[#1] fastata i no-split
jak ustawić dysk żeby działał w trybie no-split?
przed startem hdtoolbox'a uruchamiam program ATA3.driver (tak było napisane w instrukcji) a następnie ATA3Prefs i ustawiam tryb no-split
wchodzę do hdtoolbox'a, ustawiam dysk, robię jedną małą (250 mb) partycję na system i resetuję amigę żeby zobaczyła ową partycję
i tak samo uruchamiam ATA3.driver i ATA3Prefs i okazuję się że dysk działa w trybie split
próbowałam używać przycisku use lub save ale efekty są takie same - po resecie dysk jest widziany jako split
czy mógłby mi ktoś krok po kroku opisać jak sformatować dysk w trybie no-split?
mam dysk 7,5 gb
chciałabym mieć dwie partycje: jedną 250 mb na ffs i drugą która będzie zajmowała resztę dysku na sfs
dodam że używam systemu w wersji 3.1
[#2] Re: fastata i no-split

@Marianne, post #1

Też miałem z tym problemy. Może to wynikać z dysku większego niż 4GB. Ja mam 4,3GB, oprócz tego, że partycje były w split to w dodatku po ich utworzniu znikały mimo, że ATA.driver był aktywny. Pokombinowałem, zmieniłem nieznacznie wielkości partycji i zadziałało (choć nie za pierwszym razem). Może tobie też się uda, powodzenia.

Ostatnia modyfikacja: 29.09.05 15:54
[#3] Re: fastata i no-split

@Marianne, post #1

Za jakis czas tez to bede musial zrobic ze wzgledu na MOSa (poniewaz widzi tylko pierwsze 4GB, poniewaz HD mam na Split).
Zdaje sie ze pierwszy raz trzeba odpalic no split wylcznie za pomoca "use" (jezeli zapisales to wykasuj prefsy). Zdaje sie ze instrukcja jest w dokumentacji dolaczonej do sterownikow FastATA.
[#4] Re: fastata i no-split

@Marianne, post #1

Ważne jest jak ci widzi dysk system, a nie jakie są preferencje Fast-ATA. Jest kilka pomniejszych bugów w tym sterowniku. Między innymi taki, że przy uruchomieniu preferencji ZAWSZE są one ustawiane na "standardowe" (default). Więc nie sugeruj się tymi "ustawieniami", tylko jak ci HDD widzi np HDToolBox

[#5] Re: fastata i no-split

@Marianne, post #1

A jeśli zapisałaś preferencje na df0: to nie zapomnij ich potem zgrać na hd, lub utwórz je na nowo (z no split).

[#6] Re: fastata i no-split

@Marianne, post #1

Cześć
Wyjściem z sytuacji jest zainstalowanie ata3.driver i ata3prefs w wersji 8.4
wszelkie ustawienia są zapamiętywane bez problemów i dysk no-split ma driver ustawiany na no-split. Podobne objawy miałem gdy soft byl starszy ale w funkcjonowaniu twardziela nie miało to znaczenia.
Pzdr Radek L.
[#7] Re: fastata i no-split

@Radek L., post #6

Ta wersja sterownika jest dodawana do FastATA MK3. Ale podobno dziala tez ze starsza wersja.
Wersja 7.x (starsze zresza tez) ATAPrefs ma buga bo zawsze zle pokazuje tryb podzialu dysku.
Osobiscie posiadam dysk 40GB w trybie NOSPLIT. Jednak wersja 7.x z uporem maniaka wyswietlala
ze jest w trybie SPLIT co wiazalo sie z tym ze HDToolBox pokazywal jednostki po 4GB.
Ustawienie w tryb NOSPLIT i wyjscie z preferencji poprzez USE powodowalo ze HDToolBox
pokazywal poprawnie jeden dysk o pojemnosci ok 37GB.

W wersji sterownika 8.4 jak napisal przedmowca jest juz wszystko ok.
[#8] Re: fastata i no-split

@Phibrizzo, post #7

skąd mogę ściągnąć wersję 8.4?
po wysłaniu mail'a do elbox'a dostałem wersję 7.1
[#9] Re: fastata i no-split

@Marianne, post #8

Ja mam wersję 8.1...

[#10] Re: fastata i no-split

@Marianne, post #8

Jezeli Elbox wyslal ci 7.1, tzn. ze sprawdzil w bazie danych, ze masz FastATA2 i wyslal odpowiedni sterownik. Ja mam FastATA2 bez updejtu i wyzsze wersje niz 7.1 po prostu nie dzialaja (sprawdzalem).

Ostatnia modyfikacja: 30.09.05 10:49
[#11] Re: fastata i no-split

@Marianne, post #8

odpal prefsy fastata ustaw nosplit, dziabnij use, odpal toolboxa zrob partycje i woila. ja mialem problemy ze starym toolboxem(pokazywal pojedynczy dysk ale porabane wartosci straszniei nie dalo sie nic z tym zrobic), uzylem nowszego i poszlo bez problemow
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem