kategoria: A1200
[#1] Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum, i świeżym amigowcem, więc proszę o wyrozumiałość. Moja pierwsza miłość to Atari 8 bit

Jestem świeżo upieczonym posiadaczem dwóch amig, które zdażyło mi się dostać za darmo. Pierwsza to 2000 z kontrolerem SCSI i akceleratorem a2620 - ta bedzie sprzedana, aby sfinansować naprawę drugiej

Druga to 1200 z acceleratorem Viper, gdzieś widziałem, że to klon DKB Cobra.
W Viperze brakuje jednego kondensatora, to będzie prosta naprawa, przy okazji wymienię pozostałe.

Od czego zacząć naprawę A1200? Podłączyłem ją do Molexa w PCie (dostałem bez zasilacza), nie włączyła się nawet.
1. Wymiana kondensatorów - to wiem, że najpierw. Jakie najlepiej użyć? Elektrolity czy talantowe + eletrolity?
2. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Chodzi mi o oczywiste rzeczy, jak bezpieczniki itp.
3. Jak już postawię wszystko na nogi, czy wartym jest dokładanie fpu do ACA i czy np. 16-32mb wystarczy mi na początek? (początek - kilka gierek, zaznajomienie się z podstawami AOS, trochę kodowania)

Zaczynam remont w nadchodzącym tygodniu.

Dziękujuję i pozdrawiam.
[#2] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@docentore, post #1

do molexa w pececie?

16 mb starczy w zupelnosci 32 to juz kosmos
dla amigi luksus to 8 mb duzo to 16 ogrom to 32
nie porownoj tego do PC:)
[#3] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@Blendor, post #2

dzięki,
tak do molexa w pccie, 12v i 5v + masa. W tygodniu dostaję zasilacz, też uszkodzony. Zamierzam wykorzystać kabel i zrobić zasiłkę z zasiłki do X360, czego mi się wala po chacie od groma.
[#4] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@docentore, post #3

Zacznij od tego, że zasilacz Amigowy ma jeszcze napięcie -12 V. Być może, przez to że do Amigi nie dostarczasz również i tego napięcia, to Ci się nie chce włączyć.
[#5] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@gilban, post #4

czyli +5V, G, +12V, -12V? to równica potencjałów powinna dać 24V. Sądziłem, że jest to pomyłka w schemacie, że -12v znaczy tyle co masa lini +12v. hmmm.
[#6] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@docentore, post #5

To tak nie jest. To jest osobna linia, jakby osobna faza przy prądzie zmiennym.

I zasilacz podaje osobny Amperaż dla napięcia +12V oraz - 12V.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2012 23:19:07 przez gilban
[#7] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@gilban, post #6

ok, dzieki za wyjaśnienie. Spróbuję jutro z zasilaczem ATX.
[#8] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@docentore, post #7

Przez pewien czas mialem Amige 1200 zasilana tylko przez zlacze stacji dyskow na plycie.
A potem sie dziwilem ze zle dzialal dzwiek i port serial. :)
Amiga uruchomi sie tylko przy zasilaniu +5 +12 GND
Odlacz karte turbo.
Amiga bez HDD bardzo dlugo "wstaje"
[#9] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@Norbert, post #8

Podłączyłem jeszcze raz, tym razem tylko +5 +12 i masa, od razu poczułem, że przwód od 5v smaży się. Sprawdziłem opór pomiędzy tą linią a masą - 0,2 Ohma.
Wymontowałem wszystkie elektrolity - zwarcie ustąpiło.

Zacząłbym już dziś wymianę, ale nie mam na stanie żadnych 1000uF kondensatorów. Czy 820uF wystarczyłoby?
[#10] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@docentore, post #9

Jeśli ten kondensator odpowiada za oczyszczenie napięcia zasilanie to powinno wystarczyć, ale wymień potem na taki jak powinien być.

Ktoś nad tym myślał jak to projektował.
[#11] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@Hubez, post #10

Dzieki, tymczasowo zastapie 1000uf przez 820uf zeby zobaczyc czy Amiga wogole wstanie. Docelowo wlutuje odpowiednie kondensatory
[#12] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@docentore, post #9

Uważaj na polaryzację elektrolitów lub tantalów, jak przylutujesz na odwrót to właśnie będziesz miał takie klocki, popłynie przez nie duży prąd.
[#13] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@docentore, post #11

Dobre 820uF zawsze lepsze od wylanych 1000uF. W typowych układach filtracji w praktyce obniżenie o niecałe 20% pojemności nie powinno mieć skutków ubocznych w pracy urządzenia. Wiele nie cyfrowych układów zadowoliło by się 200uF :)
[#14] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@Esio, post #13

Znalazłem 1000uf. Mam cały komplet, zabieram się do roboty. Wyrwałem też z pracy mały zasilacz od pudełka do filtrowania maili (260w) więc zasilacz też mam.
[#15] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@docentore, post #14

Ok wymieniłem wszystkie kondensatory na elektrolity. Pojemność identyczna, niektóre mają lekko więkdzy woltaż, co nie powinno wpłynąć na działanie.

Podłączyłem jak należy wszystko do zasilacza ATX, +12, +5, -12, G

Niestety Amiga nie wstała.

Mam dziwne oczyty napięć przy podłączonej amidze:
tam gdzie powinno być - jest
+12v +8v
+5v +0,2v
G -4.5v
-12v -16.5v

Gdzieś mam przebicie, ale nie za bardzo wiem gdzie szukać. Kondensatory nowiutkie prosto z Maplina.

Wdzięczny byłbym za okazaną pomoc

EDIT: znalazłem winowajcę - fdd.
Jak długo uruchamia się Amiga 1200 bez dysku twardego? Powinna być jakiś dysk obecny w stacji?

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2012 01:12:38 przez docentore
[#16] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@docentore, post #15

Amiga włącza się, ale wyświetla czarny ekran. Czekałem ponad 10 minut, bez rezultatu.
[#17] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@docentore, post #16

Dzis znowu usiadłem nad Amigą. Kilka pytań:
1. Czy A wystartuje bez podłączonego napędu
2. j.w ale klawiatury
3. Czy wymontowany modulator tv może mieć znaczenia?

Walę głową w mur i nie wiem co jest grane, zielona lampka sie zapala i to na tyle
[#18] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@docentore, post #16

Dzis znowu usiadłem nad Amigą. Kilka pytań:
1. Czy A wystartuje bez podłączonego napędu
2. j.w ale klawiatury
3. Czy wymontowany modulator tv może mieć znaczenia?

Walę głową w mur i nie wiem co jest grane, zielona lampka sie zapala i to na tyle
[#19] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@docentore, post #18

W ramach testów bywało że podpinałem gołą płytę do TV i zasilacza, jak pojawiła się latająca dyskietka znaczyło że Amiga ma szansę działać.
Płyty bez modulatora nie sprawdzałem, ale też powinna działać.

Pozdrawiam
[#20] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@RadoslawF, post #19

Bez modulatora powinna działać, moja 600 działa :)
[#21] Re: Udzkodzona A1200 - gdzie zacząć

@Mir3k, post #20

wiec problem leży gdzie indziej. ehhh życie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem