kategoria: Sprzęt
[#1] VFX1 i Amiga
Jest szana, że coś takiego zadziała z Amigą? Nie chodzi mi o manipulator ani o ruszanie głową... byle wyświetlało to obraz.
[#2] Re: VFX1 i Amiga

@_arti, post #1

Z tego co tu jest narysowane i napisane to raczej nie zadziała bezpośrednio. Może jeśli PC z podłączonym VFX1 potraktowany byłby jako "przelotka" do wyświetlania obrazu. Ale jak znam życie to obraz by się pewnie spóźniał i granie w zręcznościówki raczej by odpadło w przedbiegach.

Lepszym rozwiązaniem było by poszukanie dedykowanych "zwykłych" okularów do ogladania filmów z wbudowanymi projektorami.
Cos jak to albo do komórki tak tu

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2012 12:52:40 przez Koyot1222
[#3] Re: VFX1 i Amiga

@Koyot1222, post #2

Widzę, że lipa. Ani jednego ani drugiego raczej nie idzie dostać a i tak pewnie pod jakieś USB to będzie. No nic. Zostaje mi duży telewizor.
[#4] Re: VFX1 i Amiga

@_arti, post #3

no niby ten ezVision LITE to od reki dostaniesz za ok 100$. To dosyć mała kwota w porównaniu z dużym telewizorem, ale co do zdrowotności użytkowania tego zestawu to bym polemizował :)

Ja z powodzeniem użytkuje z amigą/megadrive/snes takie ustrojstwo. Niestety, przydatne tylko wieczorem, w dzień nie idzie korzystać. Obraz jest ładny, telewizor o takiej przekątnej to raczej sprzet o wiele droższy, minus to niestety użytkowanie tylko w dobrze zaciemnionym pokoju. Dużym plusem jest "niemęczenie" wzroku.

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2012 13:11:28 przez Koyot1222
[#5] Re: VFX1 i Amiga

@_arti, post #1

Do niego dodawana była fabrycznie jeszcze
specjalna karta (LINK) wkładana w złącze ISA, więc także z Amigą, a nawet z współczesnym PC nie zadziała.
[#6] Re: VFX1 i Amiga

@gilban, post #5

Ciekawe jak by się w Glooma grało z tego typu urządzeniem
[#7] Re: VFX1 i Amiga

@parallax, post #6

do Glooma były i-glasses
[#8] Re: VFX1 i Amiga

@azazel44, post #7

Tak, ale o to samo chyba chodzi w tych urządzeniach.
[#9] Re: VFX1 i Amiga

@_arti, post #1

Nawet gdyby działało (co jest raczej wykluczone), to serdecznie Ci radzę trzymać się z daleka. Całe lata temu byłem przez chwilę nieszczęsnym posiadaczem tegoż zakazanego ustrojstwa. Więcej kłopotu, niż pożytku, urządzenie niedopracowane, trzeba się było nakombinować jak koń po górę, by osiągnąć w miarę przyzwoity efekt. Na dodatek po jakich trzydziestu minutach zabawy dostawałem oczopląsu, zawrotów głowy i migreny. Na dziesięciu chłopa - moich kumpli - z którymi testowaliśmy hełm, tylko dwóch nie miało (prawie) efektów ubocznych, zaś dwóch "jechało do Rygi" po paru minutach. A nawet i ci, którzy potrafili długo w tym wysiedzieć, narzekali potem na bóle głowy.

Jak już sugerowano - projektor jest bardzo fajnym rozwiązaniem. Własnego nie posiadam, ale pożyczam od znajomego raz na jakiś czas - przy dobrym zaciemnieniu jest po prostu super. Do wszystkich zastosowań - i do gier, i do dłubania.

Zaś co do dużych telewizorów - zależy, na jak dużym Ci zależy;)
Ja zarówno do Amigi, jak i do PC używam LCD Toshiba Regza HD Ready, 32 cale i jestem kontent. Amiga jest podpięta kablem RGB-EURO, zaś PC bardzo klasycznie - przez VGA.
Miniacza pożyczkowego też męczę z tym telewizorem - i bardzo fajnie jest (bo czemu nie?). Służbowego Dell Inspiron Mini (przez HDMI) też.

Obraz jest ostry, kolory bardzo okejos, nie ma się do czego przyczepić.

Jedyną wadą tego telewizora jest mało ciekawa, kiepska fonia. Ale przecie i tak korzystam z zewnętrznych głośników - jakiś tam prosty zestaw Harman Kardon - więc jakość głośników Toshiby zerowo mnie obchodzi.

Jeśli stykną Ci 32 cale - to polecam. Nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że ten telewizor za psie pieniądze można obecnie kupić (jak go dwa lata temu nabywałem - nówka w sklepie - cenowo był śmieszny w porównaniu z konkurencją). Aha - no z Amigą dogaduje się doskonale nawet w trybach "migotliwych", sporo niedogodności można skorygować z poziomu ustawień obrazu telewizora.

Serdeczności
Des
[#10] Re: VFX1 i Amiga

@Des, post #9

Hmm... uzywasz prawdopodobnie takiego samego TV z Ami co ja. Rowniez mam Regze 32" i rowniez jestem zadowolony. Dziwi mnie tylko to co piszesz o fonii w tym TV, bo co jak co, ale to jest jedna z mocniejszych stron tego TV i to nie tylko w opisie producenta, ale i rzeczywistosci. Taki dajmy na to wysokiej klasy SONY 40" ktorego uzywam w duzym pokoju obraz ma na tle Regzy lepszy, ale dzwiekiem do piet Toshibie nie dorasta.

Oczywiscie mowimy tu o "dobrym dzwieku" jak na dzwiek w TV LCD.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2012 10:45:25 przez Duracel
[#11] Re: VFX1 i Amiga

@parallax, post #6

Też chętnie bym to sprawdził- ciekawe czy wyrabia się serial port (synchronizacja z obrazem żeby się nie po.. zwymiotować) i na jak bardzo szybkiej Amidze trzeba by uruchomić Glooma D.?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem