[#1] Program do dzielenia mp3
Poszukuje programu którym mogłbym podzielić jedną dużą mp3 na kilka
mniejszych chodzi mi o to żebym w takim programie mógł sobie
wczytać mp3 wyciąć kawałek i potem zapisać go jako osobny utwór.
[#2] Re: Program do dzielenia mp3

@Wieslaw, post #1

Przekonwertuj sobie MP3 do WAV'a lub AIFF'a (użyj np. AHI FileSave), co do edytora audio to ja używam: AudioEvolution, SoundBox, SampleZ - poszukaj czegoś na Aminecie. Po wszystkim zenkoduj do MP3 np. Lame'm (jest też do niego GUI TheMpegaGUI). Osobiście nie spotkałem się/nie używałem edytorów audio, które operują na plikach MP3. Możesz spróbować wykorzystać datatyp MP3, jeśli program obsługuje tę zaletę systemu :)

[#3] Re: Program do dzielenia mp3

@CzAjA, post #2

Jest to jakis sposob, ale spowoduje utrate jakosci wzgledem pliku pierwotnego....

Są programy do bezstratnego dzielenia mp3. Za pewne jest na Ami jakis port open-source'owego programiku sluzacego do tego celu. Na PC uzywam BeSplita, ale on akurat nie jest open-source'owy....

Ostatnia modyfikacja: 25.09.05 13:26
[#4] Re: Program do dzielenia mp3

@CzAjA, post #2

też kiedyś szukałem czegos takiego i o ile mnie pamięć nie myli to można z pomocą SampleZ ciąć mp3 bez żadnych wcześniejszych konwersji.
[#5] Re: Program do dzielenia mp3

@R-Tea, post #4

No tak okazało się że SampleZ ma taką możliwość :)

[#6] Re: Program do dzielenia mp3

@CzAjA, post #5

ale wy ludzie macie problemy!!!!
zapuszczacie taki programik do dzielenia plików binarnych
'joiner', włączacie żeby dzielił i wio!
[#7] Re: Program do dzielenia mp3

@fazo, post #6

przyjemniej użyć edytora audio, przedewszystkim dlatego że słyszysz co tniesz i masz graficzny podgląd

[#8] Re: Program do dzielenia mp3

@CzAjA, post #2

W archiwum jest dobry prosty program do konwercenia AudioConverter :)
http://aminet.net/package.php?package=mus/play/TKPlayer.lha

A do dzielenia mp3 w ciemno może być ten program :)
http://aminet.net/package.php?package=util/misc/JoinSplitter.lha

heh tam pisze, że program działa tylko na ppc
[#9] Re: Program do dzielenia mp3

@Wieslaw, post #1

No Panowie, jestem pod wrazeniem. Uzywalem juz nieraz SampleZ i nie udalo mi sie nim podzielic mp3. Conajwyzej wczytac go do SampleZ (ktory dekoduje go do "sampla") i zapisac juz tylko jako Wave/Aiffa :)
[#10] Re: Program do dzielenia mp3

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Kiedys probowalem podzielic JoinSplitem. Moze uzylem zlej wersji, ale drugi i kolejne pliki na AmigaAMPie zamiast grac tylko "bulgotaly". Pewnie trzeba jeszcze odpowiednio zmienic naglowek kolejnych plikow...
[#11] Re: Program do dzielenia mp3

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Dzielenie w ciemno odpada bo dokladnie to chodzi mi o to ze mam mp3
100mb ktora to sie sklada z kilkunastu piosenek i chce je miec osobno
co do sysyemu to mam pegasosa :D tutaj dodam ze wszelkie emulatory
linuxy itp. odpadaja bo ich jeszcze nie mam poprostua co do programow
to np samlemanager optfafi podzielic mp3 lecz juz zapisac w tym
formacie nie da rady :( Kiedys bawilem sie demo SoundFx czy cos
podobnego w kazdym razei teraz nie wiem co z tym programem sie dzieje
i czy potrafi rowniez na mp3 dzialac, nie chce mi sie wierzyc iz dotad
nikt nie napisal nawet prostego programiku ktory by wycinal i
zapisywal mp3, zreszta mi jest to obojetne co to za program moze to
byc nawet
cos do nagywania coby taka funkcje posiadalo :D

Pegasos I

[#12] Re: Program do dzielenia mp3

@Wieslaw, post #11

Uzyj jednak SampleZ (lub np. Sample Managera itp.). Jednk musisz wziac od uwage ze zdekoduje on mp3 do 16 bitowego sampla i pozniej trzeba go znowu spakowac do mp3, co przyniesie strate jakosci. Pakuj najlepiej na VBR+JStereo.
Jezeli masz masz zamiar pozniej muze wypalic na Audio CD, to trzeba dokladnie podzielic Sampla. SampleZ tego nie oferuje normalna metoda i trzeba uzyc tricku - wczytac za pomoca copy/paste caly utwor do bufora (bedzie potrzebny duzy obaszar na HD) i nastepnie trzeba wklejac caly utwor, i "cutowac" go, nastepnie znowu kopiowac i kroic kolejne fragmenty. Dzieki temu mozna idealnie podzielic caly dluuuugi kawalek.
PS. Jezeli chcesz kroic ktoras z plyt Mike Oldfielda lub Pink Floyd, to moze poprostu daj znac ;)
[#13] Re: Program do dzielenia mp3

@fazo, post #6

taaa, żeby przerwać wokaliście w połowie słowa?
[#14] Re: Program do dzielenia mp3

@Andrzej Drozd, post #9

dokładnie tak. Sam osobiście też szukam programu do bezpośredniej obróbki MPEG Audio, ale jak dotychczas nie znalazłem żadnego sensownego. Zostaje SampleZ (wczytuje MPEGA), odpowiednio potraktować sampla, a następnie zapisać i przekodować do MP3. Polecam Lame z VBR + Joint + -q=0 lub 1 (w starszych wersjach Lame) + -X=0 + -V--abr=160 (albo inna średnia, powstrzymująca przed zbytnim "wzrostem" pliku). Reszta opcji zależy od gustu enkodującego. Co do obsługi opcji w GUI polecam TheMPEGEncGUI z aminetu

[#15] Re: Program do dzielenia mp3

@fazo, post #6

W ten sposób plikiem mp3 będzie tylko pierwszy wycięty kawałek, a po drugie ucięty totalnie w ciemno (a raczej na głucho).
Tym sposobem możesz ciąć sobie co najwyżej RAWy (surowe dane ułożone w kolejności, bez żadnych standardów, formatów...)
Co innego jeśli plik ma być podzielony tymczsasowo (np.: do przeniesienia e-mailem) a następnie połączony w całość.
A tak wogóle "Joiner" służy właśnie do łączenia plików.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem