@voyager,
post #5
Z mojej strony, każda osoba która zrobic coś takiego jeszcze raz na party, przy którego organizacji będe pomagał dostanie hause verboten.
Popieram.
Owszem, w imię Sztuki, dla dobra Sztuki, częstokroć się przegina i prowokuje. Swoboda artystycznej wypowiedzi jest ważna. Tyle tylko, że warto odróżniać Sztukę (coś, co zawiera przekaz) od jej tandetnej namiastki, czyli głupawego prowokowania i epatowania syfem dla samego epatowania. Samo epatowanie, prowokowanie - bez solidnego podkładu intelektualnego Sztuką zdecydowanie nie jest.
Czy HH jest Sztuką? Pewnie tak. Bardzo ulotną, tymczasową, w odróżnieniu od np. Sex Pistols (baardzo prowokujących) Ostry i cały w ogóle HH raczej nie tworzy wartości trwałych, uniwersalnych, nieprzemijających. Ja HH nie słucham, ale i daleki jestem od opluwania tego nurtu. Znam ludzi, którzy jednocześnie kochają Mozarta i Beastie Boys tudzież współczesnych raperów i hip hopowców.
Ostry robi fajną, bieżącą publicystykę. Jego teksty, to takie felietony w pigułce. Akurat jego poglądy to nie moja bajka, ale muszę Ostremu oddać sprawiedliwość - nawija o czymś więcej, niż browar i panienki. Ma swoje poglądy i werbalizuje je. Zdaje mi się być dość autentyczny, prawdziwy, nie pod publiczkę.
Od strony muzycznej,,, Cóż, no nie przepadam. Kręcę się w okolicach Yes, Pink Floyd, King Crimson, Steppenwolf, Dead Can Dance, Joy Division, Klaus Schulze, Tangerine Dream, Led Zeppelin, Machine Head, Dream Theater, Kate Bush, Florence and The Machine - duży rozrzut stylistyczny, bo generalnie kocham wszystko, co jest fajne, bogate, ciekawie aranżowane.
HH jest dla mnie zbyt nużący, jednostajny - to taka dość zamknięta w ramkach konwencja, ściśle zdefiniowana stylistyka, męczy mnie schematyzm i powtarzalność. Ale i rozumiem, że to się może podobać, że są ludzie, którzy w HH znajdują niuanse i smaczki, których ja nie słyszę.
Krótko mówiąc - kamieniami w Ostrego nie rzucam. Może zdemolował praktycznie nieżywą już Amigę? To nie jest głupol spod budki z piwem. Myślący człowiek.
Pozdrawiam serdecznie
Des