kategoria: A1200
[#1] ACA1231 i WHDload
Witam
Dotarła do mnie nowa karta z Vesalii Aca 1231 i wszystko fajnie, ale.
przy okazji zakupów nabyłem kiedyś kartę CF na której jest WHDload i masa gier.
jak się okazuje jest jakiś problem z uruchamianiem tego WHDLoad. tzn:
1. odpalenie samej komendy whdload w CLI w workbenchu powoduje GURU
2. odpalenie whdload z CLI ale po zabutowaniu bez startup sequence działa ok.
3. działają też co niektóre gry (np te na A500) bo te na AGA to raz działają a raz nie.

amiga ma kicka 3.1 i w zasadzie cała reszta działa OK.
whdload jest w wersji 16.9.4672 w wersji zarejestrowanej (ktoś miał wersję zarejestronwą). więc na razie nie chciałem nadistalować nowszej co by nie stracić licencji.
pytanie:
czy to może być problem z ACA, z whdload, z grami czy może jeszcze jakieś inne (może jakieś łaty na system)?
[#2] Re: ACA1231 i WHDload

@carrion, post #1

Z mojego doświadczenia wynika:

1. Problemy mogą pojawiać się przy CF zamiast stareńkiego HDD
2. Używać odpowiedniej wersji WHDLoad do każdego slave'a z grą(czytać wymagania gry w WHDLoad). Było sporo na forum jak to sobie zrobić aby gierka wiedziała jakiej wersji WHDLoad użyć.
3. Skoro działa bez S-S znaczy się coś musi się gryźć.
4. O ACA nie wypowiem się - brak doświadczenia z taką kartą.
[#3] Re: ACA1231 i WHDload

@Tomski, post #2

sproboj wgrac inna wer. whdload do katalogu gry i odpal nic sie nie namiesza z licencja to nie windows !!!
licencje masz skopiowana do katalogu c
[#4] Re: ACA1231 i WHDload

@Tomski, post #2

zro taki test
wywal klucz WHDLOAD z katalogu L: (mozesz mu zmienic nazwe po prostu)
skopiuj katalag z gra i slaveme do RAM DISKu i odpal z tej lokalizacji

ta karta robiona byla pod stare gierki whdload wiec powinno banglac
problemem jest tu albo wersja WHDLOAD lub karta CF
[#5] Re: ACA1231 i WHDload

@HOŁDYS, post #4

Też stawiam na kartę CF. Mam ACA 1230 i WHDLoad śmiga bez problemu. Za to miałem problem z kartą SanDisk. Z Kingstone wszystko działa bez problemu. Spróbuj sobie zrobić system na rezerwowej karcie i poeksperymentuj. Ja mam w rezerwie CF 128 MB i na niej testuję zawsze jak coś nie bangla.OK
[#6] Re: ACA1231 i WHDload

@Wojox, post #5

no tak ale bez startup-sequence działa ok.
Poza tym karta nie sprawia problemu. tzn programy w workbenchu działają bez problemu.
czy CF może jakoś kolidować z innym osprzętem Amigi?
[#7] Re: ACA1231 i WHDload

@carrion, post #6

musisz miec jakies oprogramowanie ktore sie gryzie z WHDLOAD
oczywiscie odpowiednia wartosc stosu ustawiasz ?

ja mimo ze mam w jednej Amidze karte CF pod IDE ...zdecydowanie wole szum i trukotanie dysku 2.5 calowego i wzglednie mniej problemow
[#8] Re: ACA1231 i WHDload

@HOŁDYS, post #7

dokładnie, jakieś zewnętrzne narzędzie gryzie się z whdload. Po kolei możesz kombinować i modyfikować s-s i zobaczyć kiedy działa a kiedy nie.
[#9] Re: ACA1231 i WHDload

@carrion, post #6

Sama karta niekoniecznie ale WHDLoad może kolidować, czytałeś to:
http://www.whdload.de/docs/pl/bugs.html

Pozdrawiam
[#10] Re: ACA1231 i WHDload

@RadoslawF, post #9

Otóż to.
WHDLoad jest strasznie kapryśny i wrażliwy na wszelkie zmiany. I w zasadzie trudno czasami wyczaić, co jest nie tak. U mnie - gdy podepnę napęd CD, WHDLoad zaczyna się buntować, lata mniej niż połowa gier latających spokojnie bez podłączonego napędu CD. Co ciekawe - u kumpla z identyczną konfiguracją, toczka w toczkę identyczną, nawet rewizja płyty ta sama, napęd CD taki sam, no wszystko takie same, no klon mojej konfiguracji - ten problem nie występuje.
Nie wgryzam się w temat, bo stosunkowo rzadko z WHDLoad korzystam, zatem nie jest to priorytetowa kwestia. Aczkolwiek wolałbym, by ten dziwaczny problem nie występował.

Pozdrawiam
Des
[#11] Re: ACA1231 i WHDload

@carrion, post #1

ACA też potrafi być kapryśna - miałem 1230. Aby WHDLoad dobrze chodziło trzeba było zrobić timing fixa (wydłubać dwa kondensatory z płyty głównej) i w konfigu WHDLoad wyłączyć korzystanie z MMU - nie wiem jak w 1231 ale w mojej 1230/42 MMU było skopane (to znaczy niby miało go wcale nie być ale system widział i coś się żarło).
[#12] Re: ACA1231 i WHDload

@carrion, post #1

Aktualizuj WHDLoad bez obaw, klucz jest w osobnym pliku i nie jest nijak przypisany do wersji.
[#13] Re: ACA1231 i WHDload

@madman15, post #12

hehe
po aktualizacji whdload do najnowsej wersji - żadna gra nie działa.
coś faktycznie jest skopane.
Zacznę zabawę od zera tzn postawię na szybko goły WB i zacznę dochodzić co jest tego przyczyną.
na razie innego pomysłu nie mam.
[#14] Re: ACA1231 i WHDload

@carrion, post #1

Tak trochę odbiegając od tematu.
Mógłbyś zrobić testy tej karty w SysSpeed jak już się uporasz z problemami i udostępnić plik z wynikami?
Bowiem jestem ciekaw jej możliwości... :)
[#15] Re: ACA1231 i WHDload

@carrion, post #13

Witam,

Bez klucza też się wywala WHDLoad ?

Pozdrawiam
[#16] Re: ACA1231 i WHDload

@carrion, post #1

U mnie pod aca 1231/42 i idecf 4gb kingson z kwiatkiem działa większość gier pod whdload 17 ;)

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2012 19:56:58 przez phl22
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem