[#1] Niewidoczny dysk twardy
Wczoraj jak zawsze zamknalem Amige "z zasilacza". Dzisiaj ja odpalam, a tu nic sie nie dzieje (pojawia sie animacja z Romu 3.0). Odpalam HDInstTools z dyskietki, dysk twardy jest widoczny, ale nie widac zadnej partycji. Co sie u diabla stalo? Jakim cudem nagle zniknal RDB???

Co ja mam teraz zrobic?? Wszystkiego od nowa nie chce mi sie za bardzo ukladac. Da sie jakos przywrocic RDB (nie mam go nigdzie zgranego, ani nie mam narzedzi do jego zgrywania).

Info: A1200, 020, 8M Fast, HDD 2.6G Fujitsu, Filesystem - FFS, Rom 3.0.
Klastry (jesli to komus potrzebne do analizy) na DH0: 1024, na DH1: 2048.

HDToolBox tez nic nie widzi. Raz taka rzecz mi sie przydarzyla, ale zrobilem reset, wszedlem do HDInstTools (partycje byly wtedy widoczne), reset i wszystko wrocilo. Probowalem reanimowac dysk wiele razy, takze prosze bez podpowiedzi w stylu "sprobuj jeszcze raz, moze sie uda". :)

[#2] Re: Niewidoczny dysk twardy

@El Amigos, post #1

Heh :(
No, nie pozostaje nic innego jak powiedziec:
"...yciag dyskietke z szafy, na ktorej zrobiles "bezp" RDB, np. za pomoca RDBDisk i zalduj to RDB"...

Mozna tez zalozyc nowa, jedna partycje, zrobic QuickFormat i odzyskac pliki na inny HD, np. za pomoca QuarterBackToolsa (jezeli blok byl wiekszy niz 512 to nie odzyskasz wszystkiego). Pozniej bedzie robota w przedzieraniu sie przez rozne katalogi i kompletowanie i segregowanie danych...
[#3] Re: Niewidoczny dysk twardy

@Andrzej Drozd, post #2

Tez o tym myslalem, ze mozna by zgrac wszystko na inny dysk (klaster nie przeszkadza, wystarczy QFormat na klasatrze 512 (mimo iz byl 1024 przedtem) i wszystko Disksalv odzyskuje, czy QBTools - choc nim nie probowalem). Tyle, ze ja nie mam innego HD.

[#4] Re: Niewidoczny dysk twardy

@El Amigos, post #3

probowales amibacktools i zgrac wszystkie dane na tej samej partycji
[#5] Re: Niewidoczny dysk twardy

@koksik, post #4

Nie rob ZADNEGO Formata!!! Nawet Quick!!
Ustaw (rozmiarowo) partycje takie jakie byly i powinno byc OK... Jedynie musisz trafic dokladnie w rozmiar w sektorach(nie w megabajtach bo to niedokladnie).. I ustaw te "rozmiary klastrow" takie jakie byly...

Mozesz dowolnie zmieniac dziesiatki razy rozmiary partycji - dane na dysku nie beda ruszone... JEsli nie trafisz "na czuja w nie" to polecam stworzenie jednej partycji zajmujacej caly dysk. Pozniej programem DiskMonTools robisz DiskMon i szukasz BootBlocku drugiej partycji(bo pierwszej poczatek znasz-na poczatku dysku). Jak juz znajdziesz to wartosc sektora to poczatek drugiej partycji(zapewne +2, bo przewaznie wszyscy maja ustawione Reserrved Blocks na 2 i poiersza partycja zaczyna sie od 2giego sektora)

Kiedys tez stracilem RDB i bez problemu odyskalem wszystkie partycje z danymi wlasnie przy pomocy DiskMonToolsa....

Zreszta kiedys byl chyba nawet artkul na ten temat w MA i na nim sie chyba wzorowalem...
[#6] Re: Niewidoczny dysk twardy

@Masta Krishna, post #5

Wielkie dzieki. Poprawiles mi bardzo humor. Jesli to co napisales zadziala, to dostaniesz ode mnie plytke z najwiekszymi hitami Paula van Dyka. :)

PS. A ten program DiskMon, to rozumiem, ze na aminecie, tak? Zreszta zaraz sprawdze.

[#7] Re: Niewidoczny dysk twardy

@El Amigos, post #1

RDB-Salv Angeli Schmidt ma możliwość wyszukania partycji bez RDB na dysku.

http://nautilus.torch.net.pl/~tadek/txt/backuprdb.html

[#8] Re: Niewidoczny dysk twardy

@Masta Krishna, post #5

Dobrze gada :D
Z tym, że szukasz DiskMonToolem czegoś takiego: DOS..... itp. (to jest początek nowej partycji).

A tak na przyszłość opłaca się zapisać takie ważne rzeczy na kartce i schować. Bo o dyskietce ratunkowej to już nie mówię.

[#9] Re: Niewidoczny dysk twardy

@11MASTEr, post #8

Dokladnie DOS (dla partycji FFS), badz SFS(dla SFS) na poczatku jakiegos sektora oznacza przewaznie, ze tam zaczyna sie partycja...

Generalnie kombinuj Hdtoolboxem, az partycje "wskocza"...

Sprobuj tez tego programu, ktory polecil Skolman....
[#10] Re: Niewidoczny dysk twardy

@El Amigos, post #1

Polecam RDBRecov.lha z Aminetu, dzięki niemu odzyskałem 30GB danych... Jeśli masz jakąś partycję w SFSie lub PFSie to jak najbardziej nadaje się. Nie wiem co sądzić o tym: 2b_recoverRDB.lha, ale z tego co pamiętam to kilka lat temu jak miałem jeszcze HDD120MB to on mnie uratował... Życzę powodzenia i myślę że Ci się uda...
Nie rób niczego pochopnie, chociaż ja jak naprawiałem rdb to byłem strasznie zdenerwowany... W końcu chodzi o DANE...
Pozdrawiam
Radek Borowicz

[#11] Re: Niewidoczny dysk twardy

@11MASTEr, post #8

Jakiś czas temu przypadkowo zainstalowałem bootblocka programem WorseFormat zamiast na floppa to na dysk jedna partycja w formacie SFS, i jak mam teraz odzyskać tego bootblocka?

SFSSalvem mogę wszystko odzyskać tylko nie mam gdzie :(
[#12] Re: Niewidoczny dysk twardy

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

Sprobuj uzyc VirusZ II (trojki do tego nie uzywalem, ale chyba tez mozna). Swojego czasu scigalem z nietypowych dyskietek dziwne bootblocki i przenosilem je na inne. Bez problemu monzna bylo wybrac tez HD, jednak nigdy nie odwazylem sie wtedy nacisnac na "write". Sprobuj odczytac bootblock z innej partycji SFS i zapisac na uszkodzona, jednak jaki bedzie efekt, to nie wiem.
[#13] Re: Niewidoczny dysk twardy

@Andrzej Drozd, post #12

Już przepisywałem zerowy block w HEX z innej partycji w SFS, ale nic nie dało bo w SFS są tam też zapisane pewnie informacje o wielkości partycji/dysku itd. niź w FFS gdzie wystarczyło przepisać bootblocka :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem