kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] PicassoII
Witajcie mam problem z moją A1200 rev1D4. Scandubler PicassoII ZIV Blizzard 060 32MB Phase5 HD 40Gb Os39 BB1 nie radzę sobie z zainstalowaniem Karty PicassoII czy to z P96 czy CyberGraphV4,system startuje do inicjacji karty potem wywala błąd 800000004 ADDdatatype disk wait for... mimo zainstalowania Data type. Karta Bez 060.library się uruchamia mogę ustawić w 800x600 16b ale lepiej nic nie dotykać bo w tej konfiguracji bez wsparcia bibliotek od 060 kończy się 800000004,próbowałem różnych wersji library ale bez rezultatu, czy to może być wina FPU lub MMU? POMOCY PLISSSSSSSS!
[#2] Re: PicassoII

@Cri1001010, post #1

Szczerze mówiąc, to z tego opisu właściwie nic nie wynika.

Spróbuj na czystym systemie z samymi zainstalowanymi bibliotekami 68060 i systemem RTG.
[#3] Re: PicassoII

@strim, post #2

Próbowałem na gołym 3.1 z bibliotekami i RTG wywala guru tak jak przy Os3.9 bez bibliotek da sie ustawić kartę ale na takim konfigu ciężko coś zrobić!
[#4] Re: PicassoII

@Cri1001010, post #3

W takim razie spróbuj jakiejś alternatywnej biblioteki 68060, np. tej z pakietu MMU.library. Choć Twój problem może mieć podłoże sprzętowe to wydaje się to mało prawdopodobne.
[#5] Re: PicassoII

@strim, post #4

biblioteki z MMU tez podmieniałem sloty ZIV na inne płyte na Rev.2B nic nie pomaga pache na procesor i inne nakładki poprawki na phase i dalej nic! dziwny problem
[#6] Re: PicassoII

@Cri1001010, post #5

1. Jeśli masz zainstalowane biblioteki CyberGraphics i Picasso to system będzie się wieszał, mogą być tylko od jednego z tych pakietów.
2. Jeśli nie masz poprawnego pakietu bibliotek 060 to też będzie się wieszał. A właściwy pakiet to krótka 040 przekierowująca do właściwej i długiej 060.
3 teoretycznie jest możliwe że masz niesprawną kartę graficzną, widać ja w bootmenu ?

Pozdrawiam
[#7] Re: PicassoII

@Cri1001010, post #1

Nie masz przypadkiem tapety na worbenchu czy w oknach?
Jesli tak, to przypuszczalnie datatypes nie sa "zgodne" z twoim prockiem.
Postaraj sie wszystkie "bajery" powylaczac.
[#8] Re: PicassoII

@RadoslawF, post #6

Karta jest widoczna w bootmenu i systemie
pakiet bibliotek 060.library są takie jak podajesz próbowałem z różnymi wersjami
program RTG instaluje albo P96 albo CG.

Kartę da się uruchomić w systemie po zainstalowaniu CG zapisuje ustawienia, po resecie GURU !!! to samo z P96

W katalogu Devs:Monitors zostawiam tylko PicassoII
Normalnie Ręce opadają
[#9] Re: PicassoII

@Cri1001010, post #8

A co sie dzieje jak Amige uruchomisz w PAL, potem recznie uruchamisz sterownik PicassoII (wczesniej wywal do z MONITORS).
Widac nowe rozdzielczosci w SCREENMODE?
Czy po wybraniu rozdzialki PICASSO, mozna pracowac w niej pod Workbenchem?
[#10] Re: PicassoII

@Norbert, post #7

Datatypes instaluje z pakietu CG lub nowsze efekt zawsze ten sam!,dziwi mnie jedno ze bez FPU karta z system odpala sie normalnie ale jak już pisałem nie moge wejść w żadne ustawienia nawet notatnik bo kończy się "GURU"
[#11] Re: PicassoII

@Norbert, post #9

Odpalam z Pal ustawiam kartę w CG np: 800x600 16B wchodzę w scernmode i GURU 800000004
3d,b,a różnie
[#12] Re: PicassoII

@Cri1001010, post #11

Pisz bardziej precyzyjnie, masz 060 więc nie bardzo rozumiem jak uruchamiasz system "bez FPU", od 040 nie ma kooprocesora luzem więc nie da się go wyjąć.
Skoro sprawdzasz z CyberGraphics nie możesz mieć w systemie bibliotek z P96, jak jakieś zostaną to będą zwiechy.
Na początek zrób czysty system 3.0 lub 3.1 i sprawdź na nim, bez żadnych tapet i upiększajek, jak ruszy to będziesz wiedział że sprzęt jest sprawny i trzeba szukać w sofcie.

Pozdrawiam
[#13] Re: PicassoII

@RadoslawF, post #12

SetPatch wykrywa procesor sam jako 060 wiec nie trzeba żadnych bibliotek Procesor odpala się bez instrukcji dla FPU Tylko pozaostaje 060+MMU. Dla systemu 3.1 bez bibliotek 060.library karta pracuje ok bez zawieszek, ale aby w pełni wykorzystać Blizza nie zbędne są biblioteki do dalszej pracy gdyż inaczej Phase pozostaje bezużyteczna a jego szybkość jest gorsza od 040 takie rozwiązanie nie ma sensu aby korzystać z PicassoII
[#14] Re: PicassoII

@Cri1001010, post #13

Czyli jak rozumiem karta graficzna działa poprawnie w 3.1 bez bibliotek 060 i 040, z nimi dzieją się cuda.
Pytanie czy używasz dobrych bibliotek, stare masz na dyskietce dodawanej do Blizzarda 060, nowsze na Aminecie, do tego są tam też nieoryginalne ale przyspieszające podobno prace sprzętu, zacznij od sprawdzania z oryginalnymi.

Kolejna sprawa to CGX ma błąd, w A1200 z Z2 w jego wyniku wzrastało w sposób widoczny obciążenie procesora ale system wstawał, w A4000 z Z3 następowała zwiecha, nie wiem jakie będą objawy w A1200 z ZIV, sprawę załatwiała instalacja patcha.

Pozdrawiam
[#15] Re: PicassoII

@RadoslawF, post #14

Dziekuję Wszystkim za pomoc PicassoII działa OK
Dla zainteresowanych:
Wymagania 68060.Library V46.16
68040.library V46.5
68040new.Library V46.5
68040old.Library V37.3D
Pakiet PicassoII-121
CGX 4 i najnowsze P96 nie działa!!!

POZDRAWIAM :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem