kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu
Witam,
mam Protara A500HD, który doskonale pracuje u mnie jako kontroler SCSI. Jako że ma on gniazdo SIMM chciałem je obsadzić stosowną pamięcią aby funkcjonował jeszcze jako FastRAM. Niestety to nie takie proste, jak myślałem.

Po dodaniu kości 16MB (myślałem że chociaż część wykryje) nic się nie zmienia, WB nadal nie widzi pamięci FRAM. Po dodaniu kości 4MB Amiga w ogóle nie widzi kontrolera, bootuje mi się normalnie, a w boot-menu nie widzę DH0:.

Co może być przyczyną?
[#2] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@nikodem, post #1

A pamięci nie konfiguruje się zworkami? Pamięć może być max 8 MB.

Muszę cię zmartwić. Znalazłem coś takiego:

"Pamięć RAM rozbudowywana jest za pomocą firmowych modułów pamięci niezgodnych ze standardem SIMM."

Czyli musisz szukać modułów pamięci Protar do tego urządzenia.
Ostatnia aktualizacja: 20.02.2012 17:36:57 przez Nightmare777

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2012 17:37:48 przez Nightmare777
[#3] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@nikodem, post #1

moze simy SIM30 GVP maja podobne linie adresowe i zadzialaja - one rowniez sa produktem autorskim nie kompatybilnym z normalnymi SIMami od pc
[#4] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@HOŁDYS, post #3

Możliwe. Przeglądałem przed chwilą test Protara 500 HD, jest w Magazynie Amiga nr 11/93, strona 64. W nim też jest mowa o konieczności stosowania "specjalnych modułów SIMM, produkowanych przez Protar".
Czas dostępu tych pamięci to 80 ns.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2012 18:02:27 przez Nightmare777
[#5] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@Nightmare777, post #4

tu nie chodzi o czas dostepu tylko o to ze gniazd nie jest standartowe SIM30 tylko jakis "ich wynalazek" z innym rozkladem
[#6] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@HOŁDYS, post #5

Inna sprawa - czytałem TU, że obsługuje to urządzenie max 8 MB ram. Dodam jeszcze, że można by spróbować pamięci nie EDO, tylko zwykłe z czasów 486 jeszcze. EDO z wieloma kartami amigowymi działać nie chciało.

Nie znam niemieckiego, ale na wspomnianej przeze mnie stronie jest instrukcja do niego. W Instrukcji tej znalazłem taki wpis odnośnie pamięci: Die Installationsanleitung der in den Ausbaustufen 1, 2, 4, und 8 Megabyte erhältlichen A 500 HD SIMM-Rams von protar ist diesen beigelegt.

Więc nie wiem jak to wytłumaczyć. Z Google translator wynika, że faktycznie ramy muszą być firmy Protar, ale może Google źle tłumaczy.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2012 20:53:01 przez gilban
[#7] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@gilban, post #6

Z tymi RAMami to mnie Panowie martwicie. Powoływać się na GVP nie ma co, bo te RAMy w Protarze są 72 pinowe. Co do niemieckiego manuala to też czytałem, ale wydaje mi się że chodzi tutaj o to kto montuje RAM... chociaż oznaczałoby to różne wersje firmware... tak czy inaczej kiepsko się to prezentuje.

Nikt nie zna wyprowadzeń takiego RAMu? Upolowanie RAMu do tego kontrolera to chyba niemożliwość...
[#8] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@nikodem, post #7

Szukałem już rozkładu pinów - niestety nie ma...
Ze strony retroreaders.makii.pl możesz pobrać MA 11/93 - polecam lekturę testu Protara 500 HD.
Niestety autor testu jasno pisze, że bez firmowych pamięci Protara możemy zapomnieć o FastRAM.
[#9] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@Nightmare777, post #8

No to sprawa się wyjaśniła. Mam nadzieję że osoba która mi sprzedała ten kontroler i twierdziła że działa z dowolnymi pamięciami ma jednak tą "dowolną" pamięć z którą to działało.
[#10] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@nikodem, post #9

Mam nadzieję że osoba która mi sprzedała ten kontroler i twierdziła że działa z dowolnymi pamięciami ma jednak tą "dowolną" pamięć z którą to działało.

mysle ze jakby miala to by nie sprzedawala
[#11] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@nikodem, post #9

Poproś kogoś na amibay.com, czy też na innym zagramanicznym forum osobę która ma Protara, żeby wyciągnęła z niego SIMMa i zeskanowała z obu stron w dużej rozdzielczości. Jest szansa, że da się odcyfrować pinout.
[#12] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@HOŁDYS, post #10

Jeżeli ten kontroler był kupiony na allegro razem z Amigą w dziwnej obudowie, to sprzedający na 200% nie ma i nigdy nie miał tych pamięci. Info zostało wzięte z http://amiga.resource.cx/exp/protar. Stoi tam że pamięć to SIMM - stąd ta konkluzja iż pasuje dowolna.

A sam sprzęt został sprzedany dlatego, że leżał na tzw. "działeczce" i zbierał kurz i wilgoć. Prawdopodobnie jeszcze jeden sezon i poszedłby na złom.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2012 15:07:34 przez Red_Bullet
[#13] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@Red_Bullet, post #12

[#14] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@Red_Bullet, post #12

Nie, Amiga została kupiona przez Giełdę PPA dlatego ostatnim co bym zakładał to zła wola sprzedawcy. Można prosić linka do tej aukcji?

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2012 17:29:14 przez nikodem
[#15] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@nikodem, post #14

http://archiwumallegro.pl/amiga_500_scsi_hdd_tower_kuriozum_bez_joya-1943993009.html

Nie ma za co:)

Jak się okazuje znajomy nie pisał nic o faście. Jeżeli masz ten egzemplarz to prawdopodobnie kupiłeś go od handlarza, który zanabył to kuriozum :) na alledrogo.
[#16] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@Red_Bullet, post #15

Ktoś kupił zestaw na allegro a Protara sprzedał na giełdzie w PPA.
[#17] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@Dark_luke, post #16

Raczej mało prawdopodobne. Tam w środku była taka rzeźnia że szok. Kontroler był umieszczony nad płytą Amigi i przylutowany do expansion portu. Poza tym nie miał obudowy, więc to pewnie nie ta sztuka. Najlepiej jak się właściciel wypowie w tej kwestii.
[#18] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@Red_Bullet, post #15

Dzięki Red_Bullet, chyba będę miał dzięki temu podstawę do zwrotu tego kontrolera i odzyskania kasy, jeśli nie uda mi się go uruchomić. Póki co sprzedawca twierdzi że posiada działające RAMy.
[#19] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@nikodem, post #18

Była obudowa?
[#20] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@Dark_luke, post #19

Nie było i dysk jest ten sam - Conner 200MB.
[#21] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@Red_Bullet, post #17

To ten sam.
[#22] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@Dark_luke, post #21

No to ktoś ewidentnie rozkompletował cały sprzęt. Z ciekawości to ile zapłaciłeś za ten kontroler??
[#23] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@Red_Bullet, post #22

200zł, ogłoszenie wisiało na PPA, a sprzedający jest jego użytkownikiem. Ale nie mam zamiaru na nikim psów wieszać przecież...
[#24] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@nikodem, post #23

To ode mnie jest ten kontroler, pierwsze słyszę żeby wymagał jakiś specjalnych kości RAM. Są różne moduły 72pin (EDO, FPM, z korekcją, etc.), ale o takich żeby inne wyprowadzenia miały to sorry. Były simmy GVP, ale one nie miały 72pin. Testowałem ten kontroler wskroś z kością, już nie pamiętam, czy to była 4MB, czy 8MB i działało, a była to pierwsza lepsza pamięć, więc chyba nie jestem takim szczęściarzem że trafiłem na magiczną kość do Protara... Jeżeli jest taka wola i jeżeli kontroler jest w takim samym stanie jak przed wysyłką oddam pieniądze, nie ma problemu. A dla niedowiarków jestem gotów nakręcić film z działającym Fast Ram...
[#25] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@flops, post #24

Ja czekam na obiecany RAM - bardzo chętnie uruchomię ten kontroler, tak jak pisałem w mejlu. Póki co 4MB które do mnie dotarły powodują że Amiga w ogóle nie wstaje. Zakupiłem paczkę SIMMów i będę testował niedługo.
[#26] Re: Protar A500HD - problem z uruchomieniem RAMu

@flops, post #24

Flops dostarczył mi obiecane SIMMy, jednak zgodnie z tym co przewidywałem nie dało to żadnego wymiernego rezultatu. Udało mi się nabyć dedykowany RAM do tego kontrolera, jednak nadal nie działa...

W międzyczasie podmieniłem KS na 2.05 co dało mi wgląd w system expansion board check. Przy uruchamianiu amigi dostaje komunika że 4149 (Protar) 51 (A500HD) nie działa. Błąd ustępuje po usunięciu RAMu.

Czy ktokolwiek ma jakieś pomysły na naprawę kontrolera? Czy jedyne co mi pozostaje to odzyskanie od sprzedającego swojej kasy?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem