[#1] Pytanie port IDE A600
Przez nieuwagę ułamałem sobie pin w swojej A600 (port IDE) a jako że jestem w tych sprawach laikiem to czy ktoś już naprawiał tego typu usterki i czy nie było potem problemu z działanem urządzeń w tym porcie. Na nieszczęscie ów pin utknął w taśmie 2,5 więc będę musiał pokombinować żeby go stamtąd wydostać.
[#2] Re: Pytanie port IDE A600

@miro_78, post #1

odlutuj go ze spodu wyciagnij reztki oczysc miejse lutowania wloz utnij z jakiegos starego dysku 2,5 jeden pin staraj sie aby byl jak najdluzszy i wlutuj go nigdy jzu nie bedzie tak ladnie jak oryginalnie ale wazne zeby dzialalo filozofi niema
[#3] Re: Pytanie port IDE A600

@Blendor, post #2

ok dziekuje za informacje tak myslalem ale wolalem zapytac kogos bardziej obeznanego w temacie.
[#4] Re: Pytanie port IDE A600

@miro_78, post #3

jestem amator sam sie ucze dopiero lutowac ale na spokojnie jeden dzien wolnego bez nerwow i zrobisz to dobrze byle bez nerwow i dobry sprzet dobra lutownica iglica np jakis solomon nie zadna grotowa bo popalisz wszystko na okolo
[#5] Re: Pytanie port IDE A600

@miro_78, post #1

Kiedyś (kilkanaście lat temu - gdy dyski kosztowały fortunę) dostałem od kumpla pecetowca dysk twardy o zawrotnej pojemności 130MB ze wyłamanym pinem. Ponieważ jestem laikiem w lutowaniu podszedłem do zagadnienia inaczej - do taśmy 40 pin włożyłem kawałek drutu miedzianego który zwierał się z miejscem po pinie w dysku twardym. Ten dysk w Amisi miałem przez dobre 8 lat.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2012 19:12:56 przez waldiamiga
[#6] Re: Pytanie port IDE A600

@miro_78, post #3

Taka małą uwaga, postaraj się użyć lutownicy o mocy max. 30 Watt. Amisia ma luty z czasów kiedy UE nie strarła się uczynić nas o wiele zdrowszymi (luty ROHS) więc powinno się udać, teoretycznie maksymalna moc lutownicy na płytach Amisi to 50 Watt, aczkolwiek znałem gościa który lutował lutownicą 100 Watt i się nie bał Nie polecam sprawdzania !!!
[#7] Re: Pytanie port IDE A600

@macsad, post #6

30 Watt to trochę mało za szybko wystygnie grot przy lutowaniu większych padów (np. masa). Dobra stacja lutownicza do takiej zabawy to moc max 80 Watt z regulacja temperatury (optymalna temperatura grota dla lutowia SnPb to 340 - 360 stopni) z odpowiednim, koniecznie czystym i pobielonym grotem (nie koniecznie cieniutkim jak igła) i dobry topnik. Ja używam Wellera WSD81 z kolbą 80W wyposażoną w grot o szerokości 0.9 mm i jestem bardzo zadowolony ale to już sprzęt z górnej półki.
Co do wymiany złącza IDE można je posztukować ale lepiej wymienić na nowe bo skoro jeden pin odpadł to za niedługo obłamać się może jego sąsiad.
Pozdrawiam i życzę owocnych napraw.
[#8] Re: Pytanie port IDE A600

@Amiksds, post #7

tez tak sadze 30watowa to nie odlutuje starych lutow :)

bedzie sie meczyl i sie tylko wkurzy przed odlutowaniem starego lutu jak bedziesz mial klopot doloz troszeczke nowego ale malutko wtedy automatycznie roztopi sie stary lut 20 letni pochodzenia amigowego :) i ten piekny zapach :) amigi
[#9] Re: Pytanie port IDE A600

@Blendor, post #8

Narazie do czasu nabycia odpowiedniej lutownicy zastosowałem rozwiązanie zastępcze. Podłączyłem normalnie taśmę bez wyjmowania pinu który w niej utknął Amiga działa formatuje, kopiuje, i kasuje poprawnie pliki nic się nie zawiesza.
[#10] Re: Pytanie port IDE A600

@miro_78, post #9

Może miałeś szczęście i wyrwałeś mało znaczący pin? TUTAJ jest jakaś rozpiska sygnałów na złączu IDE 44 pin i sprawdź jaki to sygnał.
[#11] Re: Pytanie port IDE A600

@gorzyga, post #10

Jest to pin ground jeśli dobrze rozszyfrowałem schemat górny prawy pin.
[#12] Re: Pytanie port IDE A600

@miro_78, post #11

czyli uziemienie moze daltego to dziala przetestuj dokladnie nagrywanie , odczytywanie ja mialem jeden pin spieprzony w tasmie przy hd to niby bylo ok ale komputer dziwnie dzialal czasem nie wstawala czasem sie resetowal i tak wkolko cyrki jakies myslalem ze cos w amidze zwalone
[#13] Re: Pytanie port IDE A600

@miro_78, post #11

Czyli jest to masa (nie uziemienie :)) Jest ona podłączona w wielu miejscach, więc bez tego jednego jej podłączenia wszystko powinno śmigać jak należy. Z tego co mi się wydaje, najważniejsza jest ta masa na dole, przy zasilaniu +5V - może ona być kluczowa dla pracy dysku 2,5 cala zasilanego bezpośrednio ze złącza IDE (dysk taki ma spory pobór prądu, szczególnie przy włączeniu, jak się rozpędza).
[#14] Re: Pytanie port IDE A600

@gorzyga, post #13

gorzyga przyzwyczajenie elektryczne uziemienie masa to to samo czyz nie?:)
[#15] Re: Pytanie port IDE A600

@Blendor, post #14

Uziemienie to połączenie między punktem neutralnym lub obudową a ziemią (pośrednio lub bezpośrednio), uziemienie nie jest połączeniem roboczym (czyt. nie powinien płynąć przez nie prąd w normalnych warunkach) tylko ochronnym ;) natomiast masa jest umownym punktem odniesienia, względem którego mierzymy pozostałe napięcia.

Miro_78, sprawdź czy ten pin w dysku łączy się z innymi masami w złączu, jeśli tak to możesz sobie ta masę zignorować, zazwyczaj wszystkie masy są ze sobą połączone planem masy i brak jednego pinu nie robi różnicy.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2012 17:31:13 przez rafgc
[#16] Re: Pytanie port IDE A600

@rafgc, post #15

Schemat który podał gorzyga dotyczy dysku twardego 2,5 40 pin plus 4 piny na zworki jak dobrze rozumiem zatem w złączu IDE Amigi występuje 40 pinów stąd pominąłem 4 górne. Jeśli zastosuję inna taśmę Amiga uruchamia się ale bez złącza IDE (ekran romu 3.1- prośba o włożenie dyskietki). Potestuję jutro Amigę dokładniej wrzucę jakieś duże pliki i będę je kopiował z karty do ramu z ramu na CF. Na chwilę obecną uruchamiałem kilkanaście gier z CF-ki w WHDload obyło się bez problemów więc wnioskuję że wystarczy aby pozostały w taśmie pin zwierał się z miejscem na złączu Amigi i jest masa
[#17] Re: Pytanie port IDE A600

@miro_78, post #16

Złącze IDE 2,5 cala ma 44piny. Na zdjęciu jest rzeczywiście dysk, ma on 44piny + cztery górne piny od zworek. Złącze IDE 3,5 cala posiada 44 piny - oba standardy jeżeli chodzi o numeracje są komatybilne, dodatkowe 4 piny są do zasilania (na obrazku jest to dokładnie zaznaczone - ramką z lewej strony pokazuje standard 44pin, a z prawej standard 40pin).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem