[#31] Re: Uszkodzony A2000-HC+8. Potrzebny mierniczy.

@XeNeS, post #19

No i sam sobie odpowiem.

Wygląda na to że kontroler ma jakiś limit - plus konfigurację zapisywaną gdzieś tam.

Udało mi się ożywić dysk 4.3GB aby pracował jako 260MB, widoczne są wszystkie trzy urządzenia tj.

- ID0 HDD 52MB jako 52MB
- ID1 HDD 4.3GB jako 260MB
- ID2 CD
- terminacje, kolejności na taśmie i inne cuda nic nie dawały.

Dodatkowo jedna ciekawostka - A2620 2MB żre się z w/w kontrolerem - konieczne jest jest zezworkowanie go na tylko 4MB, konfiguracja z 6MB i 8MB działać nie chce

Teraz mam jedno pytanie: czy ktoś ma dostęp do ROM'u V4.15 dla w/w GVP?

Obecnie mam V4.0 i chciałbym zmienić go na maksymalnie świeży.

Pozdrawiam,
[#32] Re: Uszkodzony A2000-HC+8. Potrzebny mierniczy.

@XeNeS, post #31

Commodore zawsze robiło kiepskie karty procesorowe od czasów A2000 do A4000. Karty A2620 i A2630 adresują pamięć w obszarze zwykłego fastu więc nie jest dziwne że z fastem na zwykłej karcie wywołuje konflikty. Dołóż w swojej A2620 pamięci do 4MB lub sprzedaj i kup inne turbo.

Sprawne GVP HC+8 rozpoznaje cztero gigowy dysk, dla pewności wywal inne urządzenia z taśmy i sprawdź tylko z tym dyskiem.

Pozdrawiam
[#33] Re: Uszkodzony A2000-HC+8. Potrzebny mierniczy.

@RadoslawF, post #32

A2620 została świeżo zakupiona, więc na razie nie będę przy niej mastrował.

Do obecnych zastosowań wielkiej różnicy nie ma czy mam 6MB czy 8MB FAST RAM.

Sęk w tym że kontroler dysk rozpoznaje, drugi 4.3GB również - problem jest z logicznym zaadresowaniem tego co widzi. Rozwiązania jeszcze nie znam...
[#34] Re: Uszkodzony A2000-HC+8. Potrzebny mierniczy.

@RadoslawF, post #32

Sprawne GVP HC+8 rozpoznaje cztero gigowy dysk

Jeżeli jest zainstalowany najnowszy ROM na karcie GVP.
Jeżeli ROM jest starszy - a tym samym GVP.device (czy jak mu tam) jest starszy, to większych partycji nie obsłuży. To samo miałem z Oktagonem 2008: ze starszym ROM-em widział tylko partycje do 250MB. Po zaprogramowaniu EPROM-u najnowszym ROM-em kontroler "cudownie" zaczął widzieć dyski i partycje 9GB. Większych nie testowałem bo nie miałem pod ręką większego dysku 50pin.
[#35] Re: Uszkodzony A2000-HC+8. Potrzebny mierniczy.

@stachu100, post #34

GVP.device mam w wersji 4.5, da się odczytać programowo wersję ROMu ? Bo na Amidze stoi monitor podpięty kablami do trzech komputerów i nie mam zamiaru tego rozpinać.

Pozdrawiam
[#36] Re: Uszkodzony A2000-HC+8. Potrzebny mierniczy.

@RadoslawF, post #35

Wersja ROMu karty to właśnie wersja gvp.device któren to program w ROM-ie karty siedzi.
Wystarczy w linii poleceń wpisać:
version gvp.device
i nacisnąć enter.
[#37] Re: Uszkodzony A2000-HC+8. Potrzebny mierniczy.

@stachu100, post #36

Czyli wątkotwórca powinien szukać nie 4.15 a 4.5.

Pozdrawiam
[#38] Re: Uszkodzony A2000-HC+8. Potrzebny mierniczy.

@XeNeS, post #33

[#39] Re: Uszkodzony A2000-HC+8. Potrzebny mierniczy.

@stachu100, post #36

Sęk w tym że niekoniecznie.

Ja mam ROM w wersji 4.0 a gvpscsi.device jest w wersji 3.15
[#40] Re: Uszkodzony A2000-HC+8. Potrzebny mierniczy.

@XeNeS, post #39

4.15 ? Seria I czy II ?
[#41] Re: Uszkodzony A2000-HC+8. Potrzebny mierniczy.

@Dark_luke, post #38

I tutaj jest wyraźne potwierdzenie, że potrzebuję 4.15

A więc - czy jest szansa na zastąpienie 27256 jakąś pamięcią flash, tak aby nie bawić się w UV?
[#42] Re: Uszkodzony A2000-HC+8. Potrzebny mierniczy.

@Dark_luke, post #40

Mam Series II, z pionowo ułożonymi pamięciami SIMM.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem