[#1] Karta CF + CDROM na wspólnym kablu
Witam!
Podłączyłem adapter+karta CF(master) do A1200 KS 3.1 na wspólnej taśmie IDE z cd-romem(slave). Na karcie zainstalowany jest system "ClassicWB ADV". System startuje poprawnie ale cdrom nie jest widziany. Czy może mi ktoś wyjaśnić jakie sterowniki, wpisy itd są potrzebne aby napęd był widziany?

pozdrawiam!
[#2] Re: Karta CF + CDROM na wspólnym kablu

@HotIce, post #1

A zworkowanie masz odpowiednie? CF Master, a CD Slave.

No chyba masz - nie doczytałem. Sorry.

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2012 21:59:57 przez TUPCOM
[#3] Re: Karta CF + CDROM na wspólnym kablu

@TUPCOM, post #2

dodam jeszcze że mam dysk 3,5 który dostałem raze z kupioną amigą i z zainstalowanym przez poprzedniego właściciela systemem. Kiedy podłączę ten dysk z cdromem to jest widziany. Natomiast kiedy zamiast dysku mam podpiętą CF i startuje tego ClassicWB to napędu już nie ma.. Podejrzewam że jest to kwestia sterownika i może jakiegoś wpisu w mount list czy coś takiego... Ten system na HD pewnie posiada odpowiednie pliki i wpisy ale nie wiem jak to odszukać...

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2012 22:42:51 przez HotIce
[#4] Re: Karta CF + CDROM na wspólnym kablu

@HotIce, post #3

Sprawdz ma dysku twardym mountliste do CDROM. Prawdopodobnie nazywa sie CD0.
Zobacz jaki DEVICE jest uzyty do obslugi napedu.
Wklej tutaj.
[#5] Re: Karta CF + CDROM na wspólnym kablu

@Norbert, post #4

w katalogu DEVS jest plik MountList ale nie ma tam żadnego wpisu odnośnie CDromu. Nie widzę nigdzie CD0, gdzie szukać? W DEVS jest natomiast plik "atapi.device" W tym systemie zainstalowany jest też program IDEFIX - nie wiem dokładnie do czego służy. Poprzedni właściciel miał na wspólnej taśmie 4 napędy.
[#6] Re: Karta CF + CDROM na wspólnym kablu

@HotIce, post #5

Zobacz katalog DEVS/DOSDRIVERS i STORAGE/DOSDRIVERS
[#7] Re: Karta CF + CDROM na wspólnym kablu

@HotIce, post #5

Odpal dysk i kartę zamiast CD, przekopiuj zawartość katalogów DEVS i L z dysku na karte i już. :)
Jeśli na dysku w DOSDrivers nie ma pliku CD0, może on być jeszcze w katalogu WBStartup.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem