kategoria: A1200
[#1] Upgrade Amiga [1200] CD CF Proszę o porady :)
Witam, jestem nowy na forum Amigi, posiadam A1200 od 1992r. I ostatnio wygrzebałem są z szafy :) kiedyś używałem jej sporadycznie wiec jest jak nówka :) , i mam pytanie chciałem ją troszkę unowocześnić, mianowicie wmontować Kartę CF i może jakiś nośnik cd :). Tylko nie bardzo wiem co potrzebuję ? oczywiście czytnik, kartę , cd.
Mam tylko pytanie do przejściówek czy też kontrolerów jakiś dodatkowych ?, gdyż w Amidze jest chyba tylko jeden kontroler "IDE" jesli mogę go tak nazwać .. i nie wiem czy jak podłącze cd i czytnik kart CF pod jeden pas w miejscu tego kontrolera to amiga zobaczy obydwa napędy ?, ten kontroler podstawowy działają tak samo jak w PC (Master,slave) czy trzeba jakieś "rozgałęziacze kontrolera modować" ? Wybaczcie moje nie doświadczenie :) ale dostałem Amiske w 92 pogralem z 3 lata i potem niestety pożarło mnie liczydło takie jak PC. A w sumie teraz jakiś sentyment mnie złapał aby reaktywować amiśke :)
[#2] Re: Upgrade Amiga [1200] CD CF Proszę o porady :)

@sokooldeer, post #1

Standardowo IDE w A1200 obsługuje dwa urządzenia (może to być HD i CD) ale są interfejsy i kontrolery zwiększające tę liczbę do czterech.
A1200 ma miejsce na 2,5 calowy dysk, da się do niej upchnąć dysk 3,5 cala, przelotka CF-IDE też zmieści się bez problemu, napęd optyczny już stwarza problemy, zwykły nie mieści się, slim da się wepchać ale trzeba dziurawić obudowę, niektórzy wyprowadzają taśmę sygnałową na zewnątrz obudowy i tam stawiają napęd optyczny.
Niezłą alternatywą zamiast CD jest przelotka CF-PCMCIA gdzie karta CF robi za dużą dyskietkę lub karta sieciowa na PCMCIA i właśnie te rozwiązania polecał bym najbardziej.
Do pełni szczęścia ze starymi grami pakiet WDHLoad i pamięć Fast, bo 2MB Chipu to trochę mało.

Pozdrawiam
[#3] Re: Upgrade Amiga [1200] CD CF Proszę o porady :)

@RadoslawF, post #2

Dzieki za odp , Właśnie chcę coś po patentować ale za bardzo nie chce mi się dziurawić obudowy bo aż żal ściska :), właśnie może zastosuję taśmę na zewnątrz ;) ale może i zakupie ten kontroler cf pod pcmcia bo to może być dobry pomysł :), posiadam jakaś kartę pod pcmcia z laptopa starego jest to XiRcom CreditCard Ethernet 10/100-Upgradable , więc może odpalę jakoś neta na A1200 z lana ?, a czy wszelkiego rodzaju pcmcia w formie kontrolera 4x usb pójdzie na amidze ?, bo chyba też taką posiadam zobaczy amisia przez nia np pendriva lub dysk usb ?
[#4] Re: Upgrade Amiga [1200] CD CF Proszę o porady :)

@sokooldeer, post #3

Na PCMCIA pójdą tylko stare karty do których napisano sterowniki, z kart sieciowych listę działających masz w opisie sterowników, Aminet i pliki 3c589.lha, cnetdevice.lha oraz prism2v2.lha dla kart WiFi. Żaden kontroler USB na PCMCIA nie ruszy na Amidze.

Pozdrawiam
[#5] Re: Upgrade Amiga [1200] CD CF Proszę o porady :)

@sokooldeer, post #3

Tak w totalnym skrócie bo sam nie tak dawno to przerabiałem i dzięki pomocy kolegów z forum dotarłem do szczęśliwego zakończenia:
1. dokupić do Amigi 2 lub 4 MB Fast pod klapkę
2. zainstalować dysk CF czyli adapter CF-HDD z kartą 4 GB (może być mniejsza, ale lepiej od razu 4)
3. jeśli Amisia do grania to niestety kolejny wydatek to zarejestrowany WHDLoad
I teraz w zależności od upodobania
4a. karta PCMCIA-CF (sterowniki z Aminetu)
4b. karta LAN lub Wi-Fi (sterowniki z Aminetu)
Zajmuje to trochę czasu, ja osprzęt kupowałem przez eBay w całej Europie i Pekinie , ale w sumie po czterech tygodniach i około 500 zł. wszystko działa na 5+
Życzę powodzenia i wytrwałości
[#6] Re: Upgrade Amiga [1200] CD CF Proszę o porady :)

@macsad, post #5

W punkcie 1. powinno chyba być 4 lub 8 MB Fastu, cena całości na dzisiejsze realia jest chyba za optymistyczna.

Pozdrawiam
[#7] Re: Upgrade Amiga [1200] CD CF Proszę o porady :)

@RadoslawF, post #6

Odnośnie RAM-u to wybrałem opcję 2 lub 4 MB gdyż ponoć niektóre rozszerzenia 8 MB blokują adresy PCMCIA. Tak przynajmniej doczytałem na forum i w starych magazynach Amiga.
Odnośnie kosztów to mogę podać w GBP:
karta 4 MB Fast RAM bez zegarka 35 GBP z Holandii
adapter CF-HD z taśmą 3 GBP z Chin
karta CF 4 GB 2 szt. 13 GBP z UK
karta Wi-Fi Netgear MA401 4 GBP z UK
kabelek RGB-SCART 10 GBP z Grecji
adapter myszki USB 7 GBP z Polski
rejestracja WHDLoad chyba 15 GBP
adapter PCMCIA-CF 1 GBP z Chin
joypad SEGA 1 GBP z UK (kupiony na tzw. bazarku)
Całkowity koszt 89 GBP x 5.1 PLN = 453,90 PLN plus 5 do 7 tygodnii składania i nerwów, no i polowania na eBay-u.

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2012 13:09:36 przez macsad
[#8] Re: Upgrade Amiga [1200] CD CF Proszę o porady :)

@macsad, post #7

Nie widziałem kart z 2MB Fastu (teoretycznie jest z 1MB), pomijam te na PCMCIA bo one zwalniają zamiast przyśpieszyć i blokują inne możliwości wykorzystania tego portu, rozszerzenie 8MB blokuje PCMCIA ale podobno nie zawsze a jak twierdzą użytkownicy pakietu WDHLoad optymalna ilość Fastu to 8MB.

Fajne wyliczenie cenowe, w Polsce raczej nie zmieścisz się w tej cenie, może w Anglii jest taniej ale na pewno uwzględniłeś koszty wysyłki ?

Pozdrawiam
[#9] Re: Upgrade Amiga [1200] CD CF Proszę o porady :)

@RadoslawF, post #8

Wszystko podałem w realnych kosztach, czyli z kosztami wysyłki. Na eBay-u znalazłem kilka rozszerzeń pod klapkę z slotem SIMM na 1, 2 lub 4 MB Fast.
Nie wiem czy w UK jest taniej, ale raczej nie. Kupowałem kilka innych rzeczy od kolegów w Polsce i sam proponowałem im podniesienie ceny.
Jeśli idzie o WHDLoad to na 4 MB Fast wszystko jak na razie "hula" mi bez problemu.
Pozdrawiam
[#10] Re: Upgrade Amiga [1200] CD CF Proszę o porady :)

@macsad, post #9

Bo działać będzie i przy 4MB, tyle że przy grach zajmujących 3 dyskietki i więcej kod samej gry wykonywany jest w pamięci Chip bo Fast zżarły obrazy dyskietek, kicka i samo wdhload.
Gratulacje za zmieszczenie się z tym wszystkim w podanej cenie.

Pozdrawiam
[#11] Re: Upgrade Amiga [1200] CD CF Proszę o porady :)

@RadoslawF, post #6

Niestety dzisiaj przekonałem się, że miałeś rację, jest jednak kilka tytułów pod WHDLoad które bez 8 MB Fast nie ruszą za "chiny ludowe", no cóż tzw. coś za coś. Chyba powoli zacznę szukać jakiegoś TURBO z 68030 i 16 MB lub więcej RAM-u.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem