kategoria: A1200
[#1] Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi
Proszę o pomoc bo pomimo wątpliwej genialności utknąłem w martwym punkcie . Posiadam A1200, Kickstart 3.0, CF-HDD 4.0 GB, karta Wi-Fi Netgear MA-401, skonfigurowana z MIAMI 3.2b. Nie wiem czy słusznie sobie wymyśliłem, że dzięki temu mogę zrezygnować z tzw. CF Transfer Kit do przenoszenia gierek na dysk twardy Amisi z PC, na dysku PC leży około 25 GB softu, a ja nie mam jak się do tego dostać !!! Szukałem na forum, ale niestety nic sensownego nie znalazłem. Czy ktoś już miał taki problem ?
Dodatkowo podaję, że na Amisi WWW i FTP działa bez problemu, ściągam pliki z Aminet-u itp.
Z góry dziękuje za jakieś sensowne porady, dla ułatwienia dodam, że mam Pecka po Vistą
[#2] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@macsad, post #1

Działa ci karta WiFI na zwykłym Miami ? a wszyscy pisali że potrzeba MiamiDX.
Najprościej uruchomić na PC serwer FTP, klienta na Amidze już masz, bardziej ambitni walczą z konfiguracją Samby i Tanga (kopiowanie plików po tzw. otoczeniu sieciowym).

Pozdrawiam
[#3] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@macsad, post #1

Hm, a nie prościej to tak "na łopacie"? Czyli za pomocą karty CF i PCMCIA przenosić dane z PC do Amigi? Zero stresu - włożyć, przełożyć, przekopiować i hejaaaa...

Pozdrawiam
Des
[#4] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@Des, post #3

Kup do Amigi kartę sieciową i zobaczysz co jest szybsze i wygodniejsze.
A jak ma nie być stresu to może przejdziesz na dyskietki ?

Pozdrawiam
[#5] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@RadoslawF, post #2

Bez większego problemu działa karta z Miami 3.2b , ale jakaś wskazówka odnośnie tego serwera FTP na PC, bo z klientem FTP na Amisi nie mam problemu
[#6] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@macsad, post #5

Dowolny, pierwszy jaki znajdziesz, ja używam WinFTP Serwer, w wątku Samba i sieć ktoś polecał jakiś inny.

Pozdrawiam
[#7] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@Des, post #3

Może i prościej, ale uparłem się, że nie chcę mi się "non-stop" przekładać kart i może znajdzie się jeszcze ktoś uparty tak jak ja i to mu się przyda A tak na poważnie, skoro mam Wi-Fi skonfigurowane typowo pod Amigę , to chciałbym to wykorzystać na 101%
[#8] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@RadoslawF, post #2

Tak w uzupełnieniu, nie wiem dlaczego na MiamiDX karta Wi-Fi nie poszła, a na Miami 3.2b poszła bez problemu ??
[#9] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@macsad, post #7

Przy pomocy kart nie jest prościej, a sama karta to taka większa dyskietka.
Chcesz coś z Aminetu odpalasz kompa, uruchamiasz Miami, Ibrowse i ściągasz, a jak to wygląda w "prosty" dla niektórych sposób ?
Odpalają peceta, ściągają program, wyciągają kartę CF z przelotki, wkładają kartę do czytnika, w tym momencie posiadacz karty sieciowej w Amidze ma już program na dysku a miłośnik "prostych" rozwiązań kopiuje plik na kartę CF, potem ja wyciąga z czytnika, wkłada do przelotki a przelotkę do Amigi, jeszcze tylko skopiuje i już się cieszy jak to w prosty sposób przekopiował dane.
Generalnie metoda godna polecenia otyłym amerykanom, bo sporo z nią gimnastyki a jak się oba komputery postawi nie za blisko to nawet schudnąć można.

Pozdrawiam
[#10] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@macsad, post #8

Poszła tylko DX ma jakiś błąd który ujawnia się przy współpracy z WiFi, karta czasem nie zaloguje się do routera a MiamiDX twierdzi że wszystko jest dobrze, a sieć oczywiście nie działa.
A jedyna skuteczna metoda żeby sprawdzić to odpalenie programu WiFiSignal, fajny ale fatalnie napisany, na dzień dobry zżera pół megabajta pamięci chip i wymaga minimum WB3.5.
MiamiDX używałem tylko do eksperymentów z kartą WiFi, normalnie używam zwykłego Miami które odpala się przy każdym uruchomieniu kompa, bo komputer bez dostępu do sieci to niekompletny komputer.

Pozdrawiam
[#11] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@RadoslawF, post #9

Jestem ich w stanie zrozumieć, u mnie dopasowanie Wi-Fi do Amisi kosztowało mnie batalię z całą "rodzinką" Żona, Córka i Zięć uzależnienie totalnie od myśli Steve J. R.I.P. Apple, zmiana ustawień z N na B/G nie do pomyślenia itp. ale po około 8 godzinach walki wszyscy szczęśliwi. Przy kartach CF i adapterach PCMCIA miałem niestety o wiele więcej problemów
Dzięki za info odnośnie WinFTP już testuje !!!
[#12] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@RadoslawF, post #9

Niby tak... Skoro Amiga dogaduje się z WiFi, to czemuż z tego nie skorzystać?
Ale... Ale i nie demonizuj problematyczności "wkładania, wyciągania, przelotki i adaptera". Ileż to (np. w skali roku) gigabajtów ściągasz z Aminetu i okolic? Kilka razy na tydzień WB 3,1 domaga się aktualizacji? :D

Miałem i po WiFi, miałem i po kablu... Ale stwierdziłem, że wygodniej i spokojniej załatwię sprawę kartą CF. Jest szybko, bezproblemowo, wygodnie.

Zaś co do dyskietek - tak, w zabawach z A500 używam dyskietek i się tego nie wstydzę. Mam kilkaset sprawnych dyskietek i jestem z tego bardzo zadowolony i dumny.
Żadne tam WiFi nie zastąpi mi klikania stacji, gdy nostalgicznie odpalam klasyczne produkcje demosceny.
Kwestia gustu i podejścia do "klasykowania".
Ja jestem ortodoksem. I się tego swojego ortodoksyjnego podejścia nie wstydzę. Przeciwnie wręcz.

Z szacunkiem i uśmiechem pogodnym
Des
[#13] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@macsad, post #11

Mnie bardzo przypadł do gustu serwer FTP na Windowsa CerberusFTP - chyba jest darmowy, dawno go już używałem i nie pamiętam jaki ma status(ale pewno darmowy do domowego użytku).
[#14] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@Des, post #12

Nie demonizuję tylko jakoś tak mi w życiu wyszło, że przywiązuję się do jednego wygodnego dla mnie rozwiązania zresztą (na całe szczęście) nie twierdzę, że jedynego słusznego.

Jeśli idzie o dyskietki to całkowicie się z Tobą zgadzam, też mam i też używam, a nawet ostatnio za śmieszne pieniądze udało mi się nabyć sporą kolekcję ASI Games, takie zestawy gierek PD z UK w 100% sprawną i w stanie idealnym Cudowna sprawa jak odpalasz klona Boulder Dasha z C64 na Amisi 1200

Serdecznie pozdrawiam
macsad
[#15] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@macsad, post #14

Ja też obecnie żongluję CFkami, ale przymierzam się do podpięcia WiFi właśnie (karta leży i czeka aż mi się zachce). Generalnie do wymiany danych polecam Amiga Explorer od Clonato: http://www.amigaforever.com/ae/
[#16] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@AceMan, post #15

A obsługuje on coś szybszego od RSa i Centroniksa ?

Pozdrawiam
[#17] Re: Transfer danych pomiędzy PC a A1200 z Wi-Fi

@RadoslawF, post #16

Jeśli chodzi o Amiga Explorer, to używałem go z kartą WIFI SpeedTouch 110 z powodzeniem, do czasu pojawienia się sterownika do prism2 z obsługą WPA. Wcześniej nie chciało mi się ciągle przestawiać sieci na WEP. Teraz pobieram wszystko bezpośrednio z netu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem