kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] SmartFileSystem problem
Postanowiłem dziś uruchomić system na sfs,zainstalowałem zupełnie nowy hd i oczywiście po formacie,dysku nie ma w systemie sytuacja jak z przed kilku lat tylko tym razem pomyślałem że wtedy robiłem coś nie tak! odechciało mi się tego sfs i przełożyłem dysk hd orginalny z 3.9 i ffs i lipa SetPatch error wrzucam emergency dysk odpalam ami SetPach error
Czy ktoś może wytłumaczyć mi o co chodzi? czy ten sfs ingeruje jakoś w sprzęt?

a12oo p5 060 Os3.9 BB1 hd ide standart
[#2] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #1

SFS!!! to jakiś mit nie poparty żadnymi dowodami jeżeli chodzi o partycje systemową,chodzi na drugiej czy trzeciej partycji ale nie na systemowej. System po prostu nie wstaje i tyle!
Na 4.0 ok tu nie mam problemu.
[#3] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #2

mam Ci zrobić screena, że działa czy co?

Robiłeś wszystko wg tego: http://wiki.classicamiga.com/How_to_install_SFS_onto_a_real_Harddrive_within_WinUAE i tego
http://www.apc74.ppa.pl/PPA/4GB/Amiga1200_ROM_3.0_i_SFS.html ?
[#4] Re: SmartFileSystem problem

@Mir3k, post #3

Z winuae tam działa to wiem też tak umiem OK
[#5] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #4

2-gi link dotyczy prawdziwej amigi.
[#6] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #4

Mam dwa dyski po 40GB i wszystkie partycje w SFS, na każdym z dysków jedna bootująca i wszystko działa jak trzeba (teraz mam FastATA, ale bez tego kontrolera też wszystko działało). Przede wszystkim (tak jak napisał w swoim bardzo dobrym opisie APC74) załaduj na początku systemu nowe scsi.device - dopiero po jego wgraniu dziel dysk na partycje i formatuj.
[#7] Re: SmartFileSystem problem

@Mir3k, post #5

Tak zgadza się ale ten drugi link opisuje partycje systemową w FFS!!! a Drugą w SFS!! tak to ja mam juz 10 lat
[#8] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #7

Ja mam wszystkie w PFS. Dysk 40 GB. ;)

PS. Dziala mi na prawdziwej Amidze
PS2. Np Altcomputing ma SFS na wszystkich, w tym na systemowej, w 1200.
[#9] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #7

Ok tak robie ale przy o6o.library wywala setPach ,bez wstaje "normalnie", i tu pytanie do posiadaczy p5 1260 bo na p5 030 problemu tez nie mam ale juz z 40 tak samo jak i przy 60 więc zastanawiam się czy to w ogóle możliwe.
[#10] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #7

Proszę niedowiarku KLIK - da się? da się!
[#11] Re: SmartFileSystem problem

@gorzyga, post #10

Ja wam wierze Panowie OK ale chodzi mi o mój konfig. z Phase5 060
[#12] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #9

W 4000 mam A3640 z 040. Jestes gdzies ze "slunska"?;)
[#13] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #11

Ja mam PPC/060, więc tym bardziej na zwykłym Blizzardzie 1260 powinno działać bezproblemowo...
[#14] Re: SmartFileSystem problem

@jw_amigowiec, post #12

Nie nie jestem slunska ale przynajmniej raz w tg. odwiedzam lotnisko w pyrzowicach :D
[#15] Re: SmartFileSystem problem

@jw_amigowiec, post #12

mam tez PPc/060 ale tu inna bajka 060.library leci z flaszki a p5 060 od PPc nie działa! po za tym PPc używam do Wb 4.0 przy mapowaniu romu i podmianie library efekt ten sam co przy p5 060. OK
[#16] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #15

Odp:060.library jest zupełnie nie zgodna z WB3.9 architektura procesora zupełnie odmienna od zamierzeń konstruktorów Pase5, przyczyna FPU do zadań zmiennoprzecinkowych nie wykorzystywana w tym Oesie = Cyrki,Info z www.google.pl
[#17] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #16

jeszcze dziś zaprogramuje nowe kości rom do a 12oo zobaczymy co z tego wyjdzie pomysł
[#18] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #17

Pierwsze na myśl mi przychodzi to, co często się zdarza: Brak SFS w RDB dysku - sprawdź czy dodałeś go do RDB, bo jeśli konfigurowałeś dysk podpięty w komputerze jako drugi (bootowałeś z innego i partycjonowałeś ten dysk) to mogło się tak zdarzyć że nie masz SFS w RDB, przez co nie ma prawa zabootować komputer z partycji w SFS.

I potwierdzam co mówi jw_amigowiec: mi SFS działa, również na partycji systemowej, od lat, na przeróżnych konfigach (Apollo 030, M-Tec 030, Blizzard 030 mkIV, Apollo 040, Apollo 060, BlizzPPC 040...) i nigdy nie miałem z nim najmniejszych problemów.
[#19] Re: SmartFileSystem problem

@altcomputing, post #18

A12oo Blizzard Phase 1260 Zorro IV Picasso Toccata standart ide HD

Posiadam P5 1230 partycja sfs systemowa Ok druga trzecia też sfs ok
PS5 1240 partycja sfs systemowa nie ok! druga trzecia sfs ok
ps5 1260 partycja sfs sytemowa nie ok! druga trzecia sfs ok
ps5 ppc240/60 sfs systemowa Ok druga trzecia sfs ok

BLIZZARD 1260 PHASE5 ! A nie apollo czy inny tam m-tec
[#20] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #19

Ten sam komputer i kickstart i tylko karty zmieniasz czy nie ?

Pozdrawiam
[#21] Re: SmartFileSystem problem

@RadoslawF, post #20

Dokładnie ten sam kick3.1 REV 1D4 lub 2B efekt ten sam! Problem z P51260 i 1240 nie wiem jak z apollo nigdy nie miałem
[#22] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #21

Ale teraz cisza!!! odpalam a12oo z kick3.5 1.2.3 start.................
[#23] Re: SmartFileSystem problem

@Cri1001010, post #22

jak wcześniej działało to po co kombinujesz z romem? sprawdź czy nie uszkodziłeś taśmy jak zmieniałeś dysk. acha, jak jeszcze nie zauważyłeś -na forum jest edycja (pisze to, bo piszesz post pod postem jakby to był jakiś czat), no i jak chcesz, żeby ci ktoś pomógł to nie przelawaj swoich myśli tylko pisz konkrety.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2012 09:49:34 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#24] Re: SmartFileSystem problem

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem moim przelewem myśli,jednakże chciałbym podziękować wszystkim w rozwiązaniu problemu. Temat uważam za zamknięty

POZDRAWIAM
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem