[#1] amigowe nazwy plikow z karty CF pod windows = problemy
Cel: przeniesc pliki z partycji systemowej amigi do winuae i odpalenie systemu na pc.

Jak poprawnie operowac plikami z amigi pod windows? Skopiowalem sobie caly
System na karte CF na Amidze, ale juz po windowsem mam problem z operacjami
Na tych plikach, np. Ze skopiowaniem plikow z karty na dysk windy, powodem sa tutaj
Niedozwolone znaki ktore na ami przechodza, ale juz winda ich nie lyka. Czy istnieje jakas prosta
Solucja ?
[#2] Re: amigowe nazwy plikow z karty CF pod windows = problemy

@mrshift, post #1

Przegraj pliki z poziomu emulowanej Amigi a nie z poziomu Windowsa.
[wyróżniony] [#3] Re: amigowe nazwy plikow z karty CF pod windows = problemy

@mrshift, post #1

Spakować zawartość partycji (czy tylko potrzebne pliki) za pomocą LhA na Ami i podmontować to archiwum w WinUAE jako partycję (zakładka Dyski twarde, guzik Dodaj katalog lub archiwum).
[#4] Re: amigowe nazwy plikow z karty CF pod windows = problemy

@mailman, post #2

Ok, tylko ja przenosze pliki z partycji sys. z prawdziwej ami i chce ja odpalic na emu, wiec robie
Wrecz odwrotna operacje, czyli kopiuje file masterem pod amiga wszystkie pliki z partycji systemowej na karte cf,
A potem chce to sobie przekopiowac na pusta plikopartycje pod winuae i odpalic system. Moze uzyc do tego
Jakiegos linuxa, ktory poprawnie lyka nazwy plikow amigowych. Pamietam ze dawno temu robilem sobie
dumpa partycji z amigi do postaci jakiegos jednego pliku, ktory potem montowalem pod emulatorem jako
Obraz dysku i amiga startowala z niego wysmienicie, jak wykonac taka operacje?
[#5] Re: amigowe nazwy plikow z karty CF pod windows = problemy

@APC74, post #3

Ok dzieki, takie cos tez switalo w mej glowie :)
[#6] Re: amigowe nazwy plikow z karty CF pod windows = problemy

@mrshift, post #4

No i bardzo dobrze robisz. Kopiujesz na Amidze na kartę CF, a później wkładasz kartę do PC, odpalasz WinUAE i kopiujesz z karty CF. Rozumiem, że problemem może być to, że WinUAE nie ma systemu, bo ty go dopiero przenosisz, więc ma jak przenosić danych. Wówczas warto sobie zrobić na Amidze prostego ADF-a z File-masterem i tego ADF-a odpalić na WinUAE i zacząć kopiować pliki albo jeszcze lepiej, dyski systemowe przenieść sobie w postaci ADF, odpalić, postawić z nich system na WinUAE i kopiować.
[#7] Re: amigowe nazwy plikow z karty CF pod windows = problemy

@mrshift, post #1

CF traktuje jako dysk i podmontowujesz jako katalog pod winuae .
System startujesz z cf a kopiowanie wykonujesz już pod emulatorem.
[#8] Re: amigowe nazwy plikow z karty CF pod windows = problemy

@mrshift, post #5

Żeby czekanie na wykonanie archiwum Cię nie zabiło (i tak pewnie rozmiar karty CF przekracza rozmiar partycji, więc nie ma co oszczędzać miejsca), to warto użyć kilku opcji dla przyśpieszenia LhA.
Przykład:
lha -a -b64 -F -m -r -z -Qm -Qq a CF0:System.lha SYS:
[#9] Re: amigowe nazwy plikow z karty CF pod windows = problemy

@Norbert, post #7

Jest jeden problem o którym wszyscy zapominają, karta CF wtykana w przelotkę PCMCIA-CF jest sformatowana pod windowsowym systemem plików, nawet jeśli przekopiujesz bez korzystania z windowsa to jego system plików wyłoży się na pewnych znakach zakazanych jak np. spacja.
Sposób na obejście jest prosty ale wymaga posiadania już działającego systemu pod emulatorem (nie problem w sieci jest kilka do wyboru) i spakowania zawartości partycji Amigowej jakimś archiwizerem, do jednego pliku lub obrazu lub przeformatowania karty CF na Amigowy system plików.

Pozdrawiam
[#10] Re: amigowe nazwy plikow z karty CF pod windows = problemy

@RadoslawF, post #9

tsgui ladnie robi obraz dysku.
[#11] Re: amigowe nazwy plikow z karty CF pod windows = problemy

@Norbert, post #10

Zrobiłem sobie kopię partycji korzystając z tsgui, podmonowałem pod winuae, przez sekundę system jakby się bootował, ale w shellu wyskakuję requester Disk Checksum error i zima, parametry dysku dawałem te które podawał winuae, oraz tsgui, i nadal nic.
[#12] Re: amigowe nazwy plikow z karty CF pod windows = problemy

@mrshift, post #11

sprobuj uzyc wersji 2.5 z tej strony
Sa tam dodatkowe opcje np. RAW device
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem