kategoria: A500
[#1] Amiga 500+ i szary ekran
Witam
Dostałem Amigę 500 (płyta A500+ Rev. 8A1). Podobno "testowana bez monitora, słychać klikanie"...
Jak tylko otworzyłem drzwiczki u dołu, okazało się, że rozszerzenie wpięte jest elektroniką do użytkownika... czyli zwarcie +12 i -12V.
Dowiedziałem się od poprzedniego właściciela, że owo "klikanie" było w rzeczywistości trzaskiem, jakby coś się termicznie rozprężało. Czyli ogólnie mówiąc coś się usmażyło.
W każdym razie Amiga uruchamia się tak, że zostaje na szarym ekranie.
Odciąłem ścieżki z +12 i -12V od 1488 bo zwierał. Tak samo z TL084.
Aktualnie wciąż jest na szarym ekranie.
Gdy włożę poprawnie rozszerzenie pamięci, mam ekran żółty i LED zasilania na klawiaturze miga 10x krótko i raz długo.
Przełożyłem RAM do podstawek, i uruchamiając bez niego mam zieloną planszę - czyli coś tam jeszcze działa.
Mam drugą A500 (nie plus, starsza rewizja płyty) gdzie sprawdziłem CPU, Kick ROM i CIA - działają. Paula - wyglądało, że nie działa, podstawiłem na działającą. Fat Agnusy nie wyglądają na kompatybilne (310869-02 w starszej, 310869-10 w uszkodzonej).
Nadal szary ekran.
Czy to Fat Agnus wyzionął ducha? Co jeszcze mogę sprawdzić?
[#2] Re: Amiga 500+ i szary ekran

@PCXT, post #1

w rev 6a masz 8372A obslugujacy 1 MB CHIP a w rev8a 8375A 2 MB CHIP = nie sa kompatybilne wyprowadzenia nozek

ciezko stwierdzic co strzelilo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem