[#1] Stabilność Froggera
Oglądam film pod froggerem. Chyba nie było tak zeby więcej niż pół h poszło bez zwisu kompa. Zwis polega na zamrożeniu ekranu, dźwięk zacina się i słychać jedynie pisk. Pomaga reset.

Próbowałem pod pupem, wosem, to samo. W różnych momentach filmu.

Poza tym system pracuje bardzo stabilnie. OS3.1 mediator, voodoo, sb128, BPPC 233MHz (kręcone ze 160) i 040/40 (kręcone z 25 prawdopodobnie). Ja nie kręciłem.
[#2] Re: Stabilność Froggera

@rjack, post #1

BPPC 233MHz (kręcone ze 160) i 040/40 (kręcone z 25 prawdopodobnie).

Nieźle. 233Mhz dla procka 160, i dziwisz się że nie wyrabia? Sytuację EWENTUALNIE może uratować dodatkowe chłodzenie. A najlepiej było by zmniejszyc taktowanie PPC.

Ja nie kręciłem.

A to coś zmienia? ;)

[#3] Re: Stabilność Froggera

@rjack, post #1

Jezeli chodzi o to ze sie czasami zamraza ekran, gdy przewijasz film na froggerze odpalonym na oknie, to jest to normalka. To jakis bug Froggera i dzieje sie to u kilku osob.

Ostatnia modyfikacja: 03.10.05 13:08
[#4] Re: Stabilność Froggera

@MinisterQ, post #2

> A to coś zmienia? ;)

:) chciałbym to odkręcić, ale sam nie dam rady. Widzę, że rezystor między procesorami był przelutowany. Prefsy od fast-ata pokazują 160Mhz stąd wniosek, że przetaktowana, a oscylator (odpowiedzialny za 040 chyba) też był przelutowany widać.

Spróbuje chwilowo go schłodzić dużym wiatrakiem.
[#5] Re: Stabilność Froggera

@Andrzej Drozd, post #3

Przewijanie działa całkiem sprawnie. Kiedy zrobie pauze, przewine, to jeszcze nie zdażyło mi się chyba żeby się zawiesił.

Gorzej jest podczas oglądania filmu. Oglądam na pełnym ekranie.
[#6] Re: Stabilność Froggera

@rjack, post #4

Mogę jako suplement dodać że graniczna stabilna częstotliwość pracy dla karty z prockiem 160(175)Mhz to 225Mhz. Wiem, bo swojego czasu miałem identyczną kartę, równiez podciągniętą. Próbowałem 233Mhz, objawy miałem podobne. Od zwiechy, do zwiechy.

Ostatnia modyfikacja: 03.10.05 13:33
[#7] Re: Stabilność Froggera

@MinisterQ, post #2

Ja mam Celerona 300A@700 i żyje :) FSB = 100, Mnożnik = 7 :)

[#8] Re: Stabilność Froggera

@Malin, post #7

Out of topic.

[#9] Re: Stabilność Froggera

@rjack, post #5

Nie wiem jak wyglada sprawa voodoo, ale jak mialem PPC+BVision, to jak
dawalem overlaya to dodawałem dodatkowe chłodzenie w postaci wiatraka
nakierowanego na amige, to pozwalalo spokojnie obejrzec caly film
inaczej efekt taki o którym piszesz był standardem.

[#10] Re: Stabilność Froggera

@Kaczus, post #9

Hmm to pocieszające, że nie tylko u mnie tak wygladało to zamrożenie. Oglądam tylko w overlayu. Dzięki za info! Wygląda na to, ze to nie bug we froggerze, ale przegrzewanie się procka.
[#11] Re: Stabilność Froggera

@rjack, post #10

Przy 233Mhz nie udało mi się uzyskać stabilnej pracy, pomimo pokaźnego radiatora od Pentium. Podczas przetaktowywania PPC na karcie ulega zwiększeniu taktowanie również logiki karty, i tutaj dodatkowe chłodzenie może niewiele dać.

[#12] Re: Stabilność Froggera

@MinisterQ, post #11

przy oscylatorze 66 mhz nie udalo mi sie tez osiagnac 233 ale gdy obnizylem taktowanie do 50mhz to 210 poszlo bez problemu jak rowniez wlaczenie czasu dostepu 60ns (wczesniej mi sie system nie wgrywal)
...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem