[#1] HDD w CDTV.
Witam,

posiadam CDTV z intefejsem TOMS oraz 1 GB dyskiem Seagate. W zestawie jest tez rozszerzenie pamićci Elbox 2 Mb i przełącznik Kickstart MicroLuc 1.3/3.0 dedykowany CDTV. Otóż od jeksies czasu mam problemy ze startrem systemu z HDD. Po włączeniu komputera Amiga nie potrafi zabootować systemu i czasem pomoga dyskieta systemowa a czsem dostanie sić do menu bootowania i tam pozmienienie priorytetu urzadzeń (ciekawe tylko że nie potrafi zapamićtać tych ustawień na dłużej). Czasem sić zabootuje ale barrdzoooo wolno działa... Wczesniej jak dysk był podzielony na dwie partycje zdażało sić ze dochodziło do uszkadzania danych i w konsekwencji musiałem założyć jedną partycjć i tak działa bez formatu i gubienia danych. Tylko wkurza mnie to działanie i nie działanie bootowania dysku. Dodam że mam włączony CDROM (myślałem że to przez to ale raczej chyba nie). Mam też dodatkowe pytanie: czy mozna podłączyć nowszy dysk SCSI do CDTV i czy bedzie on szybciej działał ?

Pozdrawiam!!!
[#2] Re: HDD w CDTV.

@_-_Maciej_-_, post #1

wielkie dzieki za pomoc ! :(
[#3] Re: HDD w CDTV.

@_-_Maciej_-_, post #1

Podociskac (posprawdzac polaczenie) wszystkie scalaki, rozrzerzenie, przelacznik kickstartów itp.
W HDToolbox ustawia sie na stale priorytety bootowania.
Mozesz podlaczyc nowszy dysk SCSI, ale polecam do 4GB, a czy bedzie dzialal szybciej, to zalezy juz od mozliwosci kontrolera SCSI
[#4] Re: HDD w CDTV.

@_-_Maciej_-_, post #1

Masz zadki sprzed i jeszcze zadsze rozszerzenie.
Nie jestem pewien ale widze dwa rozwiazania:
1. to co napisal Norbert + ewentualna wymiana tasmy SCSI
2. pada dysk i wstawienie jakiegos innego dysku zalatwi sprawe.
[#5] Re: HDD w CDTV.

@RadoslawF, post #4

Masz zadki sprzed i jeszcze zadsze rozszerzenie.

Valvicie Ty cicho siedzisz a ja gore.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem