[#1] !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!
niedawno postanowilem reanimowac moja AMI po ladnych kilku latach i mam maly problem bo w miedyczasie dokupilem do NIEJ PPC i BV i sie zaczely schody nie mam zielonego pojecia jak to skonfigurowac zeby jakos dzilalalo zadna gra mi nie "chodzi" programy sie wieszaja nie mam zabardzo dostepu do neta tzn mam ale tylko w pracy dlatego chetnych do pomocy prosze o kontakt najlepiej na GG (1653129) bo poczta u mnie w pracy jest poblokowana i ewentualnie tylko z www moj konfig to A1200, PPC 40/40/210, BV, 160MB, HDD 3,2GB, CD

[#2] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@g00pher, post #1

Jaki masz OS zainstalowany (3.1; 3.9; ...) i jaki masz kickstart na płycie głównej (3.0; 3.1; ...)?
[#3] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@Kitech, post #2

obecnie to mam rom 3.1 os 3.9 i DOpus Magellan II

[#4] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@g00pher, post #1

probowalem jeszcze wczoraj cos poprobowac i spod DOSa niec sie nie uruchamia, nawet program typu FileMaster ewentualnie CEDa udalo mi sie jakos uruchomic. Dzialaja tylko programy ktore dzialaja na okienkach pod WB. Prosze o pomoc bo szkda zeby sie sprzet marnowal

[#5] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@g00pher, post #4

Za mało informacji podajesz, żeby ci coś pomóc.
Napisz co uruchamiasz, jakie są objawy, jakie daje komunikaty itd.
[#6] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@g00pher, post #1

Nie mam ani PPC ani BVision ale od poczatku czytalem Magazyn Amiga
i jesli masz dostep do numerow archiwalnych ,to tam znajdziesz prawie
wszystko.Powodzenia
[#7] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@g00pher, post #1

Ja mysle ze masz "standardowy" problem, jaki kazdy mial po podlaczeniu BVision.

Czy zasilasz plyte glowna dodatkowym kabelkiem z zasilacza, podlczonym do plyty glownej, do portu zasilania stacji dyskow?

Czy ma masz zasilacz o odpowidniej mocy?
[#8] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@Janusz, post #6

z tego co pamietam to powinienem miec wszystkie lub prawie wszystkie ACSy i wiekszosc MA cd i musze sie im dokladnie przygladnac moze akurat cos znajde

[#9] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@R-Tea, post #5

objaw jest zawsze taki sam uruchamiam jakis program lub gre i system "staje" nic sie nie dzieje, nie reaguje na myszke ani na klawiature, zadnego komunikatu z bledem nic

[#10] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@Andrzej Drozd, post #7

i to moze byc ten problem bo nie mam podpietego kabelka od zasilacza do wejscia zasilania FDD a zasilacz to mam oryginalny z E/BOXa chyba tam byly 200W montowane sprobuje sie dzisiaj pobawic i go podlaczyc tylko czy jak zle podlacze to nic sie nie stanie ??

Ostatnia modyfikacja: 14.09.05 20:54
[#11] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@g00pher, post #10

Hmm. Jakbyś tak spróbował wypiąć BVision, to jakby wszystko zaczęło działać miałbyś zlokalizowany problem!

[#12] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@g00pher, post #10

sprobuje sie dzisiaj pobawic i go podlaczyc tylko czy jak zle podlacze to nic sie nie stanie ??

Gdy zle podlaczysz (na odwrot) to SPALISZ prawie WSZYSTKIE ELEMENTY (lacznie z BPPC i BVision).

W moim przypadku niemozliwe bylo wlozenie kablelka odwrotnie, poniewaz jest odpowiedni "nosek", ale duzo plyt nie ma go. Gdy nie jestes pewny jak to zrobic lub ie mozesz sprawdzic gdzi jest 5 i 12 V, to lepiej niech zrobi to firma w ktorej kupiles E/Boxa/PPC/BV.
[#13] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@g00pher, post #10

Postaraj się źle nie podłączać :) Podanie napięcia zasilania na złącze FDD niczym nie powinno grozić. Wiem że na chłopski rozum to "niezgodne z przepisami", ale działa i znacząco poprawia wydajność prądową płyty Amigi. Nie pomyl kabelków

[#14] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@Kitech, post #11

tylko jak wtedy podlacze monitor zeby sprawdzic czy dziala ?? chyba ze do tv

Ostatnia modyfikacja: 15.09.05 13:53
[#15] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@g00pher, post #14

możesz nasłuchiwać - jeśli masz podpiętą FDD do płyty, to jeśli wszystko będzie OK, stacja powinna zacząć stukać po kilkunastu sekundach.
[#16] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@g00pher, post #14

Do TV. Ale uwierz, to na pewno wina braku tego kabelka. Tym bardziej ze o tym pisze w instrukcji dolaczanej do BVision (przynajmniej ja dostalem). Kazdy kto ma BVision to ma ten kabelek (jak nie tu, to ma jakies inne dodatkowe zasilanie). W moim przypadku bez tego Amiga w ogole nie wystartowala (brak reakcji HD itp.).
[#17] Re: !!! help !!! pomocy !!! hilfe !!!

@Andrzej Drozd, post #16

witam ponownie
ponownie wracam do tematu, sprawdzilem i z zasilacza jest przewod ktory wpiety jest w plyte glowna (pomiedzy PPC i BV) sprawdzilem jeszcze raz i okazalo sie ze np quake dziala wiesza sie ale sie uruchamia ale wiesza sie sama gra bo komputer dzala nadal Amiga+M i wychodze z ekranu gry tak samo dzieje sie z innymi programami niby sie wiesza ale moge przechodzic pomiedzy ekranami i na WB mozna dalej pracowac. I taka jeszcze jedna sprawa jakis czas temu jak bylem u SirLeo Archan wpakowal do mojej obudowy swoja PPC i BV i dzialalo wszystko OK czyli ja sugeruje ze moze byc to wina samego systemu i oprogramowania a moze moglby mi podeslac plytke ze swoim skonfigurowanym systemem pod PPC i BV(ja mam oryginalnego WB3.1 i CGXa 4 to chyba nie bedzie to piractwo)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem