[#1] Zza rączke !!!()!!!
Mam zainstalowany system 3.1 , podłaczyłem drugi dysk twardy (został mi po systemie 3.0) Z masa gier i programów . Jak włączam go poprzez instal 3.1 to widzi go są wszystkie programy ale niechcą sie uruchomic i wyświetla komunikat "You need reqtools library version 37 or higher !" Prosze o pomoc takzwaną "za rączke " ;)
[#2] Re: Za rączke

@Leszeksas, post #1

Musisz zainstalować tę bibliotekę. Jest na Aminecie:
http://www.aminet.net/package.php?package=util/libs/ReqToolsUsr.lha

[#3] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Leszeksas, post #1

Właśnie chciałem uruchomić PowerPacker( wyskoczył mi ten komunikat ) bo to zeby mozna było rozpakować sterowniki do fast-aty z elboxu nadal nie wiem jak to zrobić
[#4] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Leszeksas, post #3

Sterowniki z Elboxu zazwyczja sa spakowane pakerem LHA i to wlasnie programu do rozpakowania takiego archiwum potrzebujesz.
[#5] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Phibrizzo, post #4

Wiem , ale jak wgrać te library 37 z PC na Amigę ( nie są podłączone) zostaje tylko PCO ( jak to zrobić)
[#6] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Leszeksas, post #5

Elementarne, Watsonie. PC0: siedzi sobie w sys:storage/dosdrivers - skopiuj to po prostu do DEVS:dosdrivers i będziesz miał przy starcie systemu montowany sterownik do pecetowych dyskietek. Jeżeli nie chcesz go mieć stale aktywnego, potrzebujesz go tylko od czasu do czasu, to go zostaw w STORAGE, można go uruchamiać w razie potrzeby dwuklikiem na ikonce. Aha, w L: musi się znajdować CrossDosFilesystem. Cała filozofia. Wystarczająco za rączkę? :)

[#7] Re: Zza rączke !!!()!!!

@LeMan, post #6

sterownik mam w devs:dosdrivers ale co to jest te L
[#8] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Leszeksas, post #1

Napisz dokladnie jak to masz podlaczone - dwa twarde dyski ; z czego startujesz kompa - z HD czy z FDD

[#9] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Leszeksas, post #7

Jeszcze bardziej za rączkę?... Prosiem bardzo... Katalog systemowy L, znaczy się SYS:L. CrossDosFilesystem powinien tam siedzieć, i pewnie siedzi, bo od razu jest tam pchany przy instalacji systemu - z czego morał, że pewnie masz wszystko, czego trzeba, żeby się cieszyć (?) pecetowymi dyskietkami.
[#10] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Darek S., post #8

Dzisiaj prawie po trzech latach zachciało mi się uruchomic Amigę!Kupiłem dysk Segate 40Gb , wgrałem OS3,1 dysk sformatowałem zrobiłem 5 partycji
(instal nie widzi tych partycji dużych ale procentowo ustawiłem tak jak chciałem ) Drugi dysk nie startujący w systemie mam w szufladzie pozostałość po systemie 3,0 jest tam wgrane dużo softu .Chcę teraz uruchomć Fast atę zeby zobaczyć te tłuste dyski i CD.Ale sterownik do Fast aty mam na PC (internet jest z PC ) nie wiem jak dalej to zrobić. Mam jeszcze system OS 3,9 do wgrania oraz kartę sieciową 3com i adapter do pceta. leszeksas
[#11] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Leszeksas, post #10

To ja bym Ci proponowal , abys najpierw zainstalowal OS3.9 - pozniej bedzie juz latwiej .

[#12] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Darek S., post #11

Czytałem w opisie (internet) ze najpierw Fast-atę a dopiero OS3,9
www.amiga.poldek.one.pl/amiga/amigaos3,9.php
[#13] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Darek S., post #11

A jak wgrać OS3,9 skoro CD nie chodzi?
[#14] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Leszeksas, post #12

Na partycji startowej powinienes miec wiec system 3.1 , jesli go dobrze zainstalowales , to katalog L z pewnoscia masz , tak samo zreszta jak i inne potrzebne Ci pliki .
Uruchom PC0: ze Storage , zrob format dyskietki na Amidze ( jako PC0: ) , pozniej mozesz na nia nagrac na PC stery do FastAty i przeniesc je na Ami .

[#15] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Leszeksas, post #13

Jak sformatowac dyskietke na amidze na pc0 ??
[#16] Re: Zza rączke !!!()!!!

@leszeksas, post #15

Wcześniej pisałeś że na 1 dysku masz system 3.1 a na drugim 3.0, najprościej tymczasowo wpisz:
assign libs: system3.0:libs add
assign l: system3.0:l add
assign devs: system3.0:devs add
assign c: system3.0:c add
zakładając że partycja z systemem 3.0 nazywa się "system3.0". Dzięki temu unikniesz komunikatów że brakuje jakiejś biblioteki czy komendy. Następnie wpisz format pc0: i po problemie.

[#17] Re: Zza rączke !!!()!!!

@leszeksas, post #15

Cześć , sformatowałem dyskietkę na pc0 na AMI , chcę teraz wgrać z Outloka stery na fast-atę ale PCet nie chce wgrać na tą dyskietę . Mam XP z SP 2 może nie da rady? Pomocy !!!!!!!!!! Leszeksas
[#18] Re: Zza rączke !!!()!!!

@leszeksas, post #17

Pewnie nie obsługuje dykietek DD i masz problem :P
Jeżeli tak to chyba będziesz musiał połączyć oba kompy kabelkiem serial (sposób wzgardzony przez wielu jako niegodny nowoczesnych komputerów :D )
[#19] Re: Zza rączke !!!()!!!

@leszeksas, post #17

Czesc.

Nie raz kopiowalem pliki z WinXP na dyskietki sformatowane pod PC0:
Jednak trzeba pamietac o jednej wznej rzeczy ! Dyskietka musi byc DD,
czyli 880kb !!! Oczywiscie mozna sformatowac dyskietke 1.44Mb jako
720kb pod PC0:, ale wtedy winda jej nie zobaczy. Odczyta ją jako
uszkodzoną dyskietke 1.44Mb. Tak wiec musi to byc dyskietka DD (880kb)
sformatowana pod PC0: jako 720kb i musi działac !!!
Powodzenia !
Pozdrawiam . kadarr

[#20] Re: Zza rączke !!!()!!!

@kadarr, post #19

Dyskietka musi mieć zaklejoną (np. taśmą klejącą) dziurkę po prawej stronie (jest ona odpowiedzialna za różnicowanie przez stację czy jest to dyskietka HD czy DD) i będzie wtedy widziana przez peceta jako DD
[#21] Re: Zza rączke !!!()!!!

@kadarr, post #19

nagrało się na dyskietce DD ( wcześniej była HD ) ale nie mogę otworzyc wyskakuje, Execute a file, naciskam OK i pojawia się Output Window co dalej chyba trzeba to najpierw rozpakować LHA czy tak?
[#22] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Leszeksas, post #21

Przy jakim pliku wyskakuje to "Execute a file"? Jeśli to archiwum lha to musisz najpierw rozpakować, najwygodniej zrób to na PC i gotowe pliki nagraj na dyskietkę DD a jeśli na Ami to wpisz w oknie CLI
c:lha x archiwum.lha ram:
i gotowe pliki masz w ramdysku (zakładam że masz komende lha w katalogu C).

Ostatnia modyfikacja: 14.09.05 07:13
[#23] Re: Zza rączke !!!()!!!

@Sylwester, post #22

w oknie CLI czyli z górnego menu WB wybież opcję Execute command.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem