[#1] Obsługa Zorro
Posiadam płytę Micronika Zorro 5.02 taką jak tu. Mam problem z zainstalowaniem na niej pamięci. Wypróbowałem kilka kostek 4mb i 8mb, i nic. Nie wiem jednak jak powiny byc ustawione jumpery na płycie(te od JP1 do JP2). Nie wiem tez czy musi byc akcelerator żeby zadziałało. Sprawdzałem z Apollo, ale też nic. Czy ktos z forumowiczów posiada podobną płytę?
[#2] Re: Obsługa Zorro

@wuk, post #1

a jaki jest sens ładowania tam pamięci ?

jak masz kartę turbo to wogóle zapomnij o tym
ta pamięc jest bardzo wolna.
[#3] Re: Obsługa Zorro

@damianx, post #2

Sęk w tym, że chciałbym się pozbyć Apollo i zostać przy 8mb fast z zorro. I nie musiałbym płacić co najmmniej 230 zł za najprostszą kartę z ram, jak ostatnio poszła na allegro.
[#4] Re: Obsługa Zorro

@wuk, post #1

Po pierwsze - po włożeniu SIMMa uruchom Amigę bez karty Turbo lub z założoną odpowiednią zworką na busboardzie. Po drugie - testuj różne kości RAM, bo amiga jak to amiga - wybredna bestia. Co do zworek to chyba jest tak: JP1 - RESET, JP2 - TURBO (to znaczy jak masz Turbo, to zworka powinna być założona).

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2012 17:10:09 przez Jenot
[#5] Re: Obsługa Zorro

@Jenot, post #4

Spróbowałem kilku kostek, ale nie jestem pewien co do ustawień zworek. Obok slotu są następujące jumpery: ON, JP1,JP2 i JP bez numeru. W sumie cztery zworki. W wersji Micronika Zorro PCI z dwoma slotami 5.42, tez są cztery zworki i ilość pamieci ustawia się nimi wszystkimi. Mam do tamtej płyty manual w ramach manuala do obudowy Micronika. Nie mam natomiast nic do starszej wersji 5.02. Mozna testować bez, ale przy czterech zworkach to kłopotliwe.
[#6] Re: Obsługa Zorro

@Jenot, post #4

Dzięki za radę. Będę testował bez karty turbo. To jakaś wskazówka.
[#7] Re: Obsługa Zorro

@wuk, post #1

TEN temat Ci pomoże. Miałem ten sam problem.

Benedykt Dziubałtowski
[#8] Re: Obsługa Zorro

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

A czy to złącze nie służy przypadkiem do obsługi pamięci dla sprzętowego emulatora PC ?

Wiem, że mikronik, zresztą chyba nie tylko takowy zresztą zrobił. Po to są zresztą sloty ISA na karcie zainstalowane.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2012 20:14:39 przez gilban
[#9] Re: Obsługa Zorro

@gilban, post #8

Nie. Te gniazda sim umożliwiają zamontowanie ramu w amidze. Ram jest widoczny normalnie w systemie jako fast ram.

Benedykt Dziubałtowski
[#10] Re: Obsługa Zorro

@gilban, post #8

Te sloty ISA są dlatego, że karta z założenia miała służyć nie tylko do rozszerzania pamięci o dodatkowy FAST, ale i do innych celów. Jednak - na dzień dzisiejszy, jako obsada dla kości pamięci się idealnie i głownie nadaje.

Pozdrawiam pogodnie
Des
[#11] Re: Obsługa Zorro

@Des, post #10

Sloty isa służą do montażu kart isa typu grafika, siec, dźwiękówka itp itd. Cześć z nich można wykorzystać z poziomu amigi. Wymagany jest jednak emulator peceta. Sloty PCI można wykorzystać wraz z komputerem połówkowym.

Benedykt Dziubałtowski
[#12] Re: Obsługa Zorro

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Dzięki. Mam tą instrukcję. Ona jest do wersji ze slotami PCI 5.42 a ja mam 5.02, dokładnie te . Tym niemniej potestuje te ustawienia, ze zdjętą kartą turbo, i napisze czy coś ugrałem.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2012 22:38:47 przez wuk
[#13] Re: Obsługa Zorro

@wuk, post #12

Zorro II fajna sprawa. Z tymi lotami masz duże pole do popisu i możesz stworzyć Amigę w bardzo osobliwej konfiguracji choć będzie to niestety dosyć drogo.

Benedykt Dziubałtowski
[#14] Re: Obsługa Zorro

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

Popróbowałem wczoraj. Cztery jumpery z pozycją 0 albo jeden na każdym to 2 do potęgi 4 więc 16 mozliwości. Sprawdziłem dwie pamięci, 2 i 8mb i dałem spokój. A może się okazać, że trzeba jeszcze coś przełączyć :) Manual wersja do 5.02 Zorro Micronika. Z jednym slotem simm i tylko slotami isa. Jak ktoś ma to przeleje mu 20 zł na konto.
[#15] Re: Obsługa Zorro

@wuk, post #14

Sprawdź inne moduły simm. Ja maiłem ich całe pudełko a działało tylko kilka. Poza tym powiedz jak masz podłączone zasilanie. Czy przez sloty zorro czy przez Amigę. Same sloty są dosyć prądożerne i na dzień dobry zżerają sporo prądu. Pamięć również potrzebuje sztrumu

Benedykt Dziubałtowski
[#16] Re: Obsługa Zorro

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Zasilanie całości przez adapter na Zorro. Amiga wystartowała do systemu na HD w kilka sekund, 32 razy pod rząd przy ostatnich testach dwóch pamiątek, więc chyba OK. Przy założonej karcie turbo sysinfo widzi płyte Zorro, bez nie widzi. Zorro potrzebuje fastu więc musi miec albo z turbo albo z samej siebie. A to drugie mi umyka.
Mogę sprawdzić więcej pamięci, ale to oznacza 2 do potęgi 4 możliwości plus nieznana jakośc samej pamiątki powiedzmy zadziała co piąta to 80 prób :0 przy założeniu, że nic więcej nie musze zmieniać :)
[#17] Re: Obsługa Zorro

@wuk, post #16

Dlatego wolałbym manaul.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem