Pyt 1.
Czy po ustawieniu na wewnętrznej stacji (oryginalna Amigowa) zworki na DS1 w bootmenu powinno się ukazać DF1 ? Czy może DF1 jest zarezerwowane dla zewn. stacji.
Pyt 2.
Zrobiłem układzik wg. tego schematu celem podłączenia oryginalnej stacji wewnętrzej Ami jako zewnętrznej przez złącze DB23. Niestety stacja nie jest widziana w bootmenu i w ogóle nie wydaje się działać podłączona przez ten układ. Coś robię źle, czy schemat z aminetu nie jest właściwy ?
Nie gmeraj w ustawieniu stacji przy zamianie napędu z wewnętrznego na zewnętrzny.
Kiedyś jak padła mi stacja z A1200 w towerce to wybebeszyłem zewnętrzną i przełożyłem do środka, działała bez ruszania zworkami, po kilku latach wstawiłem przerobioną od PC a Amigową przełożyłem do obudowy zewnętrznej, i dalej działa.
Rozpoznawanie numeru stacji zależy od komputera a nie zworek w napędzie, wszystkie duże Amigi stacje zewnętrzne numerują jako DF2 o DF3, numer DF1 jest zarezerwowany dla drugiej wewnętrznej.
Tak? To spróbuj w Amidze 500 użyć DF1 wew. i z niej wystartować.
DF1 DF2 DF3 w A500 są przypisane jako napędy wew. Po przez boot selector na KS 1.3 można oszukać aby napęd zew. traktować jako DF0 i a wew. jako DF1
Kick 1.3 umożliwia bootowanie jedynie z df0, więc po ustawieniu wewn. stacji jako df1 nie da się z niej wystartować. To oczywiste.
Ale po podłączeniu zewnętrznej stacji i ustawieniu jej jako df0 komputer wystartuje z tej zewnętrznej.
Bez boot selektora nie jest to możliwe nie ma sygnału sel 0 na złączu zew stacji dyskietek.
W przypadku KS 37.175 jest możliwe botowanie z zew. stacji ale jako DF1
To wiem, ale co to za problem zapatchować sobie sel0 z wewn. złącza na miejsce sel1 w złączu zewnętrznym? Skoro już dłubiemy przy wewnętrznej stacji....
Tak ale.
Twórca wątku pytał się
"Czy po ustawieniu na wewnętrznej stacji (oryginalna Amigowa) zworki na DS1 w bootmenu powinno się ukazać DF1 ?" Nie
I drugie czy schemat jest w porządku. Nie do końca. Sprawdź link sprawdzonego schematu z aminetu.
Wiesz co, ja nie jestem pewien, czy po przestawieniu zworki na ds1 nie pojawi się ta stacja jako df1.... to zależy zapewne od samej stacji (czyli które sygnały zostaną zamienione w wyniku zmiany ustawienia zworki) oraz od modelu Amigi. Gdybym dysponował wolnym czasem, to sprawdziłbym.
Coś zaczęło działać. Mój błąd polegał na braku dodatkowej zworki w HxC.
Teraz mam taką sytuację, że w Bootmenu widać dwie stację.
Niestety obydwie stacje pracują równocześnie. Tzn. Jeśli df0 czyta dane to df1 również robi to samo. Jeżeli z df0 wyjmę dyskietkę to df1 również się "wyjmuję". Oczywiście df1 na blacie pokazuje się jako "DF1??" i jest nieczytelna. Całość podłączona wg schematu, który zamieściłem w pierwszym poście.
Na stacji zew. zworką musiałem ustawić DS1, bo w każdym innym przypadku występuję konflikt.
Dark_luke zamieścił link do innego schematu, ale go niestety nie ogarniam.
Z linku jaki zapodałem zobacz plik diskchange.iff
To jest ta znacząca różnica. Dla mnie twój schemat jest nie kompletny.
Miałem różne stacje zew. w ręku i zawsze było wg. mojego.
Hmm a umiesz czytać schematy elektroniczne ? Dobry schemat i opis
A to schemat układu zew. stacji o ile pamiętam nie trzeba nawet przerabiać PC stacji Externalfdd.png
Ostatnia aktualizacja: 14.02.2012 22:02:10 przez Dark_luke
Ok. Na tym dobrym układzie stacja już nie wariuje i pracuje wtedy kiedy musi pracować, lecz wciąż niepoprawnie odczytywana jest dyskietka. Pod X-Copy można ją nawet sformatować, ale odczyt wykazuje same błędy.
Pewnie gdzieś mi się kabelki pomieszały znowu. Już mi się miesza w oczach, ale dalej prę do przodu
Stacja ładnie działa. Workbench się bootuje z DF1. Nawet gierki potrafią się uruchamiać z DF1. Stacja zapisuje bez problemu, ale zawsze musi być "ale".
Dlaczego niektóre programy w tym X-Copy nie widzi włożonej dyskietki do DF1 ? Czy to nie jest podobna sytuacja do stacji PC i gier NDOS ?
Pod systemem bez problemu formatuje dyskietki czy kopiuje je pod systemem za pomocą jakiegoś programu.
Odświeże kotleta.
Do A1200 podpialem zewnetrzna stacje , ale zamiast FDD podlaczylem HxC. w WB 3.0 , HxC wykrywane jest jako DF1 i wszystko dziala ok. Niektore gry np. DUNE II, botuja sie z DF1 i jest git, ale np. takie UFO zbotuje sie i wola o dyskietke w DF0.
Teraz , jak zrobic zeby HxC bylo widziane jako DF0 a wewnetrzna stacja AMIGI jako DF1 ?
Zamienic miejscami lub kupić boot selektor (nie wiem czy są do A1200), normalny człowiek to by sobie to UFO zainstalował na twardym dysku lub jakimś jego odpowiedniku a nie bawił się dyskietkami, nawet wirtualnymi.
To nie podawaj dla przykładu tylko pisz prawdę, UFO od zawsze miało installer, spytał byś o coś bez instalera to nie było by komentarza o bezsensowności grania z dyskietek.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.