kategoria: A1200
[#1] Amiga i monitor/TV LCD 19 zrywa obraz
Witam postanowiłem podłączyć Amigę do Monitora z funkcja TV. Lecz niestety obraz raz skacze raz jest dobrze tak na zmianę co 0,5 sekundy. Podłączałem przez RF-RF i Comp-AV (chncz) jest tak samo w obydwu przypadkach. Oraz startowy z "dyskietką" działa ok, lecz jak załaduje workbench zaczyna skakać. Jakiś sterownik jest potrzebny? na zwykłym TV CRT wszytko jest dobrze...? niedługo będę montował kabelek RGB może on coś pomoże w tym przypadku ?
[#2] Re: Amiga i monitor/TV LCD 19 zrywa obraz

@sokooldeer, post #1

Skoro "latająca dyskietka" wyświetla się poprawnie wywalił bym wszystko z Devs:monitors.
Jak masz podkręcona rozdzielczość to też wywal te ustawienia.

Pozdrawiam
[#3] Re: Amiga i monitor/TV LCD 19 zrywa obraz

@RadoslawF, post #2

OK sprawdzę podzielę się wynikiem, a te ustawienia rozdzielczości gdzie się je "wywala"?
[#4] Re: Amiga i monitor/TV LCD 19 zrywa obraz

@sokooldeer, post #3

Skasuj pliki overscan.prefs i screenmode.prefs z sys:prefs/env-archive/sys/ .

Pozdrawiam
[#5] Re: Amiga i monitor/TV LCD 19 zrywa obraz

@RadoslawF, post #4

Witam niestety nic nie zadziałało z wykasowania tych plików...
[#6] Re: Amiga i monitor/TV LCD 19 zrywa obraz

@sokooldeer, post #5

skopiuj do devs/monitors HighGFX lub HD720 z boing3
[#7] Re: Amiga i monitor/TV LCD 19 zrywa obraz

@sokooldeer, post #5

Zawartość devs/monitors wywaliłeś do storage/monitors ?

Pozdrawiam
[#8] Re: Amiga i monitor/TV LCD 19 zrywa obraz

@RadoslawF, post #7

A nie nie, wywaliłem ogolnie czyli usunolem -(debil) :D, ale zapisalem na CFpcmcia wiec wrzucę z powrotem do storage/monitors tam był plik "PAL". A tak przy okazji ktoś mógł by podać mi link do działającego dobrze adaptera VIDEO(AMIGA)-RGB(SCART) lub VIDEO(AMIGA)-VGA MONITOR(PC). Widziałem prę takich schematów ale chciał bym jakieś sprawdzone :) na których ktos z PPA się wzorował i działają:)

Dzięki
[#9] Re: Amiga i monitor/TV LCD 19 zrywa obraz

@sokooldeer, post #8

Pomysły na temat programowego rozwiązania problemu się kończą.
Ostatnie podejście to nie uruchamiaj Amigi z HD/CF tylko z dyskietki, jeśli objaw zostanie to masz jednak problem sprzętowy, jeśli zniknie to masz do wyczyszczenia skrypty startowe i katalog WBStartup.
Zanim zaczniesz walczyć z przelotką VGA doprowadź do poprawnego działania na monitorze PAL.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem