[#1] Picasso II, CGX 4 i zwiechy
Witam ! Posiadam karte gfx Picasso II+ w slotach ZII i zainstalowany CGX 4 z najnowszym updatem, oraz MCP.

Opis problemu: kiedy zamykany jest jakiś ekran CGX, który jest w innej rozdziałce niz Workbench nastepuje natychmiastowych zwiech amigi. Jesli mam jednoczesnie otwarte pare ekranow pod CGX to bezproblemowo moge sciagac sobie ekrany do dolu, czy poruszac sie miedzy nimi za pomoca Amiga+M. Kiedy jednak zamykam jakiś program i ekran znika nastepuje reset amigi

Problem wystepuje nawet podczas testowania trybów w cgxmode ...
[#2] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@Twardy_gda, post #1

czekam na rady czyzby nikogo nie spotkal podobny problem ??
[#3] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@twardy_gda, post #2

Może po prostu MCP "miesza" .
Miałem kiedyś A2000 z PicassoII+ i takich problemów nie miałem .
[#4] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@Olo, post #3

Hmmm... w sumie z p96 nie miałem takich problemów, ale nie chce mi się przeistalowywać a jakie funkcje w MCP mogą mieć na to wpływ ??
[#5] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@Olo, post #3

Ja miałem kiedyś EGS Spectrum, jest to praktycznie to samo co PicassoII (ten sam układ i konstrukcja karty). Pod CGX4 miałem różne dziwne problemy, karta dużo lepiej pracowała pod CGX3, a zdecydowanie najlepiej pod P96. Oczywiście są to jedynie moje subiektywne wrażenia, a sprawdzałem to tylko na jednej kombinacji sprzętu. W każdym razie P96 polecam, tym bardziej, że jest darmowy.
[#6] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@Twardy_gda, post #4

Ogólnie MCP robi czasami różne dziwne przekręty, ale przy kartach graficznych powinny być wyłączone takie opcje:
- QuickDraw
- QuickLayers
- RamPatch
- i coś tam jeszcze było...niepamiętam już ;)

Najlepiej to zainstaluj P96, albo CGX 3 , bo czwórka + najnowze patche to nienajlepszy pomysł.
[#7] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@Twardy_gda, post #1

Zainstaluj P96.
Miałem PicassoII, PicassoII+, PicassoIV, PiccoloSD64 (wszystkie te karty są z procesorami Cirrus Logic) i P96 dużo lepiej współpracuje z tymi procesorami i jest szybsze od CGX.
Nigdy pod P96 nie miałem takich problemów.
Teraz z CVPPC jestem zmuszony używać CGX i to jest totalna porażka.
[#8] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@amigafan, post #7

Ok, żeby zainstalowac p96 musze recznie wywalic pliki cgx, prawda ??
[#9] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@Twardy_gda, post #8

W sumie wystarczy, że przeniesiesz sobie plik picassoII z devs:monitors np. do storage/monitors i możesz instalować P96
[#10] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@amigafan, post #9

Ok, dzieki za rady, zobaczymy jak na p96 sie spisuje
[#11] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@Twardy_gda, post #1

> bezproblemowo moge sciagac sobie ekrany do dolu

Tzn możesz dragować ekrany? Jaką masz wersje cgxvideo.library i cgxsystem.library?
[#12] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@twardy_gda, post #10

Niestety nic to nie dalo - na p96 zwiechy sa takie same jak na cgx4 - zalozmy - odpalam grę w 320x240x8, WB mam w 800x600x16 - zwiech kiedy wychodze z gr, albo - odpalam w 640x480 przegladanie pliku teksotwego w filemasterze, wracam do wb - reset. Te same objawy sa jak otworze ekran w palu - powtarzam - zwiech i reset nastepuje tylko przy zamykaniu ekrany - jednoczesnie moge miec otwartych nawet 5 ekranow i dopuki jakiegos nie zamykam to system dziala stabilnie
[#13] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@Twardy_gda, post #12

To pozostaje Ci zabawa w szukanie błędu czyli zainstalowanie gołego OS3.1 i P96/CGX4 i sprawdzenie czy też się wiesza - jeżeli tak to coś z kartą nie tak.
[#14] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@wali7, post #5

W każdym razie P96 polecam, tym bardziej, że jest darmowy.

A ja myślałem, ze darmowy jest tylko dla posiadaczy kart PIV, w innym przypadku jest to shareware.

[#15] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@Jarek, post #14

w rzeczy samej - jednakowoż P96 nie ma żadnych restrykcji czasowych, więc zainstalujesz sobie, sprawdzisz jak długo chcesz, jak ci się spodoba to te 20$ wysupłasz... albo wrócisz do CGX.... a CGX4.0 masz oryginalny? bo to program komercyjny....
[#16] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@wali7, post #15

prawdę mówiąc myślałem, że odpowiadam założycielowi wątku... :)
[#17] Re: Picasso II, CGX 4 i zwiechy

@wali7, post #16

Niestety nie :)
A ja mam oryginalne CGX 4, tyle tylko, że chętnie bym je sprzedał (nie już mam karty GFX).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem