kategoria: A500
[#1] Amiga 500 z klawiszem C=
Witam. Nabyłem kilka dni temu zupełnie nieoczekiwanie Amisię.
Jest to chyba coś z tych pierwszych: płyta rev.5 , ROM 1,2 , 512kb w 16 (!) scalakach. Moją uwagę przykuł klawisz C= , zamiast lewy Akey. Niestety nie jest różowo i dlatego bardzo proszę o pomoc tutejszych elektroników. Klawiatura była "majstrowana" (fotki mogę wysłać na maila, postaram się dodać do graffiti). Kontroler klawiatury nie jest osobną PCB jak w innych A500, ale jest zintegrowany z całą klawiaturą. Ktoś coś tam lutował i klawiatura nie działa, świeci się cały czas Caps Lock. Podłączyłem inną klawiaturę do tej Amigi i działa. Klawiatura z C= w innej A500 robi zwiechę. Czy ktoś mógłby mi pomóc uratować tę klawiaturkę? Mogę ją wysłać. Mogę też dać kontroler do A500 jako dawcę.
[#2] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@TUPCOM, post #1

Fotki są w GRAFFITI
[#3] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@TUPCOM, post #1

A czy to są te same kontrolery? Jestem ciekaw, czy matryca klawiszy jest taka sama w starszej i nowszej wersji.
[#4] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@TUPCOM, post #2

Ktoś chyba próbował już ją wskrzesić.
[#5] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@rafgc, post #3

Wizualnie kontrolery wyglądają na takie same. Zaś same klawisze nie są typowe na gumkach, a chyba na miedzianych stykach. Zupełnie inaczej klika - mnie się bardzo podoba.

W GRAFFITI są fotki

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2012 18:50:24 przez TUPCOM
[#6] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@rafgc, post #4

Na to wygląda. Może to tylko jakieś zwarcie. Na oko nie widać.
[#7] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@TUPCOM, post #5

Raczej mi chodziło o układ połączeń klawiszy do kontrolera, chociaż jeśli obydwa kontrolery są takie same to powinno być to samo.

Ktoś chyba lutował to transformatorówką, bo widzę złogi kalafonii na zdjęciach.
[#8] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@rafgc, post #7

Dla mnie to to wygląda jak po bombardowaniu. Ciekawi mnie czy ktoś się podejmie wskrzeszenia tej klawiatury. Chciałbym zachować oryginał.
[#9] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@TUPCOM, post #8

Czy mógłby mi ktoś pomóc z tą klawiaturą? Proszę.
[#10] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@TUPCOM, post #9

Oczyść na razie z kalafoni i obejrzyj dokładniej luty.
[#11] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@Dark_luke, post #10

Jak i czym oczyścić?
[#12] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@TUPCOM, post #11

denaturatem albo delikatnie acetonem
[wyróżniony] [#13] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@TUPCOM, post #11

spirytusem
[#14] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@nikodem, post #12

Nigdy w życiu acetonem !!!! Rozpuści soldermaskę i cholera jeszcze wie co. Tylko czysty spirytus (żadne salicylowe) - bierzesz trochę na watę i zmywasz aż wszystko zejdzie albo na spodek i małym pędzelkiem - to się nazywa "stykówka". Jak nie masz czystego spirytusu to denaturat wystarczy (bierz ten jaśniejszy, nie ma goryczki).
[#15] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@TUPCOM, post #11

Takie złogi kalafonii bez wstępnego podgrzania ciężko jest zmyć nawet isopropanolem, ale jak chcesz to zrobić dobrze to kup sobie jakąś małą buteleczkę i użyj szczoteczki do zębów, od biedy spirytus, ale to nie będzie łatwe. Na pierwszy rzut oka widać, że tam są punkty lutownicze pourywane więc to nie może działać... nie wiem po co ktoś to tak zapaprał w ogóle, szkoda klawiatury, bo jest fajna i dość niezawodna ze względu na to, że niema tam żadnych gumowo-grafitowych połączeń tylko styczniki. Mam taką samą w takiej samej staruszce A500 przypadkiem ;)
[#16] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@_luk, post #14

Ach ale to gul skacze jak coś trzeba wyczyścić spirytem :P (w piekarni polewamy spirytem stoły jak jest sanepid... aż by się chciało zlizać ) Co do klawki to pierwsze Amisie 500 miały właśnie C= zamiast A , wiem bo mam takie resztki w piwnicy właśnie z romem 1.2 ... Klawka raczej sprawna, tylko brakuje jakiegoś klawisza, jak się nie uda naprawa to mogę podesłać...
[#17] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@rafgc, post #13

No . Już klawiaturka po skutecznej reanimacji. Gdy oczyściłem SPIRYTUSEM to to co ujrzałem przeszło wszelkie oczekiwania. Zawarcia na zwarciach! Wziąłem więc klawiaturę pod pachę i udałem się do pewnego serwisu RTV. Gość był zupełnie zaskoczony tym co przyniosłem, ale miał to coś w oczach i za tydzień zabawy Amigą (dostarczyłem mu ją po godzinie) wszystko mi ładnie odnowił i wyczyścił. No i dał mi jeszcze dwie czerwone diody do POWER . Tak więc sprawa znalazła swój bardzo szczęśliwy finał i amiśka śmiga ze swoją oryginalną klawiaturką.
[#18] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@wojtekmedia, post #16

"... Klawka raczej sprawna, tylko brakuje jakiegoś klawisza, jak się nie uda naprawa to mogę podesłać..."

Tylko klawkę czy całą Amigę?
[#19] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@Kilos, post #15

"szkoda klawiatury, bo jest fajna i dość niezawodna ze względu na to, że niema tam żadnych gumowo-grafitowych połączeń tylko styczniki."

Dlatego mi tak bardzo na niej zależy. Nawet pisze się na niej jakoś ... lepiej .
[#20] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@wojtekmedia, post #16

ale pewnie nie rektyfikowanym tylko takim specjalnym, kiedyś go testowałem jak pracowałem w ciastkarni, w smaku przypominał spirytus + mydło, fuj.
Oczywiście tylko troszkę na język wziąłem :)
[#21] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@QUAD, post #20

Oczywiście tylko troszkę na język wziąłem

[#22] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@TUPCOM, post #21

Nie chcesz może odsprzedać jednej diody czerwonej ?
[#23] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@QUAD, post #20

I tu się mylisz, ja pracuję na piekarni w markecie i jak jest kontrola to idzie się na odpowiedni dział i bierze z półki co trzeba :)
[#24] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@QUAD, post #22

Jak sprawdzę swoje A 500 i będę miał 1 LED "zbędny" to wezmę to pod uwagę. Przypomnij się za tydzień mailem.
Pozdrawiam
[#25] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@TUPCOM, post #24

Witam jeszcze raz, ja z pytaniem czy może nie chce ktoś kupić czegoś jeszcze od A500 ???? Teraz się okazuje że posprzedaję klawiatury i zostanę z obudowami i PCB ... Pod koniec miesiąca będę wszystko testować i dam znać co i jak... To się tyczy również panów zainteresowanych klawiaturami :)
[#26] Re: Amiga 500 z klawiszem C=

@wojtekmedia, post #25

Wiecie coś by samsung robił klawiatury do Amigi 500 ?. .Wygląda na jakiś przejściowy model z tego tu omawianego do późniejszych. Ma red led ale już nie ma C=. Generalnie potrzebna mi spacja w tym standardzie, gdyby ktoś miał to chętnie kupię.

83464130331907446277.jpg

95253224364753683580.jpg

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2012 19:11:48 przez companiero
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem