[#1] Problemy z IDEFIX
Witam

Niedawno zmieniłem kartę Turbo z Elboxa1230 na Apollo40/40 i od tego czasu mam problem z IDEFIX

Od razu zaznaczę że cały system był przeinstalowany od nowa

Problem polega na tym, że bardzo często po resecie za pomocą trzech magicznych klawiszy pojawia się okienko "Can't open Atapi Unit 0" i system
się zatrzymuje"

W zasadzie problem nie występuje po resecie twardym ( po włączeniu zasilania)

Próbowałem już róznych rzeczy - waity w S-S , wymiana CD-ROMu na inny,przepięcie CDROM na drugi kanał IDE i nic

I stąd pytanie - czy jest to jakiś błąd IDEFIX-a . Czy jest jakiś inny soft ktory obsłuży zarówno 4xIDE i CDROM

Moja konfiguracja
A1200 Infinitv,Apollo40/40 32MB,
IDE0 -HDD+CDROM
IDE1 -HDD+nic
[#2] Re: Problemy z IDEFIX

@sajgon, post #1

sprawdź czy masz bibliotekę 68040.library - dużo dziwnych problemów pojawia się przy braku tej biblioteki po wymianie procesora na 68040
[#3] Re: Problemy z IDEFIX

@wali7, post #2

Mam tą bibliotekę

Dziwi mnie tylko to że problem jest po miekkim resecie

A wracając do tematu - jakiś inny soft do obsługi 4xIDE ??
[#4] Re: Problemy z IDEFIX

@sajgon, post #3

może eide.device? nigdy nie używałem więcej niż 2 urządzeń IDE w A1200, to nie jestem pewien...
poszperaj w Aminecie...
[#5] Re: Problemy z IDEFIX

@wali7, post #4

ja mam tez apollo 40/40 32mb
os 3.9 boing 2
zainstalowane remapollo aby zmapowac kick3.1
sam wykonalem kabel ktory obsluguje 4 urzadzenia ide ja mam
1.Hd pod unit 0
2.Hd pod unit 1
3.CD-RW unit 2
4.CD-rom Unit 3
i wszystko chodzi jak nalezy nigdy nie mialem tego problemu jak
chcesz to wysle ci moj startup-sequnce lub plik prefs z idefix
aha jakiego idefixa uzywasz
ja mam idefix-max to jest ostanie wersja
jak masz gadu to kontakt jest szybszy
[#6] Re: Problemy z IDEFIX

@koksik, post #5

Poprosze S-s i Prefsa na adres t_kisielewski@vp.pl

Bedę bardzo wdzięczny - nie mogę teraz sprawdzić która to jest wersja Idefixa (jestem w pracy) - ale to ta która lezy obecnie na Aminecie

pozdrawiam
[#7] Re: Problemy z IDEFIX

@sajgon, post #6

wysylam a jakby co t wal do mnie na gg jestem do 14 i od 19
[#8] Re: Problemy z IDEFIX

@koksik, post #7

Ok dzieki - popróbuję - tylko ja mam wb3.1 - ale nie sądzę aby mialo to znaczenie ))

pozdrawiam
[#9] Re: Problemy z IDEFIX

@sajgon, post #1

Jesli faktycznie pokazuje Ci sie ""Can't open Atapi Unit 0", to masz DEVS:DOSDRIVERS moutliste do CDROM do UNIT 0, co nie jest zgodne z prawdą. Ty masz CDROM pod UNIT 1.
Sprawdz to i odpisz.
[#10] Re: Problemy z IDEFIX

@Norbert, post #9

Przepraszam mój błąd - faktycznie pokazuje się zę nie może otworzyć Atapi Unit 1 - ale tylko po miękkim resecie - po twardym jest wszystko ok

A może jakiś inny soft który obsłuży 4xIDE ?
[#11] Re: Problemy z IDEFIX

@sajgon, post #10

Sprobuj eide.device. Dziala na pewno z 4 urzadzeniami.
Nawet z Fastata dziala zamiast ata3.driver
[#12] Re: Problemy z IDEFIX

@Norbert, post #11

Skąd to wziąć - na Aminecie nie mogę znaleźć - a czy obsługuje to również CD-ROM - czy muszę jeszcze dodać coś ??? co polecacie ????
[#13] Re: Problemy z IDEFIX

@sajgon, post #12

jak wczesniej pisalem idefix tez obsluguje 4xide
sam tak mam i dziala tylko w opcjach nalezy pozmieniac
[#14] Re: Problemy z IDEFIX

@koksik, post #13

Koksik czy mogę prosic o jeszcze raz przesłanie PREFS i S-S -do tej pory nic nie dostałem t_kisielewski@vp.pl

Ostatnia modyfikacja: 05.10.05 10:07

Ostatnia modyfikacja: 05.10.05 10:07
[#15] Re: Problemy z IDEFIX

@sajgon, post #14

wyslalem jek dostaniesz to odpisz
[#16] Re: Problemy z IDEFIX

@sajgon, post #12

Też polecam EIDE.device - na Aminecie nie ma, nie wiem skąd to ściągnąć, było na płytkach MACD, na pewno ktoś to ma. Uwaga - były dwie wersje - zabugowana i nie, bug objawiał się pojawianiem checksum errorów na HDD po odpaleniu eide na niektórych dyskach (nie ma reguły - na jednych ta wersja działa, na innych nie - trzeba sprawdzić). Ta druga lepsza nie ma tych błędów. Ja niestety mam tę gorszą - jakby co, daj znać, możesz dostać na priv. Może ktoś inny ma tę drugą...
Obsługuje CD, potrzebujesz filesystem (są na Aminecie, jak również w OS3.1 jest) i mountlistę (można przerobić tę od Ide-Fix).
Moim zdaniem EIDE jest lepszy - robi to samo co Ide-Fix, jest mniejszy, poprawia też osiągi twardych dysków.
[#17] Re: Problemy z IDEFIX

@wali7, post #16

Przyszlo mi cos do glowy. Jezeli kontroler o ktorym
mowa jest technicznie podobny (lub taki sam) do
buforowanego kontrolera elboxu (byly takie przed FastATA),
to mozna sprobowac uzyc dyskietki EIDE, na ktorym jest
jedna z pierwszych wersji ata3.driver. Jakby co to podesle.
Natomiast co do sterownikow CD-ROM to trzeba uzyc
np. CacheCDFS z odpowiednia mountlista.
[#18] Re: Problemy z IDEFIX

@Andrzej Drozd, post #17

Niestety nie jest to kontroler - tylko prosta płytka która robi podwajanie portów (Micronik) - to samo mozna zrobić nawet na kablach do HDD i CD

-patrz mail Koksika

Ostatnia modyfikacja: 05.10.05 12:46
[#19] Re: Problemy z IDEFIX

@sajgon, post #18

użyj EIDE.device - na Twoim urządzeniu pójdzie...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem