[#1] Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI
chciałbym podłączyć do mojej amigi (A1200 + Blizzard IV + 64 MB) napęd na dyskietki Zip 100 MB lub 250 MB. Czego będę potrzebował i gdzie to mogę znaleźć i jak to zrobić :)

dzięki z góry za info od wszystkich
[#2] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Sławek, post #1

Jeśli wersję IDE ZIP to musisz mieć FAST-ATĘ.

[#3] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@11MASTEr, post #2

A bardzo mi przykro, ale to nieprawda. Mam ZIPa 100, który spoko działa bez FastATY. Żeby działał w formacie Ami wystarczy go zainstalować HDToolBoxem. Żeby działał w formacie PieCa (tak jak ja mam do przenoszenia danych Ami-PC) jest nieco trudniej. Należy zainstalować pakiet Fat95 i skorzystać z dołączonej do pakietu mountlisty dla ZIPa (ustawiając tylko właściwy Unit). Czasem ta mounlista nie działa, więc trzeba przekopać Aminet i Google za innymi mountlistami. :)
[#4] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Kitech, post #3

no właśnie nie mam fast-aty. potrzebuję to pod zwykłe IDE jak dysk twardy (rozumiem że to ZIP wewnętrzny) tylko prosiłbym o jakieś wskazówki odnośnie modelu ZIP-a, potrzebnych sterowników i innych bajerów aby to działało.
[#5] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Kitech, post #3

aha oczywiście tylko do użytku w amidze, żadnego przesyłu danych z PC-a
[#6] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Sławek, post #5

Jeśli kupisz ZIPa SCSI zewnętrznego czy też wewnętrznego, to nie potrzebujesz dodatkowych sterów. Wystarczy system. Jeśli chodzi o ZIPa IDE jest tak samo, tylko że ten ZIP jest tylko wewnętrzny. Natomiast ZIP parallel to inna bajka i go odradzam.
[#7] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@kmilota, post #6

dzięki. rozumiem że jeśli kupię wew. to wystarczy przez HD Toolboxa i już. pytanie tylko jaki ZIP. podobno najlepiej IOMEGA ZIP 100 lub 250. tylko peweim niejestem.
[#8] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Sławek, post #7

Zawsze korzystałem z IOMEGA ZIP 100 i byłem zadowolony. Nie jestem tylko pewien, czy jeżeli chciałbyś mieć System na dyskietce ZIP, czy 100 MB wystarczy. No właśnie, a jak nie chcesz przenosić danych, to po co Ci ZIP właściwie?
[#9] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Kitech, post #8

potrzebny mi do przechowywania backapów danych ponieważ mam tylko dysk 1,2 GB i niemogę mieć większego a nagrywarki niemam wmontowanej
(próbowałem ale jakoś mnie to zniechęciło bo nieudało mi się nagrać nawet jednej płyty :). więc pozostało albo bawić się w zgrywanie na dodatkowy dysk twardy albo zip. pomyślałem że ZIP się nada lepiej. chyba że niemam racji :)
[#10] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Sławek, post #9

No chyba nie masz racji.

Kupujesz juz prawie za grosze HD 40GB. Kupujesz nagrywarke koniecznie z ochrona zapisu (polecam LGx16 chocby uzywana z Allegro - znakomicie pracuje na standardoym kontrolerze, nie psuje plyt, mozna nagrywac w locie bez robienia ISO). No i cieszysz sie z Amigi :)
[#11] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Andrzej Drozd, post #10

ja próbowałem SAMSUNGA i co chciałem wypalić płytę to w połowie mi to się wywalało. może robiłem to nieodpowiednio. w sumie mogę spróbować obu rzeczy :) ale dzięki za info. poszukam tej LG x 16.
[#12] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Sławek, post #11

Dobrze robiles. Wywalalo ci sie dlatego, poniewaz oproznil sie bufor. Tak sie dzieje na stadardowych kontrolerach. Rozwiazaniem jest uzycie nagrywarek z ochrona zapisu lub zwyklych o predkosci 2-4x.

PS. Co do LG to wystrzegaj sie 8x poniewaz nie maja ochrony. Ten model sprawial mi problemy nawet na FastATA. Co do 12-tek to nie wiem dokladnie. 24, 32 i 48 nie uzywalem. Aktualnie mam 52x (bez ochrony lub z czesciowa) i prawidlowo wypala tylko po stworzeniu ISO.

Tak czy inaczej jeseli chodzi o LG w twoim przyadku to najlepiej 16x. Poszukaj takze z innych firm ktore maja ochrone zapisu (BurnProof, Jast Link itp.)
[#13] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Andrzej Drozd, post #12

No to polecam Liteon-a, mogą być nawet najnowsze modele na interfejs IDE, ochrona zapisu działa zawsze.
[#14] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Sylwester, post #13

dzięki
[#15] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Andrzej Drozd, post #12

dzięki. to wkońcu wiem co było nietak
[#16] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Sławek, post #1

Jesli zainteresujesz sie ZIPem na port rownolegly, to nalezy sie liczyc z mniejszym transferem (do 150kb/sek) niz na IDE,SCSI czy USB oraz z tym ze caly czas zablokowany jest port joya. W amigowym porcie rownoleglym brakuje pewnych sygnałów do obslugi ZIP, wiec autor sterownika dla Amigi wspomóg sie portem joya, aby je uzyskac.
Niezaleznie od kontrolera jaki obsluguje ZIPa, ZIP moze byc widziany jako twardy dysk lub wyjmowalna dyskietka. W piewszym przypadku nalezy skorzystac z HDToolBox, a w drugim z gotowej mountlisty. Drugi sposob jest lepszy, bo w kazdej chwili mozna wymienic dyskietke na druga.
Odpowiednie oprogramowanie znajdziesz na Aminecie.
[#17] Re: Zip IOMEGA zew lub wew do AMIGI

@Norbert, post #16

dzięki za radę. kupiłem już Zipa i jak narazie działa ale musze faktycznie sprawdzić tą drugą metodę. aktualnie skorzystalem z hd toolboxa
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem