[#1] SFS i FastATA2 - moze konflikt???
Witam wszystkich chetnych do pomocy forumowiczow!!! Niedawno nabylem wyzej wspominiana FATA2 (HI Arek!!!) i po jej zamontowaniu uruchomilem sprzeta po czym przeszedlem do instalacji softu. Przy starcie ata3.driver z bootowalnej partycji (3,4GB) pod ostatnia wersja SFSa zaczely sie pokazywac "checksum error". Jak pamietam uzylem sterownika w wersji 6.1a (taka wersje przedstawiala gorna belka z menu ata3.driver). Wspomne tylko, ze wczesniej na standartowym kontrolerze mej ami dysk chulal az milo (jest to Caviar WD800 80GB)i dodam jeszcze ze posiadam na mojej BPPC nieszczesny procesor z serii (jak mnie pamiec nie myli) XC680RC040 USA (sam sterownik pokazuje go jako defective). Glowne pytanie to: Z CZYM SIE TO JE????
Poprosze o jakies nakierowanie i glowne czynnosci jakie powinienem wykonac bo mam pierwszy raz stycznosc z tym kawalkiem hardwaru (uzywam OS3.9+rozwalony bb2 z ktorego moduly wzucilem do BlizKicka - oczywiscie wszystki rzeczy typu idefix wyzucilem). Pozdrawiam.

[#2] Re: SFS i FastATA2 - moze konflikt???

@Lokaty, post #1

Na poczatku ustaw wszystko na PIO3 i zmniejsz maxtransfer na partycjach (wykasuj trzy fff) i zobacz co sie dzieje.
[#3] Re: SFS i FastATA2 - moze konflikt???

@Lokaty, post #1

Naprawdę mocno dociśnij fastate, tym defective nie przejmuj się bo to jedyny program któremu to nie pasuje.
[#4] Re: SFS i FastATA2 - moze konflikt???

@Lokaty, post #1

Chcialbym wrocic do tego tematu. Otuz juz (wreszcie uruchomilem :) ) FastATA i tak sobie mysle (po wielu bojach z RDBrecove - chwala ze taki jest) czy jest jakas mozliwosc (nie wliczajac skopiowania danych) podmontowania partycji 24GB SFS dzialajacej wczesniej na fabrycznym IDE mojej A1200? Wszystko wynika ze stosowanej w facie mechanizmy obslugiwania duzych dyskow ma wplyw na takie partycje (kilka "czeksumow" i pad RDB) sprowadza sie do utworzenia dyskow logicznych natomias SFS dziala z wlasnymi funkcjami obslugi duzych struktur (TrackDisk64 czy jakos tak - wiem ze bylo to to w PFS3)? Jakas rada czy pozostaje COPY i FORMAT???? Pozdrawiam!!

[#5] Re: SFS i FastATA2 - moze konflikt???

@Lokaty, post #4

Eeee, czy dobrze kumam że mówisz o trybach SPLIT i NOSPLIT?
[#6] Re: SFS i FastATA2 - moze konflikt???

@Sylwester, post #5

Co do tych trybow to ich nie ujrzalem w ata3prefs (mam wersje jak dobrze pamietam 6.1a) czy mam moze w innym miejscu tych funkcji szukac (dokumentacja mowila o ata3prefs)? Czytalem o nich w dokumentacji, ale gdy uruchamiam ata3.driver odrazu mam bledy odczytu badz suma kontrolna sie wykrzacza. Nawiazujac jeszcze do trybow SPLIT (logiczne jednostki 4 gigowe) NOSPLIT (obsluga duzych struktur przez procedury TD64 zawarte w filesystemie - mam SFSa) maja moze wplyw na transwery z uzadzen? Moze powinienem uzyc FFSa (chocliaz wole zostac przy SFS)??

[#7] Re: SFS i FastATA2 - moze konflikt???

@Lokaty, post #6

Odpal ata3prefs i bedzie wszystko jasne. Jezeli po odpaleniu driverow od faty wywala ci od razu bledy to na 99% ustawia sie w tryb split. W nowszych driverach mialem wielki problem zeby nie dzielilo dysku, dlatego pozostalem przy jakies wersji 6.x. Ja osobiście używałem sfs na wsyzstkich partycjach i dyskach z fata i bez. Wszystko działało ok w trybie nosplit. Problemy zaczely sie przy nowszysch sterach jak chcialo mi dysk podzielic Moze zostaw aktywna tylko partycje systemowa a reszte wylacz w bootmenu i sprobuj wtedy odpalic system i zobaczyc ata3prefs.
[#8] Re: SFS i FastATA2 - moze konflikt???

@szulu_, post #7

Oki, jednak chcialem dodac ze spod samym systemem ata3prefs sie NIE ODPALA!!! (Mam BPPC+BV)

[#9] Re: SFS i FastATA2 - moze konflikt???

@Lokaty, post #8

Czym sie objawia to nieodpalanie?

"Jaki masz system?"

O juz znalazlem ze WB 3.9...Kto by sie tam poznal na latach z WB 3.9. Zainstaluj 3.0 i zobacz co sie dzieje.

Ostatnia modyfikacja: 05.10.05 14:44
[#10] Re: SFS i FastATA2 - moze konflikt???

@Andrzej Drozd, post #9

Ata3Prefs odpala się wtedy i tylko wtedy gdy sterownik ATA3.driver (lub coś koło tego) jest nieaktywny. Jeśli instalowałeś sterowniki, powinieneś zauważyć w s-s program CheckLMB. Przy starcie systemu przytrzymaj lewy baton myszki i menu się odpali. Można też czasowo wywalić ATA3.driver z s-s, lub po prostu przed wstawić znak ";". Ja też mam SFSa.

Ostatnia modyfikacja: 05.10.05 15:27
[#11] Re: SFS i FastATA2 - moze konflikt???

@Lokaty, post #8

Mam rozumieć że nie odpala się Ata3Prefs po uruchomieniu systemu ?
Jeżeli tak to może to być poza tym co inni podali wina czcionki jaką masz ustawioną.
Ata3Prefs nie lubi czcionek nieproporcjonalnych albo proporcjonalnych. Nie za bardzo się na tym znam więc dokłdnie nie wiem których
W każdym razie na próbę ustaw standardową czcionkę. Oczywiście jeżeli zmieniłeś ustawienia standardowe dla czcionek.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem