[#31] Re: Pierdzące mp3

@malin666, post #27

Bo WAV może być nawet mp3 tylko nagłówek ma WAV, ale nie lepiej przekonwercić tego wava - aiff (AudioConvert jest w archiwum SongPlayer 1.53) na ADPCM4 i słuchać na SongPlayerze w 14-bit na Pauli :)
[#32] Re: Pierdzące mp3

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #31

Przerabiałem te MP3 pod LAME (PC) na WAVKI które wgrałem na amigowy dysk. Hipcio mówi że to RIFF WAVE. SongPlayer jest taki sobie a Prayer (z wyjątkiem dzwięku, bynajmniej u mnie) jest piękny. Od czasu instalacji OS 3.9 używam AMPlifiera, jednak Prayer tak niezamula grafiki a jest piękny :)

PS. 3 minutowy Wavek zajmuje mi około 3.9 MB (22 khz, Mono, 8Bit) i niesłysze (nawet na kolumnach) zmiany z 44 khz na 22. Tylko słychać ze to Mono. W końcu Paula ma swoja "magię" :D

Ostatnia modyfikacja: 15.09.05 20:53
[#33] Re: Pierdzące mp3

@malin666, post #30

AudioConvert V1.0 (c) Stephane TAVENARD Mar 27 1997
Usage AudioConvert []
options:
-if input frequency (for raw file)
-it input tracks (for raw file)
-f output frequency
-m mono output
-t output type {RAW|AIFF|ADPCM}
-is input swap little <-> big endian
-q quiet

Na twoim konfigu to będziesz słuchał adp4 na SongPlayer 1.53 w 14bit 44.1kHz :)

AudioConvert -t ADPCM ram:TEST.aiff ram:TEST.adp4
in 44100Hz stereo 16-bit aiff [motorola] (00:40)
out 44100Hz stereo 16-bit aiff adpcm4 [motorola]
[#34] Re: Pierdzące mp3

@Jaszczur, post #26

Porozmawiamy jak będziesz musiał zrobić z 200 tabelek.
[#35] Re: Pierdzące mp3

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #33

Ale powiedz - poco?? :) ADPCM ma jakąs kompresje?? Ile bedzie wazyc 4 minutowa piosenka w 44 khz/mono i ADPCM?? Mnie zadowala jakość wavków które mam - na pc mają kieprawą jakość ale na amidze to niby te same pliki ale jakby w Stereo i 44 khz :)

[#36] Re: Pierdzące mp3

@Malin, post #35

Tak ma kompresje 4:1 - pliki waza dokladnie 4 razy mniej. Jak jeszcze dawno temu uzywalem 020 z FASTem to wlasnie do tego formatu konwertowalem wszelka muze i sluchalem w SongPlayerze...

Ostatnia modyfikacja: 15.09.05 23:07
[#37] Re: Pierdzące mp3

@Malin, post #35

> Ale powiedz - poco?? ADPCM ma jakąs kompresje??

Właśnie po to bo adpcm4 ma kompresję 4:1 w dodatku prawie bezstratną nie tak jak popularne (m$)adpcm1,2,3 które to są badzo stratne na jakości. Ja konwerciłem sobie AIFF 16bit 22050kHz na ADPCM4 16bit 22050kHz to wyjściowo tyle co ma plik mpeg audio layer3 i słuchałem tego normalnie SongPlayerem (1.53) na gołej A1200 14,7mHz bez zgrzytu :), a kompresowanie na gołej A1200 aiff do adpcm4 to jakieś 2:1 trawania utworu :D

[#38] Re: Pierdzące mp3

@thorin_1979, post #21

Kolego, skąd się urwałeś z takimi rewelacjami jak poniżej:

[...]Kiedy APG wychodzi z użycia to jeszcze w Peagasosie jest AGPx 1[...]

[...]Pegasos jest przejętym od Apple zaniechanym projektem.[...]

A który? Jedynka czy dwójka?
Coś dzwoni, ale nie wiadomo dokładnie gdzie i co?

[#39] Re: Pierdzące mp3

@thorin_1979, post #21

> Moim prywatnym zdaniem powinno się zerwać z hardwarem Amigi i wykonać Workbench'a pracującego na pecetowym sprzęcie.

Jak tobie nie odpowiada amigowy hardware to zawsze masz wybór (jasny jak słońce ) na x86 jest Amithlon i AROS, a tobie na początek polecam to, a o kompie EFIKA-5k2 z procesorem MPC5200 (opartym na rdzeniu PowerPC) za 100$ na którym amigowy natywnie system działa słyszał?

Szoda że nie zainteresowałeś się tym linkiem, którego tobie zapodałem powyżej, a w linku linkami ;)

[#40] Re: Pierdzące mp3

@thorin_1979, post #34

Nie muszę robić 200 tabelek. Wątpię abym kiedykolwiek musiał.
Dlaczego zakładasz, że na pewno kiedyś będę musiał zrobić 200 tabelek?
[#41] Re: Pierdzące mp3

@Jaszczur, post #40

No cóż ja musiałem zrobić 200 tabelek przy swojej pracy magisterskiej. Na amidze robienie czegoś takiego to tragedia.
[#42] Re: Pierdzące mp3

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #37

Tylko teraz przerabiać około 600 mb wavków....Ale z 600 mb sie zrobi coś około 150 :) PS. Mam Amigę z 8 Mb Fast więc bedzie troche szybciej niż na golasie ;)

Ostatnia modyfikacja: 16.09.05 17:06
[#43] Re: Pierdzące mp3

@Malin, post #42

> Ale z 600 mb sie zrobi coś około 150

Posłałem tobie na o2 singla siostry czas utworu 1:55 w adpcm4 stereo 22050kHz ma 2.5MB, stereo 44100KHz ma 5MB, a w oryginale (aiff) stereo 44,1KHz ma 20MB czyli jest 4:1 :)

> Amigę z 8 Mb Fast więc bedzie troche szybciej niż na golasie

no jasne zawsze coś będzie szybciej ;)
[#44] Re: Pierdzące mp3

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #39

Amithlon jest. Oczywiście. Należy też dodać że twórca tego programu zrezygnował z dalszego rozwijanie jego. Pomijając fakt, że amithlon to tylko udane połączenie Linuksa i uae. Arosa widziałem. Ale wciąż nie jest to finalny produkt, ale jakaś alfa lub co najwyżej beta. Ciekawe rozwiązanie to ta wspominana przez Ciebie Efika (jest to nazwa projektu a nie komputera). Poszukałem trochę informacji w internecie. Jak na razie jest ich bardzo niewiele ale z tego co przeczytałem to ma być peagasos-mini (cholernie mi się to kojarzy z Maci-Mini). Trwają wciąż nad nim prace. Na razie na nim działa Linuks Gentoo. Jeśli będzie przystępny cenowo. To powiem tylko tyle WOW !!

Inny filmik z efiką:
http://images.pegasosppc.com/movies/ftf/efika_divx.avi
[#45] Re: Pierdzące mp3

@thorin_1979, post #44

fajna konstrukcja - jak dla mnie najciekawszy byłby Morphos pod Maca - przyzwoitego laptopika z G3 lub G4 można już kupić za nie takie straszne pieniądze...
[#46] Re: Pierdzące mp3

@thorin_1979, post #44

Ale wciąż nie jest to finalny produkt, ale jakaś alfa lub co najwyżej beta.

Stwierdzenie "finalny produkt" w przypadku systemu operacyjnego nie jest najszczęśliwsze. Jak dla mnie "finalny produkt" oznacza brak rozwoju. Dlatego mam nadzieję że żaden z amigowych systemów, określanych teraz jako "beta" nie stanie się bardzo długo jeszcze finalnym produktem. ;)

[#47] Re: Pierdzące mp3

@malin666, post #27

Bardzo dobrym i lekkim playerem "MP3, AIFF, WAV, MAUD, 8SVX, CDDA & RAW", którego mam pod deficons jest TKPlayer :D

AHI najlepsze na Pauli i najszybsze pod 68k jest w wersji 4.180 :D
[#48] Re: Pierdzące mp3

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #47

Ale chyba nie na CPU 020. On do AHI wogóle się nie nadaje.

[#49] Re: Pierdzące mp3

@Prince, post #48

A jaka wersja AHI najlepiej się nadaje jak nie 4.180 na 020 i w ogóle na 68k + Paula? ;)
[#50] Re: Pierdzące mp3

@thorin_1979, post #24

Motyw sentymentalny jest w stanie doskonale zrozumieć. Rozumiem ludzi którzy jeżdżą garbusem mimo że stać ich na lepszy samochód. Ale amiga dzisiaj jest bardzo niszowym komputerem o bardzo nie pewniej przyszłości.

Chyba jednak nie jesteś w stanie doskonale zrozumieć...
[#51] Re: Pierdzące mp3

@thorin_1979, post #41

No cóż ja musiałem zrobić 200 tabelek przy swojej pracy magisterskiej. Na amidze robienie czegoś takiego to tragedia.

Żeby mieć dobrą pracę magisterską trzeba sie trochę poświęcić...
Ale pracę magisterską pisze się raz... (później tabelek się juz nie robi :D)

[#52] Re: Pierdzące mp3

@Jarek, post #50

No co? Garbusy mają przecież bardzo pewną przyszłość. ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem