[#1] Sieciowka PCMCIA - problem
Chcial bym sie najpierw przywitac na forum, choc je czytalem wczesniej - jest to moj pierwszy post tutaj ;)

Co do problemu - posiadam sprawna (codziennie w notebooku uzywam) karte PCMCIA 3Com model: 3CXE589EC. Probuje ja uruchomic za pomoca sterownika 3c589.device i w momencie uruchamiania go - Amiga staje w miejscu - zawiesza sie. Uzywam Amigi 1200 z romem 3.0, 8 MB FAST. Co moze byc przyczyna problemu?
[#2] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #1

Witaj amigowcu!

Jakiego programu używasz do łączenia się z netem i czy masz w Libs: "pccard.library"

Sprawdź co się stanie po uruchomieniu programu card_info jest w archiwum.

[#3] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #1

Spróbuj użyć sterownika cnet.device.
Najnowsza wersja jest na Aminecie.

[#4] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #1

Co moze byc przyczyna problemu?

Rozne rzeczy. Amiga sie zamraza czy resetuje? Jezeli resetuje, to mozliwe ze jest to problem z zasilaniem. Jaki masz zasilacz? Sprawdz dokladnie w dokumentacji czy twoja karta jest obslugiwana przez ten sterownik. To karta ma 16 bit czy 32? Uzywaj cardreset i cardpatch, poprawiajace bug sprzetowy plyty glownej. Sa na Aminecie.(nalezy dopisac je do s-s)...

Ostatnia modyfikacja: 04.10.05 09:51
[#5] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@Andrzej Drozd, post #4

Nie ma żadnych bugów sprzętowych, płyty główne są dobre.

[#6] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@spiryt, post #3

> Spróbuj użyć sterownika cnet.device.

Sterownik cnet.device nie obsługuje kart 3Com ;)

http://www.g-mb.de/pcmcia_e.html

> Najnowsza wersja jest na Aminecie.

Najnowszej wersji nie ma na Aminecie ;)
[#7] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@ArtPo, post #5

Tzn. ktore nie maja zadnych sprzetowych bledow?
[#8] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #1

Ok, podziekowania dla Andzeja Drozd :)
Cardreset i cardpatch polowicznie rozwiazalo problem.
Polowicznie - bo zeby mi system zastartowal musze wyjac karte.
Uzywam AmiTCP 4.0 w wersji demo. Uruchomilem napisany (na podstawie przykladu) przeze mnie skrypt "startnet" i... tym razem zamiast zatrzymania pracy systemu - uruchomil sie. Komputery sie pinguja wzajemnie.
Co do problemow przy starcie - podejrzewam, ze jest to cos w startup-sequence co moze kolidowac w momencie uruchamiania sie, lub jakis inny sterownik. (A za wiele ich nie mam, bo to ami z fastem jedynie ;)).
Problem pojawia sie w momencie proby uruchomienia przegladarki. W momencie startowania IBrowse 2.3 w wersji DEMO Amiga wyrzuca software failure i sie resetuje. (Podobny objaw jak przy starcie Amigi z karta w srodku). Innej przegladarki narazie nie mam, ani innego programu, ktorym mogl bym sprawdzic cokolwiek.
Ale bede walczyl dzielnie :D

Dzieki Wam za odpowiedzi i jesli ten dokladniejszy opis dal Wam jakis obraz tego co sie u mnie wyprawia to prosze o dalsze podpowiedzi, juz i tak jestem o krok dalej ;)

PS. Jednak dalej sie zawiesza przy starcie "startnet", chyba, ze wczesniej uruchomie "cardinfo" - jakie zaproponowal Skolman - a to ciekawe Oo

Ostatnia modyfikacja: 04.10.05 19:04
[#9] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@ArtPo, post #5

Witam autora programów CardReset i CardPatch :)
Do czego dokładnie służy program CardPatch?

http://main.aminet.net/hard/hack/pcmciafix.lha
[#10] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #8

zainstaluj miamidx moze problem zniknie. a jak nie to albo masz cos z plyta glowna albo z karta
[#11] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@koksik, post #10

Z karta na 100% nie - pisalem - uzywam jej na codzien. MiamiDX nie pomoze - przegladarka sie wiesza jak tylko jest karta w slocie, nawet bez startu AmiTCP. A gdyby to byla wina uszkodzenia plyty - udala by sie uruchomic sieciowka, lacznie z pingiem? Watpie w to ;)
A one sie widza wzajemnie, PC pinguje i otrzymuje odpowiedz, Amiga pinguje PC-ta i tez takowa odpowiedz otrzymuje. To oznacza, ze siec dziala - wskazywalo by to na problem czysto softowy.
[#12] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #11

Jezeli to problem softowy, to zawiechy czesto powoduja stare, popsute clasy MUI. Najlepiej wszystkie mozliwe wymienic na najnowsze wersje z dedykacja dla odpowiedniego procka.
IBrowsa zainstaluj installerem takze dla odpowiedniego procka.
A co stosu to lepiej jednak uzyc MiamiDX i wszystko, lacznie z dnsami przestawic na DHCP.
[#13] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@Andrzej Drozd, post #12

Na DHCP nie przestawie, bo chce laczyc neta przez proxy. Postawilem sobie Proxy na PC i tak rozdzielam neta w domu. Sam poprzydzielalem adresy IP komputerom w sieci bez DHCP.
Co do MUI - bede kombinowal ;)
Amisia sie bawie od stosunkowo niedawna po dluuuuuuuuugiej przerwie. ;)
[#14] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

To jest dokładnie napisane w readme do tej łatki. Niestety żeby to zrozumieć trzeba być dosyć zaawansowanym programistą na poziomie hardware. Dyskusje o przerwaniach i tym podobnych nie są odpowiednie dla takiego forum. Polecam Amiga Developer CD, manuale dla mikroprocesorów Motoroli itp. A wszystkim uparciuchom, którzy twierdzą że na płycie głównej nie ma połączenia pomiędzy układem GAYLE a pinem reset w złączu PCMCIA, polecam schemat i zwykły omomierz. ;)

[#15] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #1

Problem z zamrazaniem Ami w miejscu wystepuje w momencie jak wlacze program IBrowse lub aweb nawet bez wlaczonego AmiTCP - jesli sieciowka jest w slocie. Probowalem roznych rozwiazan, lacznie z instalacja nowszej wersji sterownika. Tylko zastanawia mnie - czemu pomimo tych problemow sieciowka daje sie uruchomic i pinguje? To raczej (chyba) wyklucza uszkodzenie sprzetu? Chyba, ze jestem w bledzie?
MUI przeinstalowalem takze.
[#16] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #11

Nie koniecznie, bo wystarczy źle połączyć jeden kabelek i będą takie szopki ;)

Ale przeglądarka się wiesza jak masz tylko karte w slocie i włączony stos TCP/IP, czy bez wlączonego stosu tak samo się dzieje?

Jak tak sprawdź bez podpiętego kabelka do karty co się stanie po odpaleniu przeglądarki na włączonym stosie.
[#17] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #15

> Problem z zamrazaniem Ami w miejscu wystepuje w momencie jak wlacze program IBrowse lub aweb nawet bez wlaczonego AmiTCP - jesli sieciowka jest w slocie.

Jeśli tak to naprawde masz jakieś szopki, pewnie coś źle podlączonego, albo zasilacz nie wyrabia bo classy mui potrzebują wiecej mocy

PS. Jak już wszystko będzie OK to postaw sobie MiamiDX + gelbesPanel.
[#18] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #1

> Uzywam Amigi 1200 z romem 3.0

Zmapuj sobie rom 3.1 do fastu może to coś pomoże, jak nie to tylko system będziesz miał bardziej wydajniejszy :)
[#19] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #15

A ja dalej beede upieral sie przy MiamiDX. Oczywiscie
tylko na rozruch. Poprostu wystarczy podpiac sieciowke
przestawic w MiamiDX wszystko na DHCP. Jezeli ruszy
internet, znaczy ze wszystko ok i mozna kombinowac
z AmiTCP, jezeli nie to - problem.

A co do Class MUI to oczywiscie sciagniecie starego
MUI z przed kilku lat w wersji 3.8 nic nie da, poniewaz
przeinstalowanie i tak nie wykasuje wadliwych class
MUI ktorych nie ma w standardowym zestawie. Trzeba
posciagac wszystkie classy osobno z odpowiednich
stron i zainstalowac je w wersji dla danego procka.

Ale jezeli wiesza sie takze AWeb (oczywiscie chodzi
o najnowszego, poniewaz stare wersje bardzo czesto
wieszaly sie bez powodu), to nie jest to wina MUI,
poniewaz AWeb tego nie uzywa.
[#20] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@Andrzej Drozd, post #19

No wlasnie AWeb tez sie wiesza, jesli go wlacze gdy sieciowka jest w slocie. Nawet wlasnie bez zastartowanego AmiTCP - a to wlasnie dziwne jest. Gdy po starcie systemu wloze dopiero sieciowke i odpale AmiTCP - dziala - w sensie ze pinguje z Amigi - ok, pinguje z PC - ok. Ale wlacze przegladarke (te 2 narazie mam) i... zwis. Jesli przegladarke wlacze przed wlozeniem sieciowki - wlacza sie - i niby dziala. Startuje AmiTCP (juz z sieciowka), wklepuje w ktorejs z 2 przegladarek adres strony dowolny, zwis, reset i softwafe failure.
DHCP nie zrobie, bo sobie skonfigurowalem mala podsiec w domu - bez DHCP. Internet rozdzielam przez proxy - sprawdzony sposob. ;)
[#21] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

W sumie faktycznie - moze to cos da - pobawie sie w to pozniej ;)
[#22] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #21

a probowales z inna karta pcmcia
[#23] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@koksik, post #22

Nie posiadam innej karty, ani nie znam nikogo, kto ma - zebym mogl pozyczyc i podlaczyc. Choc uzylem szukaczki na forum i znalazlem, ze ktos juz TEJ wlasnie sieciowki uzywal, hmm...
[#24] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #23

ja posiadam identyczna i dziala bez problemu z sterownikiem 3c589.device musisz miec pccard.library w libs
sterownik cnet nie dziala
[#25] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #23

Zdaje sie, ze "baderman" uzywa takiego samego modelu karty, moze sie tu pojawi i powie jak mu sie ona sprawuje, a jak sie nie pojawi to tutaj masz jego namiary.
[#26] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #25

Ja używam karty 3Com FastEtherlink III i działa bardzo ładnie ze sterownikiem 3c589.device i pakietem Genesis.

[#27] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@OSH, post #26

Nom, ale tu chodzi konkretnie o model 3CXE589EC, ja tez uzywam karty 3Com dokladnie model 3C589D.
[#28] Re: Sieciowka PCMCIA - problem

@jw_amigowiec, post #1

U mnie również są problemy z tą kartą. Gdy jest ona w slocie, Amiga nie startuje. O zmianach w S-S czy innych plikach nie ma mowy, bo nawet nie dochodzi do odczytu dysku. Amiga się włączy, ale jest całkowicie zamrożona (nie zawieszona). Wyjęcie karty, lub uruchomienie Amigi bez karty i wszystko jest OK. Tylko, że za każdym razem muszę PCMCIę wkładać przy uruchomionej Amidze. Dość często włożenie przy uruchomionym sprzęcie również powoduje "zamrożenie", ale ponowne wyjęcie i włożenie i jest ok. Ale często muszę tak nawet kilka razy. Nie wiem czy to nie jest powodem tego, że karty nie można dopychać do samego końca... (podobnie jak karty turbo na złączu CPU)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem