[#1] FastATA i maxtransfer, maska.
Na temat ustawień maxtransferu i maski było już pisane wiele. Zazwyczaj pytania dotyczą wartości jaka podać w ustawieniach, a nie to mnie w tej chwili nurtuje.

Zastanawiają mnie informacje podawana w wszelkich instrukcjach do systemów plików (SFS, PFS itd).
Wskazywane są tam zalecane ustawienia dla dysków IDE i stąd moje kilka pytań:

1.Czy dotyczą one tylko standardowych kontrolerów, w które wyposażona jest Amiga?
2.Czy takie same ustawienia należy stosować dla kontrolerów typu FastATA, ewentualnie czy w przypadku FA zwiększać wartości?
3.Jak bardzo może odbić się na prędkości odczytu/zapisu bardzo dużej ilości małych plików, ustawienie maxtransferu i maski jak dla standardowego kontrolera w przypadku gdy używam FastATA MKIII?
[#2] Re: FastATA i maxtransfer, maska.

@cichym, post #1

1.Czy dotyczą one tylko standardowych kontrolerów, w które wyposażona jest Amiga?

Raczej tak, FastATA podmienia wywołania do scsi.device na własną implementację. Ktoś musiłby dokonać inżynierii wstecznej tego sterownika aby odpowiedzieć na to pytanie... lub napisać do Elboxu (i mieć nadzieje, że dostanie odpowiedź).

2.Czy takie same ustawienia należy stosować dla kontrolerów typu FastATA, ewentualnie czy w przypadku FA zwiększać wartości?

Mam wątpliwości (acz nie poparte twardymi faktami), czy po załadowaniu sterownika FastATA te ustawienia mają jakiekolwiek znaczenie. Mask raczej nie ma znaczenia nawet na standardowym kontrolerze A1200, bo on nie wykorzystuje DMA.

3.Jak bardzo może odbić się na prędkości odczytu/zapisu bardzo dużej ilości małych plików, ustawienie maxtransferu i maski jak dla standardowego kontrolera w przypadku gdy używam FastATA MKIII?

Cholera wie, ktoś musiałby to zmierzyć np. DiskSpeed'em (bo on wykonuje operacje via system plików).

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2012 13:51:35 przez strim
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem