kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Amiga 1200 ogólne pytania
Witam, kupiłem dość tanio amigę 1200 (bez rozszerzeń) i mam kilka pytań, na które ktoś na pewno odpowie. Ile czasu włącza się wasza ami? u mnie na tv po włączeniu jest czarny ekran, a po ok ~ 20 sekundach wyskakuje ekran powitalny z dyskietką to normalne że tak długo się czeka?
Kolejna sprawa to stacja dyskietek po włożeniu wszystko jedno jakiej dyskietki czy to workbench czy gra na tv znika w/w ekran powitalny na dosłownie 1-2 sekundy robi się fioletowe tło i wraca do ekranu startowego. Stacja coś czyta bo słychać, kontrolka czasem mignie czy to oznacza że stacja jest do wymiany co mogło się z nią stać? opłaca się zagłębiać w temat i próbować ratować czy pozostaje przeróbka stacji od pc? Puki co tyle, Pozdrawiam wszystkich amigowców ;)
[#2] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #1

To znaczy masz problem ze stacją - wygląda na to że szwankować może stycznik wykrywający dyskietkę jak i sama głowica nie czyta, zakładając że dyskietki są OK.

Najlepiej wziąć inną stację i sprawdzić jak się zachowuje A1200.
[#3] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #1

możesz napisać więcej szczegółów, np. jakie romy są zainstalowane 3.0 czy 3.1, bo jeżeli 3.1 to jest to normalne że się długo uruchamia jak nie ma podłączonego dysku twardego/cf.
Jeżeli są romy 3.0 i tak długo się uruchamia to prawdopodobnie kondensatory do wymiany.
Jeżeli masz pewność że dyskietki są sprawne a stacja nie działa to najłatwiej spróbować wyczyścić delikatnie głowice spirytusem (tylko delikatnie bo ja sobie załatwiłem w ten sposób flopka) jeżeli nie pomoże to wymiana stacji na stacje z PC, trzeba przerabiać ale jest to banalnie proste.

no i jeszcze jedna sprawa, jeżeli jest to amiga by ESCOM to trzeba zakleić dziurkę w dyskietce, jeżeli jest to dyskietka HD

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2012 12:51:12 przez QUAD
[#4] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@QUAD, post #3

XeNeS gdzie taki stycznik się znajduje? chyba jednak najprościej będzie przerobić stację od PC'ta
QUAD Tak jak napisałeś, jest to escom z rom'em 3.1, bez dysku i kart cf. Pocieszyłeś mnie bo myślałem że zbyt długo ona się uruchamia :) Powinienem na coś szczególnego zwrócić uwagę? przejrzałem płytę główną i nie widzę żadnych uchybień z tego co zauważyłem miała wymieniane dwa kondensatory przy zasilaniu.
[#5] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #4

Na systemie 3.1 bez HDD taki czas pojawienia się ekranu startowego jest zupełnie normalny. Skróci się znacznie po zainstalowaniu HDD.
[#6] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #4

jeżeli płyta jest z ESCOMU a stacja jest z oryginalnej amigi to nie będzie działać, musisz zobaczyć co to jest za flopek, escomowskie miały panasonica, w którym była dioda zielona i miały dodatkowy czujnik od HD, jeżeli jest tam inna stacja niż taka jak napisałem to musisz wyciągnąć płytę główną z ekranu i zobaczyć pod spodem czy jest odpowiednio przerobiona, niżej link do strony z przeróbką
http://www.softpres.org/article:hard:fixing_the_amiga_technologies_a1200_fdd_connector

jeszcze przy okazji można wlutować diodę żeby wszystkie gry NDOS działały ale nie pamiętam teraz, które piny trzeba było połączyć
Jak byś nie dawał rady to pisz na priv, mam w domu płytę z escomu więc mogę looknąc

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2012 13:33:44 przez QUAD
[#7] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@QUAD, post #6

Stacja jest panasonica, w wolnej chwili przerobię jakąś od pc'ta. Jeżeli wsadzę inną stację niż ta co jest teraz to będę musiał zastosować się do podanego przez Ciebie fixa, tak?
[#8] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #7

A kolejne resety wydłużają Ci czas uruchamiania się Amigi? Czy diodka na klawiszu Caps Lock pali się dłużej niż ułamek sekundy w ciągu czekania na ekran powitalny?

Żeby sprawdzić czy to kondensatory możesz zrobić takie doświadczenie. Rozkręć Amigę i przy wyłączonym zasilaniu rozgrzej kondensatory za pomocą suszarki do włosów, do temperatury w której wytrzymasz ich dotykanie palcem przez 2-3 sekundy. Wtedy włącz Amigę. Powtarzaj eksperyment co jakiś czas. Jeśli po iluś próbach czas uruchamiania się skróci, to masz kondzie do wymiany, jeśli nic się nie zmieni, to przyczyna leży gdzie indziej.

Mi się to przytrafiło z A600 z ROMami 3.1 i 2.0 (zamiennie). "Suszenie" kondziów spowodowało skrócenie czasu od włączenia/resetu do ukazania się ekranu z dyskietką. Po wymianie kondensatorów na nowe problem ustał.

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2012 20:01:51 przez mccnex
[#9] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #7

Jeżeli będziesz podłączał stacje od PC przerobioną na amigową wtedy musisz przelutować według schematu z linku, który podałem, tak czy inaczej dolutowanie diody jest wymagane dla gier NDOS, jestem teraz po kilku głębszych ale jutro Ci napisze dokładnie jak to zrobić chyba że ktoś mnie uprzedzi :)
[#10] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@QUAD, post #9

Może ta wersja się sprawdzi : http://www.norbid.of.pl/
i tu jest trochę :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1108184&highlight=stacja+dyskietek+do+amigi&sid=707cf20346f767492b273aba9ede257a
[#11] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mccnex, post #8

mccnex nie mierzyłem ale mniej/więcej czekam za każdym razem tyle samo co do diody to ona ma mignąć? bo mi nic się takiego nie robi. Jedynie jak kliknę capslock to się pali ale ciągle więc klawiatura jest ok? :)
QUAD Będę zobowiązany :D ta stacja to i tak jest skazana na śmietnik, właśnie wciągnęła dyskietkę.
SAAX Dzięki :)

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2012 21:17:55 przez mikser
[#12] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #11

U mnie objaw byl taki, ze Amiga po włączeniu miała zapalony Caps Lock przez kilka-kilkanaście sekund, po czym mrugnęły szare ekrany i ukazywała się "dyskietka". Czas ten udało mi się zbić do ułamka poprzez podgrzewanie kondziów za pomocą suszarki do włosów.
[#13] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #7

Nie do końca jest jak piszesz.
A1200 od Escomu, czyli ta którą masz, jest fabrycznie przystosowana do podłączania zwykłej (niemodyfikowanej) stacji od PC, minusem tej modyfikacji jest to, że nie działają stacje od Commodorowskich Amig. Fix który podał QUAD ma na celu przerobienie Escomowej A1200 aby działały stacje od Commodorowskich Amig. Co spowoduje także niemożność założenia zwykłej (niemodyfikowanej) stacji od PC.
Skoro masz A1200 od Escomu, to albo szukaj innej stacji od PC, zmień ustawienie zworki identyfikacji stacji z 1 na 0 (prawie każda pecetowa stacja ma taką zworkę na płycie) i powinno działać w twojej Ami,
albo zrób fixa z linka podanego przez QUADa i załóż stację od innej Ami (np. Chinon).
Co do kondensatorów, to oczywiście zawsze można je wymienić, w końcu to stary sprzęt, ale długi czas ukazywania się ekranu startowego to w systemie 3.1 normalny objaw.
[#14] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@wali7, post #13

Nigdy nie próbowałem podłączać nie przerobionej stacji do amigi ale faktycznie powinno działać w przypadku escomowskiej płyty, oczywiście NDOS nie będzie działał dlatego ważne jest żeby zrobić tego fixa z diodą, nie mogę się tylko dokopać do linka z tą przeróbką.
Jak będę w domu to looknę na moją płytę
[#15] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@QUAD, post #14

A zamiast ingerować w płytę główną mogę zastosować przeróbkę kabla od flopa?
norbid.of.pl
[#16] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #15

nigdy nie próbowałem ale podobno działa, też na samym początku tak chciałem zrobić ale jak zobaczyłem na czym polega przeróbka to stwierdziłem że z przylutowaniem jednej diody jest mniej roboty i lepiej to wygląda niż jakaś posztukowana taśma :)
[#17] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@QUAD, post #16

Znalazłem taki rysuneczek
http://amigaga.chez-alice.fr/classic/bidouilles/disquette/bitmaps/a1200fix1zoom.gif
Dobrze rozumiem że według opisu z linku wystarczy połączyć kawałkiem przewodu piny 34 i 1 z płyty głównej? to wystarczy? po co na tym rysunku jest ta pomarańczowa kreska? przepraszam za takie lamerskie pytania ale nie chce rozbierać amisi drugi raz :D

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2012 14:01:46 przez mikser

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2012 14:18:54 przez mikser
[#18] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #17

Jak rozbierzesz amigę to zobaczysz że taki kabelek masz przylutowany, jak chcesz podłączyć flopa z amigi to musisz odlutować ten drucik z jednej strony i przylutować do pinu 1 (jak się nie mylę) odlutowujesz od pinu z prawej strony obrazka i lutujesz do pinu 1 zewnetrznej stacji, wtedy twoja amiga zachowuje sie identycznie jak amiga by C=

dzisiaj ci napisze na 100% co i jak bo nie pamietam

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2012 15:00:15 przez QUAD
[#19] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@QUAD, post #18

Tylko właśnie ja tam nie miałem żadnego wlutowanego drucika. W tym momencie połączyłem tak jak na zdjęciu z internetu.
http://eab.abime.net/picture.php?albumid=304&pictureid=1803

nie pomyliłem nic?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2012 16:07:21 przez mikser
[#20] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #19

No to wyglądana to że to nie jest płyta z escomu tylko C= i Z tego co mi wiadomo wszystkie płyty miały ten drucik dolutowany, a w tym mimencie wystarczy że przerobisz flopka z pc i musi działać
[#21] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@QUAD, post #20

Ale rewizja płyty to 2b, rom tak jak pisałem 3.1, nie ma loga commodore na obudowie, a stacja to panasonic czyli chyba escom może ktoś go już kiedyś odlutował, lub tak wyszła z fabryki. W tej sytuacji co byś radził zrobić? tzn. zostawić ten wlutowany kabel i załatwić stację amigową lub przerobioną z pc?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2012 20:24:50 przez mikser

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2012 20:25:17 przez mikser
[#22] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #21

Może to jest jakiś składak, ja proponuje przerobić jakąś stacje z PC lub załatwić amigową, podłączyć i zobaczyć co się będzie działo jak nie będzie czytać to wtedy martwić się przeróbkami, miałem kilka amig trzy miałem z escomu i wszystkie miały dolutowane kabelki jak na foto, które dałeś i miałem trzy z commodora co nie miały takich poprawek, więc wydaje mi się ze jest to plyta commodore, tak czy inaczej jeżeli nie podłączysz innej stacji to nie będziesz wiedział co to jest faktycznie za płyta i jak to ugryzc.
[#23] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@QUAD, post #22

Ostatecznie zostawiłem tak jak jest tzn. mostek pinów jak na zdjęciu, teraz spróbuje przerobić jakąś stacje, dzięki za pomoc :)
[#24] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #23

QUAD mógłbyś podać mi ten link lub napisać dość prosto gdzie wlutować tą diodą w płytę? albo żeby nie bawić się w kolejne rozbieranie amigi, czy kabel z tego linku http://norbid.of.pl/ będzie współgrał z tą amigą? będą działać gry ndos? Kolejna sprawa że przerobiłem stację sony od pc'ta i nie wiem czy to wina flopa czy właśnie braku tego kabla z linku wyżej ale po włożeniu dyskietki workbench install działa, jeżeli włożę dysk z grą mortal kombat jest intro i robi się czarny ekran (dioda stacji ciągle świeci), po włożeniu super froga mam intro i zielony obraz nic się nie da zrobić, po włożeniu giana sistars różowy i również nic się nie dzieje.
[#25] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #24

Napisz mi szybko swojego maila bo nie mam a nie moge odpisac bo masz ukryty mail
[#26] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@QUAD, post #25

Kliknij na adres ukryty i wiadomość przejdzie. ;)
[#27] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@Ender, post #26

Juz zalatwione, cos mi ipad swirowal :)
[#28] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@QUAD, post #27

Orientuje się ktoś czy da się obsługiwać workbench wer. 3.1 bez myszy, przy pomocy klawiatury lub joya? mam zamiar zainstalować system pod winua (bo chyba będzie szybciej) na dysk i wpiąć do ami. Chodzi mi tylko o możliwość obsługi programu adf2disk.
[#29] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@mikser, post #28

Można użyć klawiatury jako myszy
lewa amiga + lewy alt. - lewy przycisk myszy
prawy alt i prawa amiga. - prawy przycisk
Klawisz amiga + kursory. - ruch myszy

Na aminecie są programy do wykorzystania joya jako mysz lub użycie myszy pc podlaczonej do portu szeregowego.
[#30] Re: Amiga 1200 ogólne pytania

@Norbert, post #29

Klawisz amiga + kursory. - ruch myszy

Moze ja jeszcze uzupelnie:

Klawisz amiga + Shift + kursory. - szybszy ruch myszy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem