kategoria: A1200
[#1] Prośba o wycenę.
Witam.
Mam zamiar sprzedać i potrzebuję wyceny.
A 1200HD40 dysk zamieniony na 3,5'' (540mb) w tej chwili nie podpiety bo brak przelotki, dysk 2,5''mogę doł. ale nie oryginalny z amigi, zew. stacja dyskietek, cd rom, karta blizzard 1230 IV (phase 5) 68030RC 50C na tym jakaś pamięć, zasilacz, pokrywa na komputer.
Komp wyciagnięty z piwnicy. Startuje jak amiga bez hdd.
[#2] Re: Prośba o wycenę.

@ever, post #1

bez fotek ciezko wycenic wrzuc fotki wizualne - mysle ze powinienes wyciagnac 900 zl za ten zestaw
[#3] Re: Prośba o wycenę.

@HOŁDYS, post #2

Nie wiem jak się wrzuca fotki.
Moge wysłac na maila.
Obudowa w miarę biała, klawisze pożółkły, klapka pod kartą z małą dziurą, pewnie chodziło o lepsze chłodzenie.
Nie chcę fortuny. Miałem wystawic i sprzedać za ok 200zł ale okazało się, że w środku są jakieś bebechy. Trochę poszperałem w necie i widzę, że to dzisiaj jest coś warte.
Jak jest ktoś chętny to proszę o propozycję. Można nawet podjechać sprawdzić potestować.

Jeszcze ma jedną wadę. Wyłamany jeden pin na płycie w miejscu podpięcia hdd, jest pezylutowany od spodu i wyprowadzony kabelek

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2012 12:14:17 przez ever
[#4] Re: Prośba o wycenę.

@ever, post #3

Wystawiając na Allegro (ew. ebay) od złotówki dostaniesz dokładnie tyle ile wynosi aktualna cena rynkowa.
Najlepiej wystawić Amigę i kartę turbo na oddzielnych aukcjach. Dajesz w ten sposób większy wybór potencjalnym kupującym.
[#5] Re: Prośba o wycenę.

@ever, post #3

Wystaw na Allegro od złotówki i tyle.
[#6] Re: Prośba o wycenę.

@ever, post #3

Nie wiem jak się wrzuca fotki.

Robisz zdjęcie telefonem, kopiujesz foty do kompa, wchodzisz na np. http://tinypic.com , wysyłasz tam zdjęcia i wklejasz tutaj linki do zdjęć. :)
[#7] Re: Prośba o wycenę.

@ever, post #3

A skąd jesteś ?
[#8] Re: Prośba o wycenę.

@Hubez, post #7

Śląsk.
Tarnowskie Góry.

Dzięki za podp.

Oto kilka fotek

http://i42.tinypic.com/16bm29y.jpg
http://i41.tinypic.com/34ooq4g.jpg
http://i42.tinypic.com/30ddtsz.jpg
http://i40.tinypic.com/solbmw.jpg

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2012 15:53:52 przez ever

Zdjęcia aktualne tylko data w aparacie nie ustawiona.

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2012 15:55:40 przez ever
[#9] Re: Prośba o wycenę.

@ever, post #8

Mam jeszcze prośbę. Chciałem przed sprzedażą sprawdzić ten sprzęt. Kupiłem przelotkę do dysku. Teraz amiga sie odpala z hdd ale przez ułamek sekundy widać tylko coś ala pulpit i wyskakuje okno : "Please Insert Volume DF1 in any drive" Prosze o pomoc co dalej z tym zrobić. Dodam, że dysk ten siedział w amidze i pewnie jest tam zainstalowany jakis soft.
[#10] Re: Prośba o wycenę.

@ever, post #9

a startował dysk przed wsadeniem go z przelotką
[#11] Re: Prośba o wycenę.

@ever, post #9

może Ami wystartuj nie podłączając, zewnętrznej stacji.. a jak nie pomoże to wrzuć mu jakąś dyskietkę..
[#12] Re: Prośba o wycenę.

@stachu100, post #4

Wystawiając na Allegro (ew. ebay) od złotówki dostaniesz dokładnie tyle ile wynosi aktualna cena rynkowa.

Przepraszam, a jaka jest ta "aktualna cena rynkowa"?

Najlepiej wystawić Amigę i kartę turbo na oddzielnych aukcjach. Dajesz w ten sposób większy wybór potencjalnym kupującym.

I zarazem mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś mu kupi nie tylko kartę turbo ale i resztę :P

Jak ja lubię takie wątki czytać. Od razu zlatują się tutejsi "wyszukiwacze okazji" którzy później sprzedają to co kupili za X razy tyle

Ever, za samego Blizzarda dostaniesz ładnych parę stów. Popatrz sobie na aukcje po ile "tutejsi" sprzedawcy je sprzedają (jakoś nigdy nie widziałem aby ktoś z nich wystawiał coś takiego od złotówki).

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2012 11:21:32 przez Madman
[#13] Re: Prośba o wycenę.

@Madman, post #12

A ile jest warty Blizzard ? "tutejsi" sprzedawcy oferowali już takie karty po 900zł, są albo były po 700zł i chętnych do kupna nie było, BlizzardIII niedawno sprzedał się za około 550zł.
Zasada jest taka chcesz sprzedać za "cenę rynkową" wystawiasz od niskiego pułapu i sprzedajesz za ile wylicytowali albo chcesz sprzedać za minimum X, za tyle wystawiasz i czekasz, jak ten X jest odpowiednio wysoki to nie sprzedasz nigdy.

Pozdrawiam
[#14] Re: Prośba o wycenę.

@RadoslawF, post #13

Popieram przedmówcę.
Sam miałem dylemat co za ile, w końcu uznałem że nie ma sensu się bujać i wystawiłem od 1zł BCM.
Z osiągniętych cen byłem zadowolony :)

Z tym, co MadMan pisze o "wyszukiwaczach okazji" to muszę się zgodzić - rozśmieszyło mnie to, jak ujżałem swój sprzęt prawie miesiąc po sprzedaży, z ceną wywindowaną o jakieś 500zł (OKAZJA!!!) gdzie po 2 (może 3) tygodniach cena spadła do mniej-więcej tyle, za ile ode mnie kupiono...

Ja sprzedałem, dostałem to co chciałem :) ale takie zachowanie to po prostu jest... ;)

Koko Euro Spoko
[#15] Re: Prośba o wycenę.

@Tom Rain, post #14

Zgadzam się z Wami. Właśnie o tym pisałem. Ci co nie wiedzą ile ten sprzęt jest wart obecnie, jeśli tu nawet trafią i zapytają, mało kto im powie ile tak naprawdę można zawołać za taki sprzęt, prędzej powiedzą "wystaw od złotówki" (...a my już dopilnujemy aby wpadło w nasze rączki). A potem rzeczywiście ten sam sprzęt widać na aukcjach o kilkaset złotych drożej. Owszem, nikt o zdrowych zmysłach nie kupi takiego blizzarda za 9 stów ale na ebay takie rzeczy są rzeczywiście droższe niż u nas na allegro ;) Proponuję Everowi wstrzymać się ze sprzedażą i poobserwować inne aukcje a potem pójść na kompromis i sprzedać za taką cenę aby to się sprzedało ale żeby też miał satysfakcję z otrzymanej kwoty ;)

Jeszcze jedno. Koledze Everowi proponuję zajrzeć do działu Pręgierz do wątków o cenach na ebay, itp. ;)

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2012 12:01:02 przez Madman
[#16] Re: Prośba o wycenę.

@Madman, post #15

Ze swojego doświadczenia wiem, że aukcje od złotówki bez ceny minimalnej idą zwykle dużo wyżej niż Kup Teraz czy aukcje z ceną minimalną. A na pewno wyżej niż ceny wystawiane na ppa w dziale giełda ;) i jakoś nie wyobrażam sobie, żeby taką aukcję ktoś sobie "przypilnował" aby później wystawić dużo wyżej no chyba że dogada się ze sprzedającym przed zakończeniem. Jeśli ktoś twierdzi, że jest inaczej to chyba liczy na dogadanie się ze sprzedającym. Nie powiem, sam czasem też tak robię, ale tylko wtedy gdy sprzedawca napisze w treści, że chce się pilnie pozbyć towaru. Sam w swoich aukcjach zwykle piszę, że nie kończę przed czasem bo nie chcę zalewu maili z absurdalnymi propozycjami.
[#17] Re: Prośba o wycenę.

@Jenot, post #16

Z jednym zastrzeżeniem, jak sprzedajesz na rynku Amigowym coś taniego tak do 500zł to będzie co najmniej kilku chętnych do kupna i cenę odpowiednio podbiją, coś z zakresu od 500 do 1000zł chętnych będzie mniej a w skrajnych przypadkach może ich zabraknąć i licytacja stanie na sumie oferowanej przez handlarzy którzy kupią z zamiarem sprzedania drożej.
Przy rarytasach powyżej tysiąca złotych znaleźć u nas chętnego na kupno to już trzeba mieć prawdziwe szczęście.

Pozdrawiam
[#18] Re: Prośba o wycenę.

@Jenot, post #16

Niekoniecznie czasami za dobry sprzęt dostaje się dużo mniej niż jest to warte ale w ogólnym rozrachunku z cen od złotówki można być zadowolonym gdzieś dostanie się parę złotych mniej gdzieś parę złotych więcej. Wszystko zależy na ile Ever może potwierdzić 100% sprawnośc Blizzarda ewentualnie może zaproponować możliwość zwrotu jakby karta szwankowała bez tego wartość nieco spada obecnie Blizzard jakby nieco staniał a może to takie wrażenie na podstawie aukcji gdzie za 699 koleś wystawił Blizka z 128Mb i kooprocesorem. Jeśli nie spieszy się ze sprzedażą proponuję poczekać do jesieni lub zimy wówczas ceny mają tendencję zwyżkową.
[#19] Re: Prośba o wycenę.

@RadoslawF, post #17

Zgoda, im droższy sprzęt tym trudniej sprzedać. Przynajmniej w Polsce, bo jak widać po ebayu to za granicą amigowy sprzęt potrafi uzyskiwać astronomiczne ceny.
[#20] Re: Prośba o wycenę.

@miro_78, post #18

700zł za Blizzarda 4 nawet z simem 128MB to nie jest cena rynkowa, to jest cena "od handlarza", dodatkowo na minus działa niepasujący gabarytami simm z niepewnym stykiem bo trzymający się przy pomocy gumki recepturki, kolekcjonera ta gumka zniechęci, użytkownik za tyle znajdzie apolla 040/33 a może i większym zegarem które będą sporo szybsze.
No i faktycznie zbliżają się wakacje, łatwiej będzie coś tanio kupić niż drogo sprzedać.

Pozdrawiam
[#21] Re: Prośba o wycenę.

@RadoslawF, post #20

Dzięki Wszystkim za podpowiedzi. Udało mi się uporać i juz amiga startuje. Wystarczyło wcisnąć cancel :) bez myszki było to "trudne" do czasu zapoznania się z obsługą kursora z klawiatury.
Karta jest widoczna ma 16mb pamięci i pewnie jest sprawna skoro workbench ją rozpoznaje.
Co do cen to przemyślę wszystkie sugestie i pewnie wystawię na aukcji. Fajnie jak komuś ten sprzęt sprawi radość, gorzej jak ktoś kupi, zeby łatwo zarobić ale na to już wpływu nie będę miał.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki.
[#22] Re: Prośba o wycenę.

@ever, post #21

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj.
Chodzi mi o wycenę slotów Zorro III dla A1200 (tych ze złączem CPU z A4000 oraz kontrolerem SCSI) nie mam VideoEnablera, sloty oczywiście sprawne.
[#23] Re: Prośba o wycenę.

@ever, post #8

Oto kilka fotek

http://i42.tinypic.com/16bm29y.jpg
http://i41.tinypic.com/34ooq4g.jpg
http://i42.tinypic.com/30ddtsz.jpg
http://i40.tinypic.com/solbmw.jpg

Nooooo, druga fotka, bombowa. Przyznam, że tak zdrowej "Amigi" dawno nie widziałem. Weźmiesz za nią fortunę i podejrzewam, że nie raz ;D
[#24] Re: Prośba o wycenę.

@Duracel, post #23

Naprawdę znalazłeś w sobie dość ochoty, żeby komentować kilka zdjęć sprzed dwóch lat? Zuch.
[#25] Re: Prośba o wycenę.

@recedent, post #24

Jak widac moda na RETRO nie tyczy sie tylko samych komputerow ale i przestarzalych topikow
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem