[#1] A600 problem z dźwiękiem
Witam szukałem podobnego tematu ale nie udało mi się znaleźć stąd też założyłem nowy. Mam nastepujący problem z A600 i płytą rev1.5 chociaż domyślam się że nie o wersję płyty tutaj chodzi problemem jest dziwne przebarwienie płyty z okolicy portu IDE oraz kondensatorów oraz jeden kondensator o barwie zielonej przypuszczam że to główna przyczyna usterki która występuje mianowicie dopóki sprzęt się nie rozgrzeje dźwięk gra jakoś dziwnie raz ciszej, raz głośniej i czasami słychać charczenie czyżby powodem były te słynne "puchnące kondensatory" pomysł
[#2] Re: A600 problem z dźwiękiem

@miro_78, post #1

Przydałyby sie zdjęcia. Mozesz zrobić tak, zostaw ami na 24h, potem wez suszarke i rozgrzej te kondki. Jeśli dźwięk będzie po włączneniu ok to znalazłes winowajce. A tak po za tym, to wymień wszystkie kondensatory:)
[#3] Re: A600 problem z dźwiękiem

@miro_78, post #1

Sprawdź czy oby na pewno masz zasilanie -12V oraz czy wchodzi ono na płytę tejże amigi.
Poza tym przydały by się jakieś fotki rozpoznawcze :)
[#4] Re: A600 problem z dźwiękiem

@miro_78, post #1

czestym objawem "charczenia" w A600/1200 sa stare kondensatory wiec po wymianie powinno byc ok. juz ktos zreszta pisal o tym na forum
[#5] Re: A600 problem z dźwiękiem

@HOŁDYS, post #4

[#6] Re: A600 problem z dźwiękiem

@miro_78, post #5

Na zdjęciach nie wydać miejsca na płycie, z którego wychodzi dźwięk - zrób jeszcze fotkę miejsca wokół gniazda klawiatury. Jednak już po tych zdjęciach widać, że kondensatory wylały - widać zielonkawy nalot. Na bank wylane są także kondensatory w obwodzie audio.
[#7] Re: A600 problem z dźwiękiem

@gorzyga, post #6

Gotowe tutaj co prawda zielonego nalotu nie widac ale tez ciekawie nie wygladaja

foto1
foto2
[#8] Re: A600 problem z dźwiękiem

@miro_78, post #7

No tak, na początek koniecznie trzeba będzie wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne...
[#9] Re: A600 problem z dźwiękiem

@gorzyga, post #8

...i porządnie wymyć płytę oraz zneutralizować zasadowy wyciek elektrolitu z kondensatorów, by przestał zjada ścieżki. Można to zrobić np. sokiem z cytryny.
[#10] Re: A600 problem z dźwiękiem

@jarob, post #9

...albo roztworem mydlanym, czyli nalać do szklanki wody i wrzucić kawałek mydła...
Działa świetnieOK
[#11] Re: A600 problem z dźwiękiem

@jarob, post #9

Oczywiście, racja, trzeba wszystko dokładnie wymyć, ja polecam szczoteczkę do zębów i TO
[#12] Re: A600 problem z dźwiękiem

@gorzyga, post #11

A nie lepiej izopropanolem ?
[#13] Re: A600 problem z dźwiękiem

@QUAD, post #12

Izopropanol (np. w sprayu Video90) jest dobry, ale niestety nie daje sobie rady z takimi zanieczyszczeniami. Zawodowo w takich przypadkach używam kontaktu WL i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
[#14] Re: A600 problem z dźwiękiem

@miro_78, post #7

Angol by rzekł że "śmierdzi rybą".

Elektrolity do wymiany, płyta do czyszczenia. Nie rozpędzałbym się zbytnio z jakimiś drogimi specyfikami. Nie chciałoby mi się nawet w mydlance tego kąpać. Przeszczotkowałbym to deczko jakimś spirolem i odświeżył luty nową cyną a następnie założył nowe elektrolity.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem