server you are connected to does not respond. (...)". Na PC widze, ze user jest "Not Authorized".

Moja konfiguracja:
1. PC - dodalem w ustawieniach standardowe polaczenie przez null-modem, z predkoscia 38400 i uzytkownika "Guest", bez hasla;

2. Amiga/MiamiDx:
- Hardware - BuiltIn Serial Driver/38400 + zaznaczona opcja "Null Modem" w ustawieniach;
- Interfaces - ppp0, IP/Gateway - dynamic, ustawienia TCP/IP - Use ICMP, ustawienia PPP - PAP/CHAP zaznaczone "Same as in dialer", opcje VJC, Get DNS from IPCP i TermReq before hangup zaptaszkowane;
- Dialer: Send "CLIENT", SEND "CLIENT", WAIT "CLIENTSERVER" - tu probowalem roznych kombinacji;
- Reszta opcji w MiamiDx domyslna;

Cos przeoczylem?

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2012 22:48:57 przez _arti
[#19] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@_arti, post #18

BuiltIn Serial Driver/38400

Nie za dużo? Daj 9600.
[#20] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@stachu100, post #19

Nie, to raczej nie to. Probowalem juz wszystkich wartosci ponizej tej liczby.
[#21] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@_arti, post #20

A w Serial (w Prefs) też wszystko ustawione?
EDIT:
http://aminet.net/package/comm/tcp/Ami2PC-TCP
jeszcze coś takiego znalazłem może coś pomoże ;)

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2012 04:45:46 przez Mir3k
[#22] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@Mir3k, post #21

Wg. tego wlasnie zaczalem ustawiac ;) Pozniej juz kombinowalem ale fakt - do Serial Prefs jeszcze nie zajrzalem. Wydaje mi sie jednak, ze to problem z autoryzacja, juz po polaczeniu albo z IPkami.
[#23] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@_arti, post #22

Oops. Wlaczylem, zeby sprawdzic te ustawienia seriala i zonk. Dioda power sie rozjasnia, dysk sie rozkreca i Amiga stoi. Po resecie power juz nie daje oznakow zycia. Musze wylaczyc komputer na minute i dopiero ten sam scenariusz :/ Jednym slowem - "zaczelo sie" amigowanie na maksa...
[#24] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@_arti, post #23

Popsułeś Amigę łącząc ją przez seriala z kompem? O_o Przerażasz mnie, aż się zaczynam zastanawiać nad optoizolacją w trasie...
[#25] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@nikodem, post #24

Nie mam czerwonego pojęcia. Wczoraj ją po prostu wyłączyłem. Wrócę z pracy to będe grzebał. Obstawiam 040, które ostatnio dołożyłem.
[#26] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@_arti, post #25

Hmmm, dziwnie to wygląda. Będę trzymał kciuki żeby to był obluzowany procesor.
[#27] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Internet w starej Amidze (A500).
[#28] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Internet w starej Amidze (A500).
[#29] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@_arti, post #25

Sorka, zły post.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2012 19:13:01 przez stachu100
[#30] Re: Internet w starej Amidze (A500).

@nikodem, post #26

Działa. Jakieś paprochy były na slocie CPU OK Wróce do tematu w weekend, bo tymczasem dotarła dziś do mnie Hydra :)

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2012 19:51:03 przez _arti
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem