[#1] Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio
Taki problem mam z cd32. Nie grają tracki audio. Wrzucam płytę z singlem Engimy gravity of Love ( testowałem też inne) czas leci, płytka się kręci dzwięku brak. To samo w grach. Paula chyba jest sprawna. Normalne dźwięki z gier są tylko właśnie audio nie gra,

Gdzie szukać problemu?

Benedykt Dziubałtowski
[#2] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Paula nie jest odpowiedzialna za granie z CD. Tam jest jakis mikser (chyba na jakims opampie), jutro rzuce okiem na schemat.
[#3] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@jw_amigowiec, post #2

Rozkręciłem tą cd32 i widzę, że jest ostro zmodowana. Kondensatory są po wymieniane i wywalona jedna podstawka. Zastanawiam się czy właśnie dlatego nie działa mi audio. Ogólnie konsola działa dobrze. Nawet laser jest w niezły stanie. Tylko no właśnie nie ma audio.

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2012 21:00:20 przez Benedykt Dziubałtowski
[#4] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

A znasz poprzedniego właściciela konsoli? Może warto go przepytać?
[#5] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@PopoCop, post #4

To jest TA konsola. Sam właściciel nie wiedział na jej temat nic. Tez ją od kogoś dostał. Dałem za nią 70 pl + slow ram do a 500. CD32 odpaliła, laser ok. To się nie zastanawiałem tylko w tej cenie brałem.

Benedykt Dziubałtowski
[#6] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Wow, ale ktoś "przymodowal", z tego co widzę na pierwszy rzut oka to tasiemka od cdromu jest dolutowana na stałe, od włącznika podprowadzone jest dodatkowe zasilanie na płytę. Z braku tylnej klapki wnioskuję, że konsola pierwotnie wyposażona była w jakieś rozszerzenie wkładane do środka(usunięty panel metalowy). Z tą pustą podstawką obok kicka to jest ok, każda Cd32 tak ma.

CD32 daje audio w 2 miejscach, na wyjściu słuchawkowym na przednim panelu i na wyjściu tzw "chinch". Jeśli w obydwu przypadkach nie słychać audio to podejrzewam że albo coś na płycie jest popalone albo może jakiś zimny lut na tej chamsko wlutowanej taśmie i sygnał zwyczajnie nie dochodzi.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2012 07:27:39 przez Koyot1222
[#7] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Koyot1222, post #6

Głucha cisza jest zarówno na słuchawkach jak i na wyjściu chinch.

Benedykt Dziubałtowski
[#8] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Aaa, myślałem ze dźwięki są a tylko muzyki audio nie słychać. W takim razie obstawiam jakiś problem sprzętowy. Może któraś z tych nowych części jest wlutowana niepoprawnie?
Ostatecznie najczarniejszym scenariuszem może być popalenie układów, w czasie nieumiejętnego obchodzenia się z lutownicą transformatorową.(sam kiedyś wykończyłem kilka zasilaczy nieumiejętnie lutując, można niezłe "kuku" zrobić jak się jest lamerem)

Uuu, ciężki przypadek, już więcej nie pomogę, za cienki jestem w sprawach tak precyzyjnych.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2012 09:06:15 przez Koyot1222
[#9] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Koyot1222, post #8

To ja źle teraz napisałem. Dźwięk z pauli normalnie leci. Odpalam jakaś grę i dźwięk jest. Jedyne czego brakuje to samego audio z cd.

Benedykt Dziubałtowski
[#10] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

No to obstawiam tasiemkę. Trudno będzie ją wymienić, bo ktoś "fachowo" wymontował jej gniazdo.

Cos dało by się wybrać na podmianę w impelu pod hasłem "TAŚMA POŁĄCZENIOWA", ale jak to podłączyć do płyty? lepiej i wygodniej było by poszukać jeszcze gniazda, chyba.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2012 10:27:47 przez Koyot1222
[#11] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

Nie lepiej poszukać innej CD32 ?
[#12] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Koyot1222, post #10

Wiesz, które piny są odpowiedzialne za sygnał audio?

Benedykt Dziubałtowski
[#13] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Niestety, tylko ktoś mądry może to określić na podstawie schematu.

Swoją teorię wysnułem tylko na podstawie podglądania zwykłego Cdromu, jest tam specjalne wyjście na audio. W przypadku 1200 i emulacji Cd32, gry się odpalają ale nie słychać muzyki audio, po wyprowadzeniu audio z tego złącza i zmiksowaniu sygnałów audio i Cdaudio mamy to samo co w cd32. Skoro w Cd32 mikser jest sprzętowy, wnioskuję, że może w tej tasiemce jest sygnał audio podany. Ale na której nóżce to już Ci nie powiem.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2012 13:17:34 przez Koyot1222
[#14] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Koyot1222, post #13

Z tego co pamiętam w CD32 jest osobny DAC do CD-ROMu, więc na tasiemce raczej nie ma sygnału audio (gdyby był, to DAC na płycie głównej byłby zbędny).
[#15] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@strim, post #14

To w jaki sposób leci sygnał z CD do wyjścia audio jeśli nie za pośrednictwem kabelków? Olo pisał mi coś o układzie LC7883SM

Benedykt Dziubałtowski
[#16] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@strim, post #14

No to teraz mnie zakręciłeś całkiem
[#17] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Sygnał w formie cyfrowej jest czytany tak jak każde inne dane z płyty CD, trafia do DACa (LC78835M) na płycie głównej, stamtąd już w formie analogowej do miksera/wzmacniacza i na wyjścia RCA.
[#18] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@strim, post #17

Ok. Czaję. Czy da się za pomocą mirnika sprawdzić czy on tam w ogóle dociera?

Benedykt Dziubałtowski
[#19] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Benedykt Dziubałtowski, post #18

"Tam" tzn. gdzie? Zawsze możesz wziąć schemat i sprawdzić miernikiem połączenia pomiędzy elementami, ale to uciążliwa robota.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2012 15:36:53 przez strim
[#20] Re: Amiga CD 32 nie odtwarza tracków audio

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Z tego, co oglądałem w Twojej Amisii w sobotę - istnieje połączenie między taśmą wewnątrz napędu, a scalakiem U31.

Pozostaje mi sprawdzić, czy coś wychodzi z DAC'a i czy do niego lecą jakieś paczki... Ciekawe, czy mój analizator stanów logicznych na LPT cokolwiek chwyci (próbkowanie rzędu ~800kHz) czy będę zmuszony lecieć z flaszką do kumpla po jakiś bardziej zaawansowany.

Swoją drogą - niezła rzeźnia - chyba ktoś używał osprzętu do lutowania rynien

Mógł chociaż bardziej po ludzku to zrobić - na goldpiny....

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2012 20:49:49 przez Sebus
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem